Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Sunday, 03 August 2014 09:30

Mama gepard rodila četiri mačeta (VIDEO)

  • Print

Retka, ranjiva i ugrožena vrsta divljih mačaka kojoj čovek radi o glavi.

Hoedspruit Endangered Species CentreJužnoafrička organizacija HESC (Hoedspruit Endangered Species Centre) se bavi zaštitom retkih, osetljivih i ugroženih vrsta životinja. Zaštita geparda je jedna od njihovih glavnih aktivnosti. 

Gepard (ili čita) je ugrožena vrsta, a najređi među njima su Kraljevski gepardi. Ova varijacija geparda je prvi put primećena 1926. godine, kada se smatralo da je u pitanju potpuno nova vrsta divljih mačaka, neobičan hibrid između geparda i leoparda. Danas znamo da nije u pitanju zasebna vrsta mačaka već varijacija šare na dlaci koja je potpuno drugačija nego kod normalnih "tufnastih" geparda. Kraljevski gepardi postoje u divljini, ali su neverovatno retki, što povećava značaj  projekata poput ovog koji je pokrenula organizacija HESC.


Kraljevski gepard Tristan
Kraljevski gepard Tristan, otac mladunaca koje je rodila Meg


1900. godine u Africi i delovima Azije je živelo preko 100 hiljada geparda. Danas na celoj Planeti živi samo 10 hiljada geparda!!!

Glavni razlog za ovako drastičan pad populacije je uništavanje životnih staništa geparda i ilegalan lov, koji su i danas glavna pretnja opstanku ovih velikih mačaka. Iako su gepardi aktivniji po pitanju reprodukcije od većine velikih mačaka, višestruko smanjen genetski diverzitet umnogome otežava parenje i produžetak njihove vrste. Kako se parenje geparda toliko pažljivo kontroliše, oni često osećaju taj pritisak i postaju previše nervozni za parenje.

Ženka "običnog" geparda Meg i Kraljevski gepard Tristan su se parili pre nekoliko meseci, a 30. jula Meg je donela na svet četiri bebe. :) Kako Meg ne nosi gen Kraljevskog geparda, njeni mladi neće pripadati ovoj varijaciji vrste, ali će nositi u sebi ovaj gen i u budućnosti, ako budu upareni sa drugim gepardima koji takođe nose isti gen, biće moguće rođenje novih kraljevskih geparda.


Gepard i Kraljevski gepard
Gepard (levo) i Kraljevski gepard sa svojim karakterističnim šarama


Porodično stablo geparda Tristana i Meg
Porodično stablo u kome se mešaju "obični" i Kraljevski gepardi


U organizaciji HESC su izgradili svojevrsno porodiljsko odeljenje za divlje mačke kako bi se porođaj odvijao u odgovarajućem ambijentu za majku i mladunce. Deo prostora u kome se nalaze majka i njeni mačići možete uživo pratiti preko video linka koji je uključen 24h dnevno. Osoblje organizacije HESC se nakon porođaja nije mešalo u odnos majke i mladunaca kako bi oni odrasli u što prirodnijim ukolnostima je moguće.

Neprestani nadzor putem video i audio signala je neophodan iz više razloga, kako bi se pomoglo u slučaju komplikacija, ali i da bi se prikupili dragoceni podaci koji u budućnosti mogu koristiti u cilju zaštite geparda kao vrste.

Brižna majka Meg i njeni mladunci gepardi

Kako ističu u ovoj organizaciji, promovisanje edukacije i svesti o ugroženosti geparda je od izuzetnog značaja, što je takođe jedan od razloga za direktan prenos iz ovog neobičnog porodilišta. Posetioci web sajta HESC-a su tako imali priliku da uživo prate sam porođaj, a video kamera će pratiti i prvih nekoliko nedelja u životu majke Meg i njenih malih geparda. Posetioci ovog sajta takođe imaju mogućnost da direktno finansijski pomognu plemenitu borbu za očuvanje jedne ovako retke i ugrožene vrste (preko linka za donacije).

Ovde možete pogledati sažet video materijal samog porođaja i nežnosti koju majka gepard pruža svojim naslednicima:
Izvor vesti:
Africam.com (ovde možete pratiti direktan video geparda Meg i njenih mladunaca)
HESC Centar za zaštitu ugroženih vrsta

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121