Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Hrana za rasne mačke / Zanimljivosti / Istinita priča o Trimu, mačku moreplovcu
Wednesday, 20 December 2017 21:59

Istinita priča o Trimu, mačku moreplovcu

  • Print

Retko koja mačka iz istorije ima svoje spomenike na više mesta u Engleskoj i Australiji...

Metju Flinders, britanski istraživač i kartograf je u bukvalnom smislu doprineo stavljanju Australijskog kontinenta na mapu sveta. I to nije uradio sam, već mu je pomogao njegov mačak Trim.

Inače, i samo ime Australija je postalo poznato zahvaljujući Metjuu Flindersu koji je ovaj kontinent u celosti postavio na mapu.

Mačak Trim se rodio 1799. godine na istraživačkom brodu Australijske mornarice - HMS Reliance. Došao je na svet dok je brod plovio od Rta Dobre nade ka zalivu Botani. Još kao mače Trim je bio veoma nestašan, pa je slučajno upao u more i plivao do broda kako bi se spasao, penjanjem uz merdevine od kanapa. Svojim avanturističkim i neustrašivim ponašanjem, mačak je odmah privukao pažnju Flindersa.

Očekivano, naš istraživač je ubrzo usvojio crno-belog mačka i dao mu ime Trim, po liku batlera iz knjige Tristram Shandy. (Lorensa Sterna).

Prema sačuvanim spisima, ovako je opisao svog mačora: "Jedna od najdivnijih životinja koje sam ikada video...ima potpuno crnu dlaku, sa izuzetkom sve četiri šape, koje kao da su umočene u sneg, i donje strane brade, koja je bila podjednako svetla. Imao je i belu zvezdu na grudima."

Mapa Australije 1814
Prva kompletna mapa obale Australije, koju je napravio Metju Flinders, 1814. godina.


Kada je započet poduhvat opljovljavanja južnog dela kontinenta brodom "Istražitelj" (Investigator), Trim je naravno bio sa Flindersom.

Crno-beli mačak je bio i drzak toliko da se penjao po stolu kapetana, i skidao hranu sa viljušaka i drugog escajga dok bi drugi ljudi jeli, ali uz njihov pristanak.

Izgleda da je hranu sa stola ukrao samo jednom, kada je bio ostavljen veći komad ovčijeg mesa, pa nije mogao odoleti. U ovom poduhvatu se udružio sa drugom mačkom ali nisu daleko stigli.

Logično, Trim nije bio jedina mačka na brodu Istražitelj, jer je većina plovila u to vreme imalo više njih koje su lovile miševe i pacove, čuvajući tako zalihe hrane i brodske kanape od njihovog uništavanja.

Ipak, Trimov karakter je bio upečatljiviji od drugih brodskih mačaka. Flinders je čak napisao i biografiju njegovog nerazdvojnog mačjeg ljubimca, kao i više tekstova i pesama posvećenih Trimu.

Pomenik mačku TrimuBrodolom i tamnica

Mačak Trim je bio sa Flindersom kada su doživeli brodolom na Velikom koralnom grebenu. Kada su se nasukali bili su na povratku u Englesku, brodom HMS Purpoise. Cela posada, uključujući i Trima, je morala da plivajući traži spas na jednom malom ostrvu.

Zapisano je da je mačak doprineo održavanju duha posade dok su čekali skoro dva meseca da spasilački brod dođe po njih.

Ovo nije bila poslednja Trimova avantura, jer su on i njegov ljudski prijatelj nedugo zatim ponovo plovili ka Engleskoj.

Pauza je napravljena pristajanjem u tadašnju francusku koloniju Mauricijus, jer su bile potrebne neke popravke i kupovina potrepština.

Nažalost, kako su Engleska i Francuska bile u ratu, Flinders je bio zadržan u kućnom pritvoru čak 6.5 godina od strane ostrvskog guvernera. Mačak je sve to vreme bio sa svojim vlasnikom - ali su ga puštali da šeta ostrvom.

Tokom jedne od tih šetnji, 1804. godine, mačak se jednostavno nije vratio, što je jako potreslo Flindersa. Verovao je da je mačka pojeo neki od gladnih robova, ali to nikada nije utvrđeno.

Zatočeni istraživač je o tome napisao sledeće: "I tako je stradao moj verni pametni Trim! Spretni, privrženi i korisni pratilac na mojim putovanjima tokom 4 godine. Nikada, Trime moj, neću videti nekoga kao što si bio ti. Ali nećeš prestati da budeš žaljen od strane svih koji su imali sreću da te upoznaju."

"A tvoj brižni vlasnik i prijatelj, ti obećava, ako ikada bude imao sreću da se odmori u svojoj domovini, u slamenoj kolibi okruženoj sa pola hektera zemlje, da će ti podići u najmirnijem ćošku spomenik koji će zauvek čuvati sećanje i zabeležiti tvoje izuzetne osobine."

Flajnders nikada nije imao priliku da podigne spomenik svom mačku Trimu, ali danas u Engleskoj i Australiji postoji nekoliko statua koje čuvaju sećanje na mačka avanturistu - i njegova interesantna priča živi i dalje.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121