Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Hrana za rasne mačke / Zanimljivosti / Mačka rekorder u predenju
Friday, 08 November 2013 11:10

Mačka rekorder u predenju

  • Print

Priča o Smokiju, domaćem mačoru koji obara rekorde...

Smoki (Smokey, od reči smoke, koja na engleskom znači dim, kod nas bi najbliže ime bilo Sivko) je deo naše porodice oko tri godine. Došao je iz azila za udomljavanje životinja Nanna iz Northemptona. Moja kćerka Ana koja sada ima 10 godina je želela da dobije macu nakon što je naša prethodna mačka stradala na putu ispred naše kuće. Pozvali smo nekoliko azila u potrazi za odraslom mačkom koja bi živela pretežno u kući, koja voli decu i koja bi se slagala sa psima. Iz azila Nanna su mi rekli da imaju savršenu mačku za nas.

Bili smo veoma uzbuđeni i nestrpljivo smo poranili i pre otvaranja kako bi se osigurali da neko drugi ne usvoji baš tu macu. Pogledali smo i još nekoliko mačaka pre nego što sm doneli odluku. Drugih par mačaka su frktale na mene i čak htele da me napadun kada bih htela da ih pomilujem ali Smoki je podigla rep i došla da se mazi. Sa Smoki je došao i njen stidljivi crni drugar po imeni Suti. (od engleskog soothe - nežan, umirujuć, što bi kod nas najbliže odgovaralo imenu Mirko).

Moj muž nije baš očekivao dve mačke i isprva je bi omalo iznenađen. Smoki je ubrzo potvrdila svoje prisustvo i od tada nije prestala da prede.

Ona je GLASNA, VEOMA GLASNA i ne prestaje da prede. Njeno predenje podseća na grgutanje gugutke koja se zaglavila u njenom grlu. Nekada prede tako glasno da počne da kašlje i da se guši ali to našu divu ne sprečava da peva dalje. Ona je jedna srećna mačka i želi da svi na svetu to znaju.

Kako smo odlučili da pokušamo osvajanje rekorda za najglasnije predenje?
Moja prijateljica Diana, volonterka u lokalnom dobrotvornom društvu za zaštitu mačaka "Cats Protection" je pokušavala da promoviše ideju sterilizacije/kastracije mačaka. Prema istraživanju, nesterilisana ženka ima teorijski biološki kapacitet da na svet donese čak 47 mačića, ukoliko se njeni mačići upare i takođe dobiju mlade sa 5 meseci starosti. Mačka može imati do 8 mačića u leglu. Veliki procenat mačića završi na ulici gladujući i često umirući neprirodnom smrću. Želimo da pomognemo kako bi se takve stvari izbegle koliko god je moguće.

Kako je moja mačka pravila nesnosne zvuke kada prede, rekla sam kako je ona bila verovatno najglasnija mačka u Northemptonu. Tako sam došla na ideju za takmičenje za mačku koja najglasnije prede. BBC Radio Northampton je pristao da snimi Smoki kako prede, Dijanu iz udruženja za zaštitu mačaka i mene. Smokey se odlično pokazala i u jednoj popodnevnoj emisiji i tako je započela njena karijera.

Usledilo je nekoliko tekstova po novinama o mački koja glasno prede i taman kada smo pomislili da je to sve, pojavio se čovek koji je smatrao da ova priča zaslužuje publicitet i na nacionalnom nivou. Geoff Robinson je došao i doneo merač decibela da izmeri koliko je to Smoki zapravo glasna i da pritom napravi što vše fotografija. Ukoliko ste ikada pokušali da nagovorite mačku da prede, da istovremeno gledate u merač decibela i u fotoaparat verovatno ste videli da se radi o praktično nemogućoj misiji.

Merač je pokazivao u skokovima najviše 92 ali je standardna vrednost predenja iznosila 80-85 decibela. Ovo je uporedivo sa bukom koju proizvode kosilica za travu, fen za kosu ili Boeing 747 koji se sa udaljenosti od 1.5km sprema da sleti. Što je prilično snažno, složićete se.

Nedelju dana kasnije Smoki se pojavila u glavnim državnim medijima u Velikoj Britaniji: The Daily Telegraph, Daily Mirror, Daily Mail, Sunday Times, Metro, The Sun, The Guardian, i The Daily Star. Stvorena je međunarodna zvezda.

Ubrzo su usledili pozivi i televizijska gostovanja na BBC Look East, Anglia Television, Daybreak i radiointervjui za mnoge radio stanice u Evropi, Americi, Ukrajini itd.

