Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Hrana za rasne mačke / Zanimljivosti / Suđenje zbog spašavanja mačke?
Friday, 14 February 2014 10:39

Suđenje zbog spašavanja mačke?

  • Print
Poručnica oslobođena glavne optužbe Poručnica oslobođena glavne optužbe

Pripadnica italijanske vojske dospela na sud zbog pomaganja mački.

Žena kojoj su pravni problemi doneli podršku brojnih italijanskih društava za zaštitu životinja je ostvarila delimičnu pobedu na vojnom sudu u Rimu u prošli petak.

Anesteziolog u svojoj jedinici i rezervista, Barbara Balanzoni je u petak oslobođena od jedne od tri tačke optužnice koje je protiv nje podneo vojni tužilac, a zbog kršenja protokola koji je navodno počinila pomažući mački i time joj spašavajući život. 

Članovi mnogih udruženja za zaštitu životinja su se okupili ispred sudnice u znak podrške a poručnica Balanzoni im se obratila pre nego je ušla u Sud na svedočenje.

Poručnica je krivično gonjena za humano delo spasavanja života teško ugroženoj mački u NATO vojnoj bazi na Kosovu, u maju 2012. godine.

Naime, domaća mačka po imenu Agata koja je živela na teritoriji vojne baze se porađala i život joj je bio ugrožen jer se poslednje mače, koje je već bilo mrtvo, zaglavilo unutar majčine utrobe.

Barbara je optužena za kršenje pravila zbog pomaganja mački nakon što je drugo vojno osoblje zamolilo da to učini, jer je mačka duže vremena bolno jaukala.

Mačke u vojnoj baziPoručnica italijanske vojske je o ovom slučaju već dala brojne izjave medijima, između ostalog i londonskom Gardijanu (The Guardian) u decembru 2013: "U bazi ima puno mačaka, i dok u teoriji one nemaju vlasnike, u stvarnosti one tu pripadaju."

Optužnica za teško kršenje naređenja protiv Barbare Balanzoni navodi da je prilikom pomaganja mački ona zanemarila naređenja izdata od svog nadređenog oficira u maju 2012 koja vojnicima u bazi zabranjuje da "donose ili čuvaju divlje, napuštene ili druge životinje". Njoj je pretila kazna od najmanje godinu dana u vojnom zatvoru ukoliko bi bila proglašena krivom na osnovu ove optužnice.

"Daleko od kršenja naređenja, postupala sam prema vojnim pravilima, koja nalažu da u odsustvu veterinara, medicinski oficir treba da reaguje". Veterinar-oficir je u tom trenutku bio u Italiji, rekla je poručnica Balanzoni za Gardijan.

Italijansko udruženje za zaštitu životinja ENPA – Ente Nazionale Protezione Animali se aktivno zauzelo slučaj poručnice Balanzoni, a ceo slučaj je u žižu javnosti dospeo decembra 2013. kada je podignuta optužnica.


Barbara se i dalje suočava sa dve preostale tačke optužnice za klevete i uvrede, za koje njen advokar, Aldo Areddu, tvrdi da su bile posledice povećane tenzije koja je usledila posle samog događaja.

Udruženje ENPA na svojoj Facebook stranici navodi i komentar poručnice Balzoni u vezi sa njenim svedočenjem od prošlog petka: “U pitanju je odluka suda koja i dalje ostavlja neprijatno osećanje” rekla je ona, usled preostalih tačaka optužnice. “U ovom trenutku se nadam da će i ostale tačke optužnice pasti kao i prva. Od 2012. živim u pravom paklu, i želim da se sve završi što pre.”

Predsednica udrženja ENPA, Carla Rocchi, je tim povodom izjavila, “Pozdravljam vesti o oslobađanju Barbare Balanzoni od odgovornosti za krivično delo kršenja naređenja: pravda je zadovoljena, makar kada je u pitanju mačka.”

“Danas smo se podsetili na suštinski sastojak kada su u pitanju etika i legalnost: odbrana života svakog bića je primarni resurs a život mora biti zaštićen pre svega i uvek’  dodaje Rocchi.

ENPA nastavlja da podržava poručnicu Balanzoni koja se i dalje suočava sa preostalim tačkama optužnice.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121