Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Hrana za rasne mačke / Zanimljivosti / Mačke vode hemijski rat protiv miševa!
Tuesday, 21 July 2015 14:40

Mačke vode hemijski rat protiv miševa!

  • Print

Mačka i miš su verovatno najpoznatiji neprijatelji na svetu, što potvrđuju brojni idiomi i crtani filmovi sa ovom temom.

Istraživači su otkrili da jako mladi miševi, nakon što su duže vremena izloženi mirisu supstvance iz mačje mokraće, kasnije u životu ređe izbegavaju miris mačaka.

Po svemu sudeći, mačke osim strpljenja, brzine i spretnosti, protiv miševa u svom arsenalu imaju i hemijsko oružje - i to u svom urinu!

Ove informacije su objavljene na godišnjem sastanku eksperimentalnih biologa održanom nedavno u Pragu. Istraživači sa Instituta Severtov iz Moskve su prethodno otkrili da supstanca koja se, verovali ili ne, zove felinin*, izaziva pobačaj kod trudnih ženki miševa.

Mačka i plišani miš

Dr Vera Voznesenskaja objašnjava da miševi imaju fiziološku reakciju na ovu supstvancu (felinin) koja postoji samo kod mačaka. Neuroni u mozgu miša koji su zaduženi za registrovanje hemijskih elemenata detektuju ovaj miris, i izazivaju reakciju koja obuhvata povećan nivo hormona stresa.

"Ovo je nešto što postoji kod mačaka i miševa hiljadama godina", dodaje Dr. Voznesenskaja. Novo istraživanje je otkrilo da bebe miševa koje su izložene felininu u "ključnom periodu" svog razvoja, nakon što odrastu dosta drugačije reaguju na miris svojih smrtnih neprijatelja. Tim naučnika je izložio mišiće stare mesec dana ovoj supstanci u periodu od dve nedelje. Kada su kasnije (kada odrastu) posmatrali njihove reakcije, oni su daleko manje bežali od istog mirisa. 

"Interakcija između mačke i miša ima dug istorijat."

"Fizička osetljivost miševa na ovu supstancu je zapravo mnogo veća.", kaže ova naučnica. "Više njihovih receptora otkriva supstancu felinin a zatim njihov organizam proizvodi veće nivoe hormona stresa". Uprkos svemu navedenom, miševi koji odrastu okruženi jedinstvenim mirisom mačjeg urina ređe pokazuju znake straha, i ređe beže kada ga osete. "Dobija se veća (fiziološka) reakcija, ali manja (fizička) akcija, a ovo navikavanje na suživot je u krajnjoj liniji korisno za miševe. Oni ne mogu da beže jer moraju živeti oko ljudi zbog hrane. A mačke takođe žive oko ljudi."

Što se tiče mačaka, one izgleda umeju da održavaju oko sebe broj miševa koji im odgovara, zaključuje Dr. Voznesenjskaja.

Izvor informacija:
SeBiology

*Felinin je organsko jedinjenje, koje sadrži 8 atoma ugljenika i ima molekulsku masu od 207,290 Da. (R)-2-amino-3-(4-hidroksi-2-metilbuta-2-iltio)propanoična kiselina

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121