Zvanično: najglasnije predenje domaće mačke na svetu!
Ginisovi svetski rekordi (Guinness World Records) objavili su da je Smoki, dvanaestogodišnja ženka britanske kratkodlake mačke, proglašena za domaću mačku koja najglasnije prede sa izmerenih 67.7 dB.Craig Glenday, glavni urednik u organizaciji Ginisovi svetski rekordi, je izjavio: "Ginisova knjiga rekorda pored ostalog sadrži i veliki listing izvanrednih mačaka, i Smoki je dobrodošla u to društvo. Stvarno oje nešto posebno kada pomislite da mačka prede intenzitetom zvuka kao usisivač prašine!"

Šta je zapravo mačje predenje?
"Predenje je nizak vibrirajući zvuk koji proizvodi mačka kada izražava uglavnom pozitivno osečanje, zadovoljstvo, prisnost, mada se može dogoditi da na taj način izražava i neku negativnu emociju ili fizički bol.

Nauka deli porodicu mačaka na dve grupe. Dok velike mačke mogu i da riču dok male mačke ne mogu. Sa druge strane velike mačke poput tigrova i lavova ne mogu "pravilno" da predu. Tigar vas može dočekati (ukoliko nije gladan i sprema se da vas pojede!) sa prijateljskim kratkotrajnim predenjem, tj. nekom vrstom isprekidanog krkljanja. Domaće i male mačke mogu da predu naizmenično, dok udišu i dok iizdišu vazduh.
Naučnici imaju dva moguća objašnjenja kako mačka prede.

Prva teorija je da mačka ima posebnu grupu lažnih glasnih žica u svom grkljanu tj. larinksu. Ove lažne glasne žice omogućavaju mački da satima proizvodi meko tutnjanje a da pritom i ne otvori usta. Prema ovom objašnjenju, predenje je mehanički slično težem disanju ili hrkanju kod ljudi. Pri svakom udisaju i izdisaju vazduh prolazi preko ovih lažnih glasnih žica i pravi RRRRRRRRR zvuk predenja a kako se mišići grkljana zatežu i opuštaju tako se predenje prekida i vibrira.

Druga teorija ukazuje da grkljan (larinks) mačke nema nikakve veze sa pravljenjem zvuka predenja već da taj zvuk nastaje turbulencijom u krvotoku mačke kroz njene najveće vene. Kako je krvotok ograničen prilikom prolaza iz srca u grudni koš to proizvodi ovaj zvuk vibracijom grudi a pritom dijafragma dodatno pojačava intenzitet samog zvuka. Zvuk tada putuje kroz disajni put do sinusa mačke u lobanji gde rezonira i pravi ono što mi čujemo kao predenje. Kako mačka povija kičmu u luk prilikom predenja ovo povećava krvni pritisak pa je i predenje glasnije.

A zašto mačke predu?
Iako mačke predu kada su zadovoljne i raspoložene, činjenica je da to rade i u nekim drugim situacijama. Mačke takođe nekada predu i kada su uznemirene ili ih nešto boli. Mačka često prede kada želi da s eopusti ili kada traži pažnju i društvo. Ukoliko bolesnu mačku pregleda veterinar, ona će presti pošto traže naklonost veterinara a osećaju da im je potrebna pomoć.

Predenje se događa i kada su mačići stari samo nedelju dana i kada ih majka doji. Majka im predenjem signalizira da je sve u redu i da treba da piju njeno mleko. Kada mačići uzvrate svojim predenjem, majka dobija povratnu informaciju da mačići piju mleko i da je takođe i sa njihove strane sve ok. Predenjem ona svojim mačićima govori da je opuštena i spremna da ih doji.
Predenje kao komunikacija između odraslih mačaka (i kod odrasle mačke prema čoveku) je u svakom slučaju sekundarno i vodi poreklo iz ovog odnosa roditelj-mladunče.

Da li mačke predenjem dresiraju svoje vlasnike da rade šta je mački po volji?
Prema nekim novijim istraživanjima mačke koriste posebno predenje da bi dobile šta žele.
Unoseći u standardno predenje visoki ton "kukanja", celokupno predenje može zvučati tužno i hitno, privlačeći pažnju. Pretpostavlja se da mačke otkriju kako vlasnik na taj način brže reaguje na njihovo traženje hrane nego kada samo uobičajeno mjauču na vlasnika.
Mačje "molbeno" predenje deluje na ljudski instinkt hranjenja potomstva. Istraživanja pokazuju da snimljen zvuk "molbenog" predenja povećava stepen uznemirenja i manje prija ljudima od "običnog" predenja istog intenziteta.

"Molbena" varijacija predenja se po svemu sudeći češće javlja kada je mačka nasamo sa svojim vlasnikom i kada živi u domaćinstvu u kome nema drugih članova osim vlasnika i mačke.

Korisni linkovi:

Ginisovi svetski rekordi

Smoki - internet prezentacija mačke rekorderke

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121