Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Hrana za rasne mačke / Zanimljivosti / Jedinstvena, neponovljiva, unikatna - MANUL mačka!
Friday, 07 August 2015 10:56

Jedinstvena, neponovljiva, unikatna - MANUL mačka!

  • Print

Mačka koja ima više izraza lica od mnogih ljudi, danas se nalazi na listi ugroženih životinja.

Manul, Palas, stepska ili kamenjarska mačka spada u manje vrste divljih mačaka. Dužina njenog tela je oko pola metra, rep je dug 20-30cm, visina do 35cm i težina do 4.5kg.

Ova prelepa mačka duge i izuzetno guste dlake nastanjuje prostore u centralnom delu Azijskog kontinenta, od Kaspijskog mora preko Irana, Afganistana, Pakistana i severne Indije do centralne Kine, Mongolije i južnog dela Rusije. Populacije Manul mačaka su retke, odvojene jedne od drugih i u opadanju, a najviše ih ima u Mongoliji i Rusiji.

Palas mačke žive u klimatski dosta oštrim i nepovoljnim stepskim uslovima sa jako malo padavina, niskom vlažnošću i velikim rasponom temperatura. Najveća nadmorska visina na kojoj je zabeležena Manul mačka je čak 5050metara!

Ovi mali predatori izbegavaju otvorena prostranstva i radije love u kamenjarima i dolinama gde imaju zaklon za skrivanje. Dugo i gusto krzno čini da stepska mačka izgleda dosta veća nego što stvarno jeste. Bogata dlaka im omogućava odličnu prilagođenost uslovima u kojima žive.

Manul palas stepska divlja mačka iz Azije

Zaštita i stepen ugroženosti Palas mačke
Ova vrsta divljih mačaka živi u prirodi na retko naseljenim prostorima, i nije dobro prilagođena za izbegavanje prirodnih neprijatelja. Zavisnost od specifične životne sredine ih čini ranjivim od mnogih opasnosti.

Krzno Manul mačke se smatra luksuzom i dostiže visoku cenu na lokalnim tržištima krzna. Oko 50 hiljada jedinki Manul mačke je bilo ubijano godišnje na početku 20 veka. Krzno je prodavano u Kini i Rusiji ali je 1988 zabranjen lov na ovu vrstu jer pomažu u kontroli populacije glodara u okolini ljudskih naseobina. Kod lokalnog stanovništva i dalje postoji tradicija pravljenja odevnih predmeta od krzna ove mačke.

Ljudsko prisustvo i uništavanje prirodnih staništa radi poljoprivrede i stočarstva smanjuju prirodne rezervoare uobičajenog plena Palas mačke. Domaći psi su njen glavni prirodni neprijatelj a u Mongoliji preko 50% ubijenih Manul mačaka bude ubijeno od strane pasa.

Populaciju Palas mačaka i dalje ugrožavaju lovokradice i krijumčari krzna. Sprovođenje zakona je loše na terenu i postoji razvojeno crno tržište koje i dalje naručuje od lovaca da ubijaju ove životinje radi krzna.

Trenutno najveća opasnost za stepske mačke predstavljaju državni projekti smanjenja populacije jedne vrste glodara (pika) koja se primenjuje postavljanjem otrovnih mamaca i odvija se na velikim područjima Rusije i Kine.

Jedina nada za očuvanje ove vrste od istrebljenja su nepristupačne zone u koje ljudi retko zalaze, i napori zaštitnika prirode koji vrše pritisak i utiču na donošenje još restriktivnijih zakona i njihovu primenu.

 

Pogledajte samo ovo predivno plemenito mačje biće i njene izraze lica :)

I, ako ste ikada imali dilemu - recite NE bilo kom krznu!

 

Manul palas stepska divlja mačka iz Azije

Manul palas stepska divlja mačka iz Azije

Manul palas stepska divlja mačka iz Azije

Manul palas stepska divlja mačka iz Azije

Manul palas stepska divlja mačka iz Azije

Manul palas stepska divlja mačka iz Azije

Manul palas stepska divlja mačka iz Azije

Manul palas stepska divlja mačka iz Azije

Manul palas stepska divlja mačka iz Azije

 

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121