Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zabava / Zanimljivosti / Kako čistiti mačji urin?
Tuesday, 25 March 2014 09:06

Kako čistiti mačji urin?

 • Print

Neprijatnost koja se većini vlasnika desi pre ili kasnije...

Problematika je takva da će, ukoliko se ne urin opere detaljno, mačka najverovatnije opet mokriti na istom mestu. Uprljano mesto treba čistiti kada mačka nije u sobi. U suprotnom ona može pomisliti kako je time privukla vašu pažnju i nastaviti to da radi! Osim detaljnog pranja, razmotrite i promenu rasporeda nameštaja ako se mokrenje na istom mestu ponavlja u dužem periodu...

Izbegavajte izbeljivače i uobičajena sredstva za dezinfekciju. Oni mački mirišu slično kao urin, a isto važi i za sredstva koja mirišu na borovinu, ruže ili limun.

Često se mogu čuti saveti za kućno pravljene mešavine za uklanjanje neprijatnog mirisa mačjeg urina. U najvećem broju slučajeva, po internetu se savetuju mešavine koje sadrže sirće, hidrogen-peroksid ili sodu-bikarbonu.

Većina ljudi koji se nisu udubili u problematiku čišćenja mačje mokraće pokušavaju da je uklone kao da je u pitanju bilo koja druga vrsta nečistoće, da bi posle svega shvatili da čišćenje nije uspelo u potpunosti. Što je najgore, tretiranje običnim sredstvima za higijenu samo još više "utiskuje" mačji urin u zaprljani materijal/nameštaj i otežava uklanjanje adekvatnim enzimskim sredstvom.

Postoji nedvosmislen, hemijski razlog zbog koga treba koristiti enzimska sredstva za uklanjanje mačjeg urina. Kućne mešavine jednostavno ne sadrže sastojke koji su potrebni da POTPUNO uklone sve hemijske komponente mačjeg urina. Tačno je da sirće i soda bikarbona privremeno uklanjanju miris, i da je hidrogen 30% efikasniji kao oksidans nego hlor. Međutim, mačji urin se sastoji od elemenata kojima samo enzimi mogu da rastave hemijske veze.

Sastojci mačje mokraće su:
- Urea
- Urobilin/Urobilinogin
- Mokraćna kiselina
- Natrijum
- Drugi elektroliti
- Kreatinin
- Feromoni
- Bakterije - najčešće 5 različitih vrsta.

Kada se mačja mokraća osuši, ureu razgrađuju bakterije i zbog toga ona miriše na amonijak. Kako se dalje razgrađuje, mokraća otpušta tiole koji pogoršavaju neprijatan miris. (Tioli su jedinjenje koji odbrambeni sistem tvora čine tako jakim i teškim za uklanjanje). 

Urea i urobilin nisu teški za uklanjanje. Urea se rastvara vodom, a urobilin je pigment koji daje mokraći žutu boju. Uobičajena sredstva za pranje i čišćenje tepiha i drugih površina će se uspešno nositi sa ovim jedinjenjima, pa će zbog toga hidrogen, sirće i soda u početku izgledati efikasni u uklanjanju mirisa. Ipak, problem time neće biti rešen. Mokraćna kiselina i njene soli nakon takvog tretmana ostaju. Mokraćna kiselina se ne rastvara u vodi, a čvrsto se vezuje za bilo koju površinu sa kojom dođe u kontakt.

Mešavine sirćeta i hidrogena (i uobičajenih sredstava za pranje) ne mogu - nisu hemijski sposobni - da razlažu mokraćnu kiselinu i njene soli. Oni samo privremeno neutrališu neprijatan miris, jer uklone ostale sastojke mačje mokraće. Nažalost, kada dođu u kontakt sa vlagom, ove soli dovode do ponovnog formiranja kristala mokraćne kiseline, i ponovo počinje ispuštanje neprijatnih mirisa; ne uvek u jačini koju ljudski njuh može osetiti, ali mačji osetljiviji nos ga može nanjušiti. Taj miris van mačjeg toaleta ih ohrabruje da nastave sa obavaljanjem nužde van toaleta, dok se vlasnik i njegova porodica pitaju gde su pogrešili.

