Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Thursday, 17 July 2014 12:29

Venera - mačka himera?

  • Print

Mačka Venera - zagonetka prirode.

U ovom trenutku, mačka Venus (ili Vinas, kako se na engleskom izgovara Venus tj. Venera) je verovatno najpoznatija mačka na svetu, i internetu :D

Verovali ili ne, ova trogodišnja torti* maca danas ima svoju Facebook stranicu i YouTube kanal a njeni video snimci su pregledani više miliona puta!

Šta je to toliko posebno kod ove šarene mačke?

Pre svega njeno dvobojno lice i različita boja očiju. Na crnoj polovini glave joj je oko žuto, a na žutoj polovini plavo.

Venus mačka himera

Prema rečima njene vlasnice Kristine, ona i njen muž su je usvojili nakon što im se dopala njena fotografija za udomljavanje koju su videli na Facebooku. Venus tada nije imala ni ime, a živela je na jednoj farmi mleka u Severnoj Karolini (S.A.D.), kao i sve napuštene životinje - lutajući u potrazi za hranom i skloništem.

U prvom talasu fotografija ove jedinstvene mačke na internetu bilo je puno diskusija o verodostojnosti boje njene dlake, a mnogi su sumnjali u originalnost i upinjali se da dokažu kako je u pitanju samo dobar "Photoshop". Ipak, nakon brojnih objavljenih video snimaka i gostovanja na TV stanicama, dileme odavno više nema - u pitanju je prava stvar.

Interesovanje javnosti je vremenom dostiglo toliki intenzitet da su se u jednom trenutku i naučnici zainteresovali da objasne o čemu je zapravo reč. Vlasnici i dalje nisu podvrgli svoju Veneru genetskom ispitivanju jer je mačka zdrava i ne smatraju da je tako nešto u ovom trenutku potrebno. Ipak, radoznalost brojnih ljubitelja mačaka je zagolicana, i od tada su se mogla pročitati mnoga manje ili više stručna objašnjenja ove pojave.

Reč himera, Χίμαιρα, Chímaira u starogrčkoj mitologiji označava čudovišno biće koje se sastoji od tri životinje: lava, zmije i jarca. U nauci se izraz himera odnosi na organizam koji se sastoji od genetski različitih ćelija. Do pojave himerizma dolazi kada se tokom razvoja organizma dva embriona spoje i nastane jedan organizam sa dva seta DNK u sebi. Ova pojava se može fizički ispoljiti istovremenim prisustvom muških i ženskih polnih organa, različitih krvnih grupa, ili varijacija u obliku i boji.

Naučnica koja izučava upravo mačju genetiku, Lesli Lajons (Leslie Lyons) sa Univerziteta u Kaliforniji kaže za magazin National Geographic da nikada nije videla mačku poput Venus i da je u pitanju izuzetno retka pojava. Ona smatra da Venus najverovatnije nije himera ali da je neophodno genetsko testiranje da bi se to utvrdilo. Kako kaže ova genetičarka - najverovatnije je u pitanju čista slučajnost. Na primer, crni pigmenti dlake su se nasumično aktivirali na jednoj strani glave ove prelepe mačke, dok se genetski kod za žutu boju aktivirao na drugoj strani glave. 

Plavo oko mačke Venus je ono što zbunjuje naučnike. Mačke obično imaju žute ili zelene oči, dok one sa izrazito plavim očima najčešće imaju nasledstvo orijentalnih rasa i imaju belo krzno. Kako Venus ima samo jedno malo parče bele dlake na grudima, to ne objašnjava postojanje plavog oka.Bilo kako bilo, Venus je danas interplanetarna zvezda među ljubiteljima mačaka, pa sada čak možete da naručite i njenu zvaničnu plišanu lutku, poster, kalendar ili torbu sa njenim likom.

Verovatno ste odmah pomislili kako su vlasnici ove mace jedva dočekali da unovče njenu popularnost, ali ne biste bili u pravu. Još u usponu popularnosti svoje mačke, vlasnici su svaku priliku koristili da istaknu važnost sterilizacije za dobrobit populacije mačaka. Sem toga su uvek promovisali i udomljavanje napuštenih maca. Koristeći njenu slavu oni planiraju da deo prihoda od prodaje predmeta sa likom Venere usmeravaju u azile za napuštene životinje i da organizuju predavanja na kojima bi širu javnost informisali o odgovornom vlasništvu kućnih ljubimaca.

Prelepa i jedinstvena mačka Venera je tako od napuštene životinje, zahvaljujući dobrim ljudima, postala simbol slavljenja različitosti među životinjama ali i među ljudima.

*Tortie ili Tortoiseshell je oznaka za šaru i boje dlake kod (skoro uvek) ženskih mačaka. U pitanju su nepravilni oblici i kombinacija dve boje, najčešće crne i crvenkaste, narandžaste ili žute. Beli delovi dlake kod Torti mačaka su jako retki, a ukoliko ih ima, izuzetno su mali.


Mačka Venus - zvanična internet prezentacija

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121