Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Wednesday, 23 July 2014 11:15

Radni sto za vlasnike mačaka

  • Print
CATable - arhitektura za ljude i mačke - CATable - arhitektura za ljude i mačke -

Dizajn enterijera i arhitektura za mačke! :)

Stotine stripova i crtanih filmova prikazuje kako mačka svom "vlasniku" ne daje mira ni kada spava, ni kada radi, ni kada ide u toalet...

Radoznale, teritorijalne i posesivne, mačke uvek vole da znaju šta se događa u njihovom životnom prostoru, a takođe vole i da kontrolišu čoveka. Na primer, ukoliko čovek ponekad zaboravi da je mačka gazda u kući, ona će ga vrlo rado podsetiti na tu činjenicu! :D

I sami znate koliko je fotografija na kojima mačka sedi na tastaturi računara, ispred monitora ili televizora, u krilu čoveka ispred otvorene knjige i na sličnim mestima gde nedvosmisleno traži, tačnije - zahteva, pažnju. Nekada je to samo želja za maženjem i toplinom, a nekada i poziv za kratku šetnju do kuhinje i njene omiljene mačje hrane.

Potez rukom kojim sklanjate svoju mačku iz krila ili sa svog laptopa vam je verovatno postao potpuno automatizovan da ga i ne primećujete.

Arhitekta i dizajner iz Hong Konga, Hao Ruan, kreacijom koju je predstavio u aprilu 2014. pokušava da reši ovaj "problem". On i njegovi saradnici su dizajnirali radni sto "CATable" od jednog komada drveta koji u sebi ima nekoliko rupa i tunela. Ovi kanali bi trebalo da skrenu pažnju mačke i time omoguće vlasniku da nesmetano čita ili radi, a da mačka bude u njegovoj neposrednoj blizini.

"Svi ljudi koji žive sa mačkama imaju slična iskustva: spuštanje mačke iz krila ili sa laptop računara postaje višestruko ponavljani rutual svakoga dana," objašnjavaju dizajneri iz arhitektonskog biroa "LYCS Architecture". "Rupa odgovarajuće veličine mačkama može biti neodoljiva. Njihova radoznalost će biti zadovoljena istraživanjem neobičnih tunela koji se nalaze u produžetku te rupe."

Radni sto za mačke i ljude - CATable

Radni sto za mačke i ljude - CATable

Prema rečima tima koji stoje iza CATable projekta, oblik i unutrašnjost ovog stola nastoje da spoje sva ta iskustva upravo na mestu gde se ona inače događaju. Kako kažu, CATable je radni sto za ljude i raj za mačke.

Krajem maja meseca, Hao Ruan i njegove kolege su čak dobile priznanje i od poznatog međunarodnog udruženja za zaštitu životinja PETA, koje je pohvalilo ideju i preporučuje ovaj sto svim ljubiteljima mačaka koji puno sede za stolom ispred računara.

CATable radni sto se još uvek ne može kupiti pa je i njegova eventualna cena za sada nepoznata. Dimenzije su mu 78x70x150cm i napravljen je od jednog komada drveta, što ukazuje da sigurno neće biti jeftin.

Iako je bez sumnje u pitanju prelep komad nameštaja koji bismo voleli da imamo, mi smo mišljenja da će mačke i dalje tražiti direktan kontakt sa svojim robovima, pardon, vlasnicima.
Tuneli i rupe će im verovatno biti zanimljivi neko vreme a onda će opet biti sve po starom. Šta Vi mislite?

Izvor:
LYCS Architecture

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121