Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zabava / Zanimljivosti / Mačji video festival
Thursday, 27 March 2014 08:28

Mačji video festival

 • Print
Mačji video festival Gene Pittman

U Minesoti će se ove godine održati 3. festival posvećen našim omiljenim životinjama :)

Kraći istorijat Mačjeg intervnet video festivala
Iako prve naznake formiranja Walker centra umetnosti datiraju još od pre 125 godina, on je formalno osnovan 1927. i u to vreme bio prva otvorena galerija u ovom delu Sjedinjenih Država. Usmeravanje ka modernoj umetnosti počinje četrdesetih godina XX veka kada je zahvaljujući vrednom poklonu gospođe Gilbert Walker omogućena kupovina više dela vrhunskih umetnika tog vremena, Pabla Pikasa, Henrija Mura i drugih. Šezdesetih godina prošlog veka Walker je organizovao sve ambicioznije izložbe koje su bile prikazivane u mnogim gradovima Amerike i sveta. Danas, Walker centar uživa međunarodno priznanje za svoj model organizacije multidisciplinarnih umetnosti, a u Sjedinjenim Državama važi za nacionalnog lidera po inovativnim pristupima interakciji i angažovanju publike.

Avgusta 2012. godine Walker centar umetnosti (Walker Art Center) je planirao mali eksperimentalni projekat kao deo letnjeg programa na otvorenom prostoru - velikoj travnatoj površini pored zgrade Centra. Ideja je bila napraviti popodnevni program o internet-fenomenu mačjih video snimaka. Najveća nepoznanica je bila da li će iko doći da gleda video klipove koji se mogu gledati na računaru kod kuće ili sa posla? I kako će se ovaj solo hobi manifestovati u drugačijem okuženju tj. na javnom mestu?

Najava neobičnog programa se jako brzo proširila svetom putem društvenih mreža, pa su je ubrzo prenele i najveće medijske kuće uključujući New York Times, televiziju BBC, japanske i australijske TV stanice, brazilske dnevne novine, CNN, the Wall Street Journal, Cat Fancy, Slate, Time, i mnoge druge. Rezultat je premašio i najsmelija očekivanja - čak 10,000 okupljenih posetilaca je došlo da zajedno uživaju u besplatnom programu prvog Mačjeg internet video festivala.

Izuzetan uspeh ove manifestacije je rezultirao u još većem interesovanju naredne, 2013. godine. Uspešne manifestacije je zbog većeg kapaciteta održana na Nacionalnom sajmu Minesote. (Minnesota State Fair).


Zvezde prva dva Mačja internet video festivala bile su neke mačke koje sigurno prepoznajete. Grumpy Cat, Lil Bub, mačka pijanista, Padž (pudge) - egzotična mačka zvezda Instagrama, Henry - film noir mačor i druge YouTube zvezde. Naravno, tu su bili i vlasnici koji su snimali svoje ljubimce i delili njihove dogodovštine sa publikom širom sveta putem interneta i društvenih mreža. Program drugog Mačjeg internet festivala je obuhvatao mnoge dodatne sadržaje u odnosu na 2012. godinu, uključujući nastupe muzičkih grupa, skečeve poznatih komičara, slikarske radionice, susrete i upoznavanje sa poznatim mačkama i vlasnicima, video konferencije sa poznatim mačkama koje nisu prisutne itd...

Na kraju je izabrana i dodeljena druga godišnja nagrada Zlatna maca - Golden Kitty Award a dobitnika sigurno prepoznajete i sami :)Kratak pregled Mačjeg internet video festivala 2013 pogledajte na snimku dole:Jedan od posebno zanimljivih štandova, u obliku mačke, je pozivao posetioce da imitiraju zvuke koje pravi njihova mačka. Sa druge strane je stajala kamera i snimala ove zaista urnebesne onomatopeje koje možete pogledati na video klipu ispod.
Bilo da ste samo ljubitelj, vlasnik ili pak fanatični obožavatelj mačaka, sve su šanse da volite da gledate zanimljive i smešne video snimke sa ovim divnim stvorenjima u najrazličitijim avanturama.

Kompilaciju snimaka koji su učestvovali u takmičenju za najbolji mačji video možete pogledati ovde:VAŽNO: Ukoliko želite da nominujete svoj mačji video za ovogodišnji Mačji internet video festival koji će se održati 14. avgusta 2014. evo stranice sa pravilima prijavljivanja.
Učešće je besplatno i nije ograničen broj video klipova! Rok za slanje radova je 1. maj 2014.

Šta mislite, da li bi u Srbiji mogao da uspe neki ovakav festival, makar i sa deset puta manjom publikom? Napišite nam šta mislite u komentarima! :)

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121