Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Hrana za rasne mačke / Zanimljivosti / Kaliko, crno-belo-žute mačke
Monday, 03 February 2014 12:25

Kaliko, crno-belo-žute mačke

  • Print
Tri boje - šareno! :) Tri boje - šareno! :) www.fotostudio.rs

Par reči o boji dlake Zdrave mace, i šta ona znači...

Verovatno ste čuli da su sve mačke sa nepravilnim šarama crne, bele i žute boje dlake uvek ženke. To nije sasvim tačno, međutim, iako postoje i mužjaci sa ovakvim šarama, oni jesu izuzetno retki, i po pravilu sterilni.

Izrazi kaliko i kornjačevina se odnose na mačke koje imaju trobojno krzno, tj. trikolore. Mnogi ljubitelji mačaka pa čak i felinolozi mešaju ove izraze. Boje mogu biti bela, crna, žuta (i nijanse žute koje "vuku" na crvenu i smeđu). Kaliko mačke imaju grupisane šare nepravilnih oblika dok su one sa kornjačevinom potpuno prekrivene ovim šarama.

Kako uopšte nastaju ovakve šare?

Da bi pravilno odgovorili na ovo pitanje moramo dotaći genetiku. Mačke kao i ljudi imaju 2 hromozoma, po jedan od svakog roditelja. Ženka mačke ima dva X hromozoma, dok mužjak ima X od majke i Y od oca. Kako ženka možete imati dva X gena, ona može naslediti gene i za crnu i za žutu boju. Iz tog razloga, da bi mužjak bio boje kaliko ili konjačevina, treba da se dogodi genetski poremećaj.

Prema nekim statistikama, samo jedna u 3000 mačaka trikolora je mužjak i ima višestruke X hromozome. Ovakvi mužjaci su usled tog genetskog poremećaja po pravilu sterilni. Čak i kada nisu sterilni, što je još ređi slučaj (1 u 10000), oni ne mogu ostaviti potomke mužjake trikolore osim ako i mačići ne budu imali isti genetski poremećaj.

Na kraju da naglasimo, kaliko nije rasa mačaka, već u ovom slučaju boja dlake jedne domaće zdrave mace :)

Kaliko mačke, trikolori ili kornjačevina sa belom

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121