Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Tuesday, 29 November 2016 18:59

Najveći ljubitelj mačaka među rokerima

  • Print

25 godina od prerane smrti Fredija Merkjurija, podsećamo na njegove životne ljubavi: Tifani, Romea, Dilajlu i druge mačke!

Muzički video grupe Queen iz 1991. godine "To su dani naših života" (These are the days of our lives) prožet je tragičnim osećanjima. Strahovito krhka figura Fredija Merkjurija, sa licem prekrivenim debelim slojem šminke, stoji pod reflektorom, pevajući o proteklom životu i srećnim vremenima u jednoj od poslednjih pesama koje je snimio. Šest meseci nakon toga, 45-godišnji muzičar i umetnik preminuo je od zapaljenja pluća kao posledice side, bolesti koju je javnosti otkrio samo nekoliko časova pre svoje smrti.

Fredi na snimanju poslednjeg muzičkog videa za pesmu

Interesantno, ovaj muzički video takođe sadrži elemente onoga što je Fredi voleo celog svog života - mačke. Veseli prsluk koju nosi u ovom video spotu je prekriven mačkama, ali ne bilo kojim, već onima koje je pevač tokom života imao kao svoje ljubimce. U pitanju je kreacija njegovog prijatelja Donalda Mekenzija (McKenzie) koje ih je naslikao na prsluk nakon što je pregledao fotografije Merkjurijeve čupave menažerije.

Fredi je bio potpuni i istinski ljubitelj mačaka. U jednom trenutku je živeo sa čak 10 mačaka u svojoj zidinama opasanoj kući u Kensingtonu, mirnom kraju Londona. Kada je putovao na koncerte sa grupom Queen, mačke bi ostajale u Kensigtonu, čineći ga njegovim omiljenim domom među mnogim kućama koje je imao širom sveta.Pomenuta pesma, "To su dani naših života" nije prvi put da se Merkjurijeve mačke pominju u njegovim delima. Fredijev debitantski solo album iz 1985. "Mr. Bad Guy" je bio posvećen Džeriju, polovini njegovog prvog para mačaka, koji su Fredi i njegova tadašnja devojka Meri Ostin (Mary Austin) kupili početkom sedamdesetih, u ranim godinama grupe Queen. Nastavak posvete je proširen na "sve ljubitelje mačaka širom svemira".

"Ovaj album je posvećen mom mačku Džeriju, kao i Tomu, Oskaru i Tifani, i svim ljubiteljima mačaka u celom svemiru - svi ostali neka idu dođavola!" /posveta na "Mr. Bad Guy" iz 1985.

Iako su se Meri i Fredi rastali krajem sedamdesetih, on je nastavio da posećuje Toma i Džerija, a njegova fascinacija mačkama se nastavila - kao i njegovo prijateljstvo sa bivšom suprugom koja mu je nekoliko godina kasnije poklonila Tifani, dugodlaku bluepoint macu.

Tu je takođe bio i Oskar, riđi macarn koji je pripadao jednom od Merkjurijevih partnera i koga je on usvojio, iako je mačak često odlazio u komšijske kuće, izbegavajući sve veće žensko mačje društvo kući u Kensingtonu.

Fredi Merkjuri i njegove mačke Oskar i Tifani (u sredini)
Na srednjoj fotografiji Fredi u naručju drži Oskara i Tiffany

Fredi je usvojio najmanje dve mačke iz azila "Plavi krst" (Blue Cross Shelter). Tu su takođe bili Miko, tigrasta maca koja je ime dobila nakon što se Merkjuri vratio iz Japana; Romeo, koga je doneo Fredijev momak Džim Haton (Jim Hutton), a njih dvojica su takođe imali zajedničku ljubimicu Doroti; zatim Lili, belu mačku kakvu je pevač oduvek želeo i Golijat, minijaturna crna maca koja je imala običaj da se skriva.

Fredijeve mačke uživaju na krevetu
Dilajla je maca desno

Fredi Merkjuri, njegov partner Džim Haton i maca Doroti
Džim Haton, Fredi i maca Doroti

Golijat je došao u kuću 1987. istog dana kada i Freijeva omiljena maca - Dilajla. Inspiracija za istoimenu pesmu, tigrica je usvojena i ubrzo preuzela sve u svoje ruke, tražeći hranu i Merkjurijevu pažnju u jednakim količinama. Bilo je istine u stihovima "kada si hirovita samo sevaju kandže i grizeš" (when you throw a moody you’re all claws and you bite!) i "kada mi se popiškiš na Čipendejl komodu" (when you pee all over my Chippendale Suite).

Merkjuri nije bio jedini ailurofil u grupi: gitarista Brajan Mej takođe je veliki ljubitelj mačaka (i istaknuti aktivista za zaštitu životinja), a u ovoj pesmi je uspeo da savršeno odsvira mjaukanje mačke električnom gitarom.

Mačke su nastavile da slobodno vladaju njegovom kućom - što je jedan od razloga da je Čipendejl i bio markiran - i nakon Fredijeve smrti. Čak do 2003. godine bilo je izveštaja da je Dilajla viđena na zidu njegove kuće u Londonu...

Za kraj vas ostavljamo uz ceo tekst pesme posveće Dilajli (slika dole desno), koji verovatno savršeno opisuje odnos svakoga od nas sa našim mačkama... stoga ga nećemo prevoditi kako se ne bi izgubio ni mikron Fredijeve besmrtne genijalnosti.

Dilajla, maca Fredija MerkjurijaDelilah, Delilah, oh my, oh my, oh my - you're irresistible
You make me smile when I'm just about to cry
You bring me hope, you make me laugh - and I like it
You get away with murder, so innocent
But when you throw a moody you're all claws and you bite -
That's alright!

Delilah, Delilah, oh my, oh my, oh my - you're unpredictable
You make me so very happy
When you cuddle up and go to sleep beside me
And then you make me slightly mad
When you pee all over my Chippendale Suite
Delilah, Delilah,
Hey - Hey - Hey,

You take over my house and home

You even try to answer my telephone
Delilah, you're the apple of my eyes
Meeow, Meeow, Meeow,
Delilah - I love you

Oh you make me so very happy - you give me kisses

And I go out of my mind ooh,
Meeow, Meeow, Meeow, Meeow,
You're irresistible - I love you Delilah
Delilah - I love you
Oooh - I love your kisses
Oooh - I love your kisses...

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121