Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Hrana za rasne mačke / Zanimljivosti / Japanska opsesija mačkama stigla do Njujorka!
Wednesday, 11 March 2015 21:35

Japanska opsesija mačkama stigla do Njujorka!

  • Print

Upoznajte mačke iz japanske narodne umetnosti.

Bakeneko mačka čudovišteMnogo pre internet senzacije Grumpy Cat, postojala je bakeneko. Natprirodna mačka-čudovište potiče iz japanskog folklora (slika desno), sposobna je da menja oblik, govori reči ljudskog jezika, manipuliše mrvima i baca kletve - iako je najčešće crtaju kako igra sa maramicom na glavi. Ponekad dobri duh, ponekad zli, bakeneko je samo jedan primer dugotrajne japanske kulturne opsednutosti mačkama, svojevrsne opsesije koja je dospela i do izložbe u njujorškoj galeriji Japanskog društva, pod imenom "Život mačaka: Izbor iz kolekcije Hiraki Ukiyo-e" (Life of Cats: Selections from the Hiraki Ukiyo-e Collection).

Obuhvatajući 90 mačkocentričnih štampanih drvenih ploča, manga crteže, porcelanske figurice i knjige, izložba će trajati do 7 juna 2015. Miwako Tezuka, direktorka galerije Japanskog društva i urednica izložbe, je izučavala 6000 štampanih dela iz bogate arhive Fondacije Hiraki Ukiyo-e kao i neke privatne američke kolekcije kako bi pripremila ovu izložbu.


Ukiyo-e, 浮世絵, u prevodu sa japanskog "slike plutajućeg sveta" predstavlja umetnički žanr štampanja i slikanja na drvenim pločicama koji je svoj vrhunac dostigao u periodu 17-19 veka. Ova dela su bila namenjena bogatim trgovcima i najčešće su prikazivala lepe žene, glumce i sumo-rvače, scene iz istorije, pejsaže, floru i faunu, kao i erotske scene. 


Umor: Pojavljivanje device iz Kansei ere, autor Tsukioka Yoshitoshi
Umor: Pojavljivanje device iz Kansei ere, iz serije 32 aspekta običaja i ponašanja, autor je Tsukioka Yoshitoshi, 1888. Fotografija Hiraki Ukiyo-e Foundation

Ideja za izložbu je potekla od trenutne mode koja vlada u Japanu, sa izložbama čija su centralna tema mačke. "Ljudi su potpuno ludi za mačkama u Japanu", kaže Tezuka. "2006. godine, direktor Hiraki fondacije je odlučio da se pridruži ovom trendu, pretražujući kolekciju u potrazi za štampanim delima koje prikazuju mačke. Tom prilikom je otkriveno toliko slika sa mačkama da je organizovana tematska izložbu!

"Ta prva izložba je doživela ogroman, neočekivan uspeh, proputovala je Japan i započela nacionalni trend umetničkih manifestacija vezanih za mačke. Pomislili smo da bi njujorška verzija ove izložbe bila odličan način da se japanska umetnost predstavi široj publici.", kaže Tezuka.

Naravno, japanska ljubav prema mačkama nije počela od YouTube fenomena mačke Maru, osvedočene obožavateljke kartonskih kutija, ili još poznatije Hello Kitty manije. "Mačke čak nisu ni starosedeoci Japana." priča Tezuka. "One su donete iz Kine sredinom 6. veka, kada su nošene na brodovima da bi od glodara štitile Budističke spise koji su tada tek stizali u Japan." Tezuka smatra da je taj dolazak mačaka u pozitivnom svetlu, kao zaštitnika svetih knjiga, bio odlična polazna tačka za trajnu ljubav. Mačke se tako u japanskom fokloru najčešće prikazuju baš u ovoj zaštitničkoj ulozi, a takođe simbolizuju i sreću.Kunisadina voljena konkubina Kočo, njena pomoćnica Okoma, i Narušima Tairyo, autor Utagawa Kunisada
Kunisadina voljena konkubina Kočo, njena pomoćnica Okoma, i Narušima Tairyo, autor Utagawa Kunisada. Fotografija: Hiraki Ukiyo-e Foundation

Tezuka napominje da naklonost Japanaca prema mačkama ima mnogo praktičnije korene nego recimo ljubav Amerikanaca prema psima. "Mačke su imale funkcionalnu ulogu u mnogim kulturama tokom istorije. Psi jesu veoma odani i izgleda skoro kao da na određeni način razumeju ljudsku etiku. Mačke su drugačije. Svi znamo da one mogu biti prilično zle, ali nepobitno je da su bile važne za ljudski opstanak."

Paradoks između umiljatog spoljašnjeg izgleda mačaka i njihove urođene sposobnosti za zločestim ponašanjem (ili bar uništavanjem nameštaja) je ključno za njihovo mesto u Japanskoj narodnoj umetnosti. Bilo da su svete ili uklete, one su bez sumnje uticajne (u Tokiju postoji čak dva svetilišta posvećenih obožavanju mačaka!) iako danas njihova privlačnost leži manje u sposobnosti da čuvaju žitarice nego da budu Super Kawaii. (スーパーかわいい - iliti "super slatke" na današnjem tinejdžerskom slengu).

Asakusa polja pirinča

Tezukino omiljeno delo u kolekciji je slika iz 19. veka Ukiyo-e umetnika po imenu Utagawa Hiroshige (gore). "Asakusa polja pirinča i Torinomači festival" prikazuje malu belu mačku koja gleda kroz prozor na planini Fudži. "U pitanju je zapravo enterijer čajdžinice u bordelu Jošivare (Yoshivara, kvart u starom delu Tokija), tako da je mačka zapravo u sobi neke konkubine. Ženu koja nije na slici možete samo da zamišljate. Možda je sa klijentom u drugoj sobi, a mačka je ljubomorna što on dobija svu pažnju. U pitanju je živopisna slika koja podstiče maštu.", priča Tezuka.
 
Sama Tezuka za sebe kaže da pripada najnesrećnijoj grupi ljubitelja mačaka - alergičnoj. "Obožavam mačke ali ne mogu da imam nijednu. Tako da imam ovu izložbu..."

Uživajte u delu galerije "Život mačaka", izbor iz kolekcije Hiraki Ukiyo-e:

Izvor: JapanSociety.org

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121