Između ostalog, razlog je što mokraćna kiselina, ima period poluraspada od 6 godina. Zbog toga je neophodno da koristite sredstvo koje može razgraditi mokraćnu kiselinu. Sapun, običan deterdžent za posuđe, sirće, soda bikarbona, amonijak, hlor i hidrogen NISU hemijski u stanju da razgrade mokraćnu kiselinu iz mačjeg urina.

Moguće je oprati jastuke na dvosedu!
 
Jedina stvar koja će razgraditi mokraćnu kiselinu i trajno ukloniti miris je enzimsko sredstvo za čišćenje. Enzimi razgrađuju mokraćnu kiselinu na ugljen-dioksid i amonijak, koji su gasovi i lako isparavaju. Zbog toga nakon nanošenja treba ostaviti enzimsko sredstvo za čišćenje da se osuši na vazduhu. Takvom preparatu je potrebno "prirodno" trajanje sušenja na vazduhu kako bi se razgradile soli mokraćne kiseline i omogućilo ugljen-dioksidu i amonijaku da ispare.

Naravno, nisu ni svi enzimski deterdženti podjednako efikasni. Kvalitetni su najčešće i skupi. Jeftiniji će raditi posao ali ćete možda morati da ih primeniti više od jednog puta što onda opravdava kupovinu skupljih. Od sredstava za pranje koja se kod nas mogu naći a sadrže enzime najčešći je Tide, u nekoliko varijanti (Tide Original, Tide Pure Essentials i Tide Stain Release). Prema website-u koji je testirao nekoliko ovakvih sredstava, preporuku zaslužuju još neki ali ćete ih verovatno ređe viđati u Srbiji: Nok Out, Urine Off, Anti-Icky Poo, i Stink Free. Čitanjem sastava dostupnih sredstava za čišćenje takođe možete proveriti da li sadrže enzime. Tražite reči kao što su: amilaza, mananaza, proteaza, pektinaza.

Takođe, uspešnost temeljnog čišćenja zavisi i od pravilne upotrebe. Neka od ovih sredstava dolaze u bočici sa sprej dozerom, što može zbuniti vlasnike mačaka. Prskanje tankog sloja enzimskog deterdženta preko mokraćom uprljane površine neće dovesti do željenog efekta. Mačja mokraća ulazi u pore materijala i ukoliko je enzimski deterdžent ne obuhvati u potpunosti, ni on neće delovati. Prskanje dakle ne pomaže. Natapanje, polivanje i potapanje su neophodni kada se temeljno čisti mačja mokraća.
 
Pravilna upotreba enzimskog sredstva za pranje na sveže zaprljanoj površini:

- Upiti što je moguće više mokraće suvom krpom ili toalet papirom pre nanošenja bilo kakvog sredstva.
- Natopiti zahvaćenu površinu enzimskim deterdžentom.
- Ostaviti da sredstvo deluje 10-15 minuta.
- Upiti što je moguće više sredstva suvom krpom ili toalet papirom.
- Ostaviti oprani predmet da se osuši na vazduhu.

Prekrivanje poršine nije loša ideja, jer će onemogućiti mačku da vrši nuždu na tom mestu dok enzimski deterdžent deluje; i sprečiti članove domaćinstva da zgaze ili sednu na mokro mesto. Kako bi se istovremeno olakšalo sušenje, za to je najbolja izvrnuta korpa za veš, ili novine.
 
Isti postupak se primenjuje i za stare fleke, ali imajte u vidu da je potrebno ponoviti sve korake više puta (uključujući i potpuno sušenje opranog predmeta ili površine) kako bi se uklonio svaki trag mačjeg urina.
 
