Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Hrana za rasne mačke / Zanimljivosti / Mačke "zaposlene" u muzeju Ermitaž
Friday, 24 January 2014 09:34

Mačke "zaposlene" u muzeju Ermitaž

  • Print
Ermitaž muzej u Petrogradu Ermitaž muzej u Petrogradu http://www.telegraph.co.uk/

Čuvari blaga ruskog muzeja :)

Ermitaž je ruski nacionalni muzej umetničkih dela i nalazi se u današnjem Sankt-Petersburgu, koji se nekada zvao Petrogradu, a izvesno vreme posle toga i Lenjingrad. Muzej je 1764, godine osnovala Ekatarina Velika (1729-1762), najpoznatija ruska kraljica čija se vladavina u istoriji naziva i Zlatno doba Rusije. Kao pokroviteljka umetnosti, književnosti i obrazovanja Ekatarina Velika pripada prosvećenim vladarima Rusije. I sama je pisala komedije, bajke i memoare a muzej je započeo svoje postojanje kao njena lična kolekcija umetničkih dela iz cele Evrope.

Danas je to jedan od najvećih muzeja umetnosti na svetu, sa preko tri miliona eksponata i većom kolekcijom umetničkih slika od svih svetskih muzeja. Muzej se prostire na velikoj površini, obuhvatajući i 6 istorijskih građevina, među kojima je i čuveni Zimski dvorac, nekadašnja glavna rezidencija ruskih vladara. Najpoznatiji deo ove ogromne kolekcije  uključuje i poznata dela najznačajnijih zapadnoevropskih slikara poput Mikelađela, da Vinčija, Rubensa, Rembranta, Rafaela, Van Goga, Pikasa, Matisa i mnogih drugih.

Aktivna postavka u svakom trenutku broji oko 60 hiljada eksponata, od kojih veliki deo zauzimaju likovna dela. Osim modernih tehnoloških sistema i ljudi koji brinu o bezbednosti ovog kulturnog blaga, ovaj muzej ima i jednu specifičnost. Naime, u njemu "radi"  i oko 65 mačaka čiji je posao da prostorije svih zgrada muzeja čuvaju od glodara.

Dobro ste pročitali, nije u pitanju šala. Osoblje muzeja redovno hrani i brine o zdravlju brojnih mačaka a one se staraju da u ovim starim zgradama nema glodara. Miševi i pacovi predstavljaju veliku potencijalnu opasnost po umetnička dela, napravljena u većini od organskih materijala koje glodari mogu progristi ili pojesti. Iako su mačke prisutne od samog osnivanja muzeja, u pratećim prospektima nigde nećete pročitati ni reč o njegovim četvoronožnim čuvarima. Međutim...U želji da na simboličan način ipak obeleži ovu specifičnu saradnju, uprava muzeja je 2013. godine angažovala likvnog umetnika Eldara Zakirova iz Uzbekistana da naslika ukupno šest portreta mačaka, inspirisanih načinom oblačenja i stilom koji je karakterističan za period carske Rusije. Portreti su objavljeni u tadađnjem izdanju zvaničnog glasila muzeja - Ermitaž magazinu.

Kako vam se čine ove carske ruske mačke? Izgledaju prilično otmeno, zar ne?

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121