Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Zanimljivosti / Imate goste alergične na mačju dlaku - šta raditi?
Sunday, 28 January 2018 09:53

Imate goste alergične na mačju dlaku - šta raditi?

 • Print

Može li se na kratko odložiti ili umanjiti alergija koju ima neko od vaših prijatelja?

Na sreću, u nekim slučajevima to je moguće! :)

Skoro sve zavisi od stepena osetljivosti alergične osobe, ali ono na šta možemo mi kao vlasnici da utičemo, je priprema.

Dobra vest je da to što imate jednu ili više mačaka ne znači automatski da vam ne dolaze ljudi sa alergijama na njihovu dlaku. Saznajte malo više o mehanizmu alergija i tome šta možete kao domaćin uraditi po tom pitanju.

Saveti koje ćete naći u ovom tekstu potiču od doktora koji se bave oblašću alergija i imunologije u Njujorku (Albert Einstein College of Medicine).

Zatvorite svoje mačke u drugu sobu gde gosti neće ulaziti.

Iako je utvrđeno da redovno kupanje mačke može smanjiti koncentraciju alergena preko 80%, takvi rezultati se mogu dobiti samo veoma čestim kupanjem (na par dana). Kupanje ne može kontrolisati ispuštanje alergena nakon što mačke opet počnu same da se bave higijenom. Na tržištu verovatno možete pronaći preparate koji smanjuju perutanje i koji tvrde da smanjuju dejstvo alergena od dlaka ljubimaca, ali treba biti obazriv oko stvarne delotvornosti.

Usled lojnih žlezda na glavi i vratu, mačke na tim delovima tela imaju veće koncentracije alergena i svaki nameštaj (ili vaše telo) o koji se trljaju dodatno povećava širenje te peruti po vašem stanu. Najdelotvorniji način da vaši ljubimci što manje utiču na vaše alergične goste je da ih zatvorite tokom posete. U tu sobu im stavite osnovne potrepštine, hranu vodu i posip (što dalje od posuda za hranu i vodu).

Alergija na mačju dlaku
Osim hrane vode i posipa, obezbedite svojoj mački i razonodu dok je zatvorena u sobi.

Dobro provetrite prostorije pre nego vaši alergični gosti stignu.

Kada su u pitanju alergeni, imunolozi navode da su čestice mačje peruti znatno sitnije od čestica prašine - prečnika 5 mikrona u odnosu na prašinu koja u proseku ima čestice prečnika 20 milionitih delova metra. Ovo znači da čestice peruti lako "putuju" po stanu i dugo ostaju u vazduhu, pa je najbolje napraviti dobru promaju kako bi se smanjila njihova koncentracija. Podne prostirke poput tepiha sadrže 13x više alergena nego goli parket, pa ih umotajte i sklonite gde god je to moguće. Detaljno usisavanje sa modernijim (HEPA) filterom će iz vašeg doma sakupiti skoro 100% čestica veličine od 0.3 mikrona naviše. Brisanje poda mokrom krpom je takođe veoa efikasno jer se perut rastvara u vodi. Nemojte koristiti suvo čišćenje metlom jer će to samo podići prašinu i čestice peruti u vazduh.

Čuvajte "keca u rukavu" među svojim lekovima

Lekovi protiv alergijskih reakcija (antihistaminici) se mogu nabaviti u svim apotekama, i vrede zlata za ljude koji su alergični. Najbolje je da se uzimaju bar pola sata pre kontakta sa alergenima. Raspitajte se u apoteci koji od antihistaminika iz ponude ima najmanje sedativno dejstvo.

Poigrajte se sa mačkom pre nego je zatvorite u drugu sobu 
Poigrajte se sa svojom ljubimicom pre nego je zatvorite u drugu sobu.

Izbegavajte "anti-alergijske" sprejeve

Veštački mirisi i druge hemikalije u komercijalnim sredstvima za smanjivanje količine alergena u životnom prostoru mogu biti podjednako iritirajući za alergične ljude kao i sama perut. To je naročito slučaj ukoliko njihova alergija na mačje dlake izaziva alergijski bronhitis ili astmu. Ne postoji dovoljno naučnih dokaza da aktivne supstance (iz navedenih "anti-alergijskih" sredstava) poput taninske kiseline stvarno neutrališu perut. Laboratorijska istraživanja koja su se bavila ovom problematikom su dovela do zaključka da nije dokazano da ova supstanca dovoljno smanjuju zdravstvene posledice izlaganja mačjoj dlaci/peruti. Drugim rečima, "osveživači" prostora neće pomoćči vašim gostima, već im mogu i pogoršati situaciju.

Ukoliko ga imate, aktivirajte kućni filter vazduha ili jonizator.

Iako su stručnjaci podeleni po pitanju delotvornosti jonizatora i filtera za vazduh, kada je reč o uklanjanju alergena i drugih zagađivača vazduha, aktivirajte ih pre nego što vam stignu gosti. Ove sprave naravno deluju samo u zatvorenim prostorima. Čak i ako im je dejstvo ograničeno ili malo, vaši gosti će se osećati lepo znajući da ste se dosta potrudili da im ulepšate boravak.

Alergija na mačje dlake

 

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121