Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Tuesday, 18 March 2014 17:28

Abisinska mačka

  • Print
Abisinska mačka www.fotostudio.rs

Istorijat, karakter, varijacije i još ponešto...

Poreklo
Ova rasa se ubraja u jednu od najstarijih. Izgled današnje Abisinke izrazito podseća na skulpture i crteze iz hramova i starih egipatskih grobnica. Dugo se verovalo da je Abisinka direktan potomak Falb mačke.
Ime Abysinian je dobila po Etiopiji, pređašnjoj Abisiniji, ali ne zato što odatle potiče, nego zato što je na jednoj izložbi mačaka u Engleskoj prvi put izložena ova kratkodlaka mačka, koja je bila uvezena iz Abisinije.
Odakle ona stvarno potiče, može danas pouzdanije da se kaže nego u vreme kada je ona bila priznata kao rasa i o njenom poreklu više ne moraju da se izmišljaju bajke.

Tehnika je napredovala i uz pomoc DNK-analize može skoro tačno da se utvrdi odakle potiče, po principu - "sa kojom je divljom rasom njeno genetsko nasleđe najsličnije". Tako možemo danas da kažemo da Abisinka, koju ljubitelji ove rase još nežno zovu Aby, potiče sa obale Indijskog okeana, odnosno iz jugoistočne Azije. Put u Evropu našla je još u 19. veku, sigurno preko Kalkute, tadašnje najveće luke Indijskog okeana, najverovatnije u prtljagu mornara i trgovaca.

Abisinska mačkaKarakter
Aby je veoma temperamentna, ljubopitljiva i inteligentna mačka, vrlo pristupačna i umiljata. Ona nije rado sama, voli društvo čoveka ili neke druge mačke, najbolje sličnog temperamenta. Čak i pas je za nju odgovarajuće društvo. Ljubitelji ove rase kažu da ona uvek zna šta hoće i da zna kako to čoveku da pokaže. Mačka je vrlo dominantna, ali ne u pogledu da drugima nameće svoju volju, nego zna druge da animira da se sa njom bave ili da rade ono što ona u momentu želi. Svako ko je ima tvrdi da je neodoljiva I Izuzetno je dobar lovac, a kada može slobodno da se kreće onda je najsrećnija.

Izgled
Spada u grupu kratkodlakih mačaka. Aby je srednje veličine, mišićava, ali ipak vrlo elegantna macka. Ima duge tanke noge i ovalne sape srednje veličine. Rep je dug, čvrst u korenu, a tanak na kraju. Glava je srednje veličine trouglastog oblika. U odnosu na veličinu glave uši su joj dosta velike, takođe truglastog oblika, dole široke, sve uže prema vrhu, dok je vrh zaobljen. Profil sa lakom krivinom, ne ravan. Brada ne treba da bude široka, ali ipak izražena. Oči su oblika badema, najčešće zelene, eventualno žute ili boje ćilibara. Dlaka je kratka i čvrsta, i leži uz telo, ali nije oštra.

Ticking dlakeLogično bi bilo na ovom mestu i pre svega navesti da kod felinološke federacije FIFe, boja dlake i naravno šare imaju svoj code [kod], kao i boja očiju, pa i forma repa. Nazivi rasa su dobili svoje skracenice. U konkretnom slučaju: Abyssinian = ABY, boje: n=black, o=sorrel, a=blue, n=fawn, s=silver.

Zahvaljujući dugogodišnjem odgajivačkom entuzijazmu danas možemo da se divimo ne samo prvobitnoj boji Abisinke, na engleskom Ruddy [wilde], nego imamo i Blue, Sorrel, Fawn i Silver. U svakom slučaju tipično za Aby je Ticking, što znači da svaka dlaka ima pri kraju 2-3 tamnija prstena i isto tako taman vrh. [sličica levo]


Abisinska mačka - Wilde
Kod [code] boje: ABYn [wilde] Telo je topla crvenkasto-braon boja, crni ticking. Oko njuške, brada i stomak su svetliji, tamnija boja kajsije. Uši i rep crni pri vrhu.

Abisinska mačka - Blue         Abisinska mačka - Sorrel

[gore levo] ABYa [blue] Telo je sivkasto-drap, golubije plavo, tamno sivi ticking. Boja stomaka i njuške je fawn [prljavo roze] do krem. Uši i rep pri vrhu tamno sivo-plavi.
[gore desno] ABYo [sorrel] Telo je izrazito bakarno crveno, ticking je smeđ. Stomak i njuška su boje kajsije, usi i rep crvenkasto-smeđi pri vrhu.


Abisinska mačka - Black silver         Abisinska mačka - Fawn

[gore desno] ABYp [fawn] Telo je drap boje sa nešto tamnijim drap ticking-om. Stomak i brada su krem, uši i rep tamnije drap.
[gore levo] ABYns [black silver]

Silver varijeteta ima kod sve četiri navedene boje. Silver odnosno srebro je naziv za boju dlake kojoj zapravo delimično nedostaje pigment. Samo vrh dlake je obojen, dok je dlaka prema korenu srebrnasto-bela. Wilde, odnosno black silver kao i sorrel silver i blue silver. Ostale silver varijante su veoma retke pa njihove slike nažalost nemamo. [Ukoliko neko od vas poseduje takve fotografije, bili bismo zahvalni da nam ih pošalje i tako ih podeli i sa drugim posetiocima Zdrave mace.]

Abisinska mačka - Blue silver      Abisinska mačka - Sorrel silver
ABYas [blue silver], levo i ABYos [sorrel Silver], desno

Somali
O ovoj rasi je dovoljno da se kaže samo toliko da je ona dugodlaka varijanta Abisinke. Gde se završavaju kreativne ambicije odgajivača sigurno je nemoguće reći, a iskušenje odigrati ulogu stvaraoca ili kreatora neke nove rase je za neke apsolutno neodoljivo. I pored toga, odgajivači Somali rase tvrde da Abisinka nije ukrštana ni sa jednom od dugodlakih mačaka radi stvaranja nove rase, nego da je u prošlosti dolazilo često do “pojave” dugodlakog potomstva koja su bila tretirana kao mutacija i da je kasnije samo ciljanim sparivanjem nosilaca gena duge dlake došlo do nastanka, a kasnije i etabliranja Somali rase. Pošto se zna da je gen za dugu dlaku recesivan, američki odgajivači su šezdesetih godina prošlog veka razradili program po kome su sistematskim sparivanjem došli do željenog cilja, tako da je rasa Somali, kao nezavisna od Abyssinian, ubrzo bila priznata. Somali se pojavljuje u svim bojama kao i rasa Abyssinian.

Somali wilde      Somali sorrel
ruddy ili wilde = SOM n, levo, i sorrel = SOM o, desno

Somali blue       Somali fawn
blue = SOM a, levo, i fawn = SOM p, desno

Somali wilde silver       Somali sorrel silver
ruddy (wilde) silver = SOM ns, levo, i  sorrel silver = SOM os, desno

Somali blue silver      Somali fawn silver
blue silver = SOM as, levo, i fawn silver = SOM ps, desno


Alena Živkov
www.chafervalley.de


Kako se vama dopada ova izuzetna rasa mačaka? Napišite nam u komentarima šta mislite!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121