Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Hrana za rasne mačke / Zanimljivosti / Mačja kolonija na Sardiniji
Friday, 27 May 2016 21:59

Mačja kolonija na Sardiniji

  • Print

Malo naselje Su Pallosu na obali Sardinije je dom za više od 60 bezbrižnih mačaka!

Sve štićenice imaju ugrađen mikročip. Njih 40 ima potpunu slobodu kretanja po prirodi, dok dvadeset i nešto prima zdravstvenu negu pa žive u samom azilu.

Sve ove srećne mace pripadaju Udruženju prijatelja kulture Su Pallosu - Associazione Culturale Amici di Su Pallosu. Udruženje se samostalno finansira od donacija svojih članova i privatnih donatora. Sve mačke su sterilisane i kastrirane, fotografisane i zavedene u arhivi Udruženja. O njihovom zdravlju brine veterinarska klinika Clinica Veterinaria Duemari di Oristano u obližnjem gradiću, udaljenom dvadesetak km.

Azil za mačke, Su Pallosu, Sardinija

Azil za mačke, Su Pallosu, Sardinija

Udruženje je do sada organizovalo sterilizaciju preko 80 mačaka iz same kolonije i okoline. Kako imaju ograničena sredstva, ne primaju nove mačke, a istaknuta je i tabla na kojoj se upozoravaju posetioci da će u suprotnom biti prijavljeni policiji. Većina privatnih azila koji se ne finansiraju iz državnog budžeta po pravilu kuburi sa novcem, te je ovo sasvim razumljiva odluka.

Broj jedinki u ovoj koloniji mačaka polako opada i nalazi se pod strogim nadzorom. Kontrola populacije putem sterilizacije i sanitarne kontrole je omogućila da broj mačaka neprekidno opada u poslednjih desetak godina. 

Više od pola mačaka mogu da se šetaju gde god žele, dok ostale žive u posebno uređenom skloništu sa velikim dvorištem. Mačke koje imaju potpunu slobodu kretanja imaju sklonište i redovne obroke u jednoj mirnoj ulici blizu obale.

Mačke žive u Su Pallosu od kako tu postoji ljudska naseobina. Najstariji lokalni ribari se i dalje sećaju mačje kolonije iz vremena posle Drugog svetskog rata. Pretpostavlja se da su ih tu doneli ribari iz Tonare (naselje poznatih tunolovaca) tokom dve decenije fašizma, u cilju smanjivanja broja glodara.

Đovano Artisunk, ribar i jedan od prvih zaštitnika mačaka u Su Pallosu
Đovanino Artisunk (Giovannino Artisunc), ribar i jedan od prvih zaštitnika mačaka u Su Pallosu

Mačje šapice u pesku

Od tada su njihovi potomci najverovatnije nekako uspevali da se prehrane i produže vrstu, sve do današnjih dana. Od druge polovine XX veka turisti i ribari su sa zadovoljstvom dele svoju hranu i prenoćište sa lokalnim mačkama.

Zahvaljujući redovnoj ishrani koje obezbeđuje Udruženje, mačke iz ove kolonije ne predstavljaju opasnost za lokalnu faunu. Bez redovne ishrane, kontrole i sterilizacije mačke bi predstavljale opanost za populacije ptica u ovom i susednim zaštićenim zonama na ostrvu.

Posetioci Sardinije sa svih strana sveta redovno dolaze i svojim prilozima pomažu lokalnim macama, dok one bezbrižno uživaju u uličicama i na obali ostrva. Na internet portalu TripAdvisor posvećenom iskustvima i preporukama turista za brojne svetske destinacije možete pročitati i pogledati stotine fotografija i pozitivnih iskustava posetilaca ovog čarobnog mesta za ljubitelje mačaka.

Volonteri koji brinu o mačkama i posetioci Su Pallosu na Sardiniji

Udruženje već nekoliko godina pokušava da od lokalnih i republičkih vlasti dobije priznanje za svoj rad, i eventualnu podršku države u cilju daljeg unapređenja kvaliteta života mačaka, turističke ponude i dobrobiti celokupnog stanovništva ovog kutka Sardinije.

Informacije i fotografije:
GatiSuPallosu.org

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121