Jastuci i mebl nameštaj se takođe MOGU očistiti! Natopite zahvaćenu površinu. Kako što smo pomenuli maločas, mačja mokraća ulazi u pore materijala i vi morate ubaciti enzimski preparat u sve te iste pore gde je mokraća dospela ili čišćenje neće biti sasvim uspešno. Kada se moja mačka ispiškila na jastuk dvoseda, izneo sam ga napolje, upio što je moglo više mokraće, a zatim postepeno i temeljno natopio enzimski deterdžent na samu fleku i površinu oko nje. Nakon 15 minuta iscedio sam sav višak tečnosti, zatim upio suvim peškirima ostatak. Ostavio sam jastuk na suncu ceo dan, i na kraju ga uneo i stavio na dvosed. Preko svega je stajala izvrnuta korpa za veš nekoliko dana i sprečavala mački pristup nekoliko dana dok jastuk nije bio poptuno suv.

Ukoliko vam se ovo desi na velikom dušeku ili delu nameštaja koji ne možete izneti iz kuće, ponovite sve korake (upijanje, natapanje, ceđenje, upijanje, pokrivanje, sušenje). Debeli dušeci i delovi nameštaja mogu zahtevati dva ili više ponavljanja svih koraka. Problem je debljina koja sprečava enzime iz deterdženta da prodru do svih delova gde se mačja mokraća uvukla. U svakom slučaju ne očajavajte - čišćenje je moguće!

Problematična mesta:
Ivica gde se spajaju lajsne sa laminatom ili parketom su mesta ispod kojih se može skupiti mokraća ukoliko je mačka više puta vršila nuždu na istom mestu. Za početak, zadihtujte dobro sam spoj silikonom. Zatim premažite lakom ili firnajzom tako da napravite fizičku barijeru između mokraće koja se nalazi ispod i spoljašnjosti. Spojevi između pločica takođe mogu skupljati mokraću. Nakon temeljnog čišćenja takođe nanesite lak ili firnajz na spojeve ili čak preko cele površine pločica.

Betonski podovi su posebno problematični jer upijaju dubinski. Operite ih sa biološkim deterdžentom i ostavite dvadesetak dana da se osuše. Ukoliko se mokraća izlivala duže vremena, neophodno je naneti masnu farbu kao zaptivni sloj. Drveni brodski pod: Mokraća se skuplja na spojevima između dasaka. Nakon temeljnog uklanjanja i pranja spojeva, naneti masnu farbu ili providni lak za parket na spojeve. Ukoliko preko brodskog poda stoji tepih, stavite sloj PVC plastike preko cele površine ispod tepiha.

Šta nakon čišćenja?
Naredni koraci zavise od uzroka zbog kojih je vaša mačka uopšte mokrila na neželjenim mestima. Ukoliko je mačka samo vršila nuždu van svog toaleta, temeljno pranje će biti dovoljno. Trudite se da u toaletu uvek bude maksimalna higijena i čisti posip.

Ukoliko vaša mačka zapravo markira teritoriju, onda je cilj promeniti miris tih markiranih lokacija. To možete uraditi nekim od preparata koji se mogu kupiti na tržištu, ili korišćenjem mirisa same mačke sa njene brade. Komercijalno dostupni preparati se nanose tako da mačka nema pristup na tretirana mesta najmanje 24h nakon nanošenja.

Da bi koristili miris same vaše mačke, uzmite obično parče čiste tkanine i nežno njom prelazite ispod njene brade ili oko obraza, kao da je češkate. Ako vam je mačka nervozna ili ne voli da joj ovo radite, obratite pažnju gde se ona najčešće trlja sama i tu postavite tkaninu. Nakon što se je tkanina nekoliko puta "istrljana" od strane mačke, postavite je na mesto gde želite da sprečite markiranje. U zavisnosti od težine situacije i navika mačke, možda će vam trebati nekoliko krpica koje ćete menjati više puta dnevno. 

Miris lokacije koju mačka markira takođe možete promeniti dodavanjem nekog mirisa hrane. To se može postići na razne načine, npr. stavljanjem keksa ili mačje hrane u teglu sa izbušenim poklopcem u neposrednu blizinu ciljne lokacije.

Naravno, i ovde moramo pomenuti sterilizaciju i kastraciju koje će značajno umanjiti želju i mužjaka i ženki da vršenjem male nužde obeležavaju teritoriju.


Kakva su vaša iskustva? Podelite sa drugim vlasnicima mačaka svoja zapažanja i pomozite manje iskusnima od sebe! :)

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121