Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zabava / Nega i vaspitanje / Kako da mačku naučite da vas ne grize?
Monday, 12 December 2016 12:05

Kako da mačku naučite da vas ne grize?

 • Print

Usvojili ste odraslu macu iz azila ili sa ulice, i sada imate poteškoće da je odviknete od grickanja vaših prstiju...

Vaša nova ljubimica sada živi u kući, lišena bilo kakvog stresa od prirodnih neprijatelja, gradskih opasnosti ili gladi...

Ipak, ona i dalje grize kada joj je dosta igre ili četkanja, ili pak kada joj je dosadno, a vi nemate mogućnosti da se u tom trenutku poigrate. 

Naravno, ne želite da je kažnjavate, što je potpuno pravilno postupanje. Ipak, treba odlučno da mački kažete "NE!" ako počne da grize.

Ne dozvoljavajte svojoj mački da vas grize u igri


Ali, da li je to dovoljno? Pitanje je posebno važno za osobe sa oslabljenim imunitetom, hemofilijom (otežanim prestankom krvarenja) i pacijentima koji uzimaju lekove koji razređuju krv.

Spasiti odraslu mačku (ili mače, svejedno) je zaista plemenit čin. Odrasla mačka će biti odličan kućni ljubimac, a ukoliko je živela na ulici njena zahvalnost na pruženom miru, bezbednosti i hrani će biti neizmerna.

Sa druge strane, ujedanje od strane mačke mogu biti posledica njenog prethodnog života koji je bio prepun velikih iskušenja i opasnosti. Nagli prestanak takvih nadražaja, iako generalno pozitivan, može kod mačke stvoriti drugu vrstu nelagodnosti i nezadovoljstva usled dosade.

Kada mačku četkate i njoj to dosadi pa počne da vas grize, radi se o preteranoj stimulaciji. Pokušajte da skratite trajanje četkanja tj. da ga izdelite na više kraćih perioda i prekidajte ih pre nego što grickanje počne. Nagrađite mačku pre i posle nege njene dlake. Vremenom, mačka će naučiti da toleriše i prihvata sve duže periode četkanja. Važno je da tokom navikavanja uvek prestanete pre nego mačka počne da grize.

Četkanje mačke ne treba da predstavlja stres

Takođe, često se dešava da mačka gricka kada želi da se igra, a vi nemate vremena za to. U tom slučaju najbolje da odredite vreme za igru svakoga dana, i da nikada ne preskačete taj termin. Ako ste među osobama koje ne smeju da oštete svoju kožu (ili se raskrvare) preporučujemo korišćenje igračaka koje će kandže i zube razigrane mačke držati podalje od vas. Najbolje da to budu miševi ili perca na kraju štapića sa vrpcom, mačji tunel ili "pećina" sa plišanim lopticama ili miševima.

Kako pričamo o mačkama koje su aktivne i traže igru, razmotrite i nabavku neke interaktivne igračke, koje možete aktivirati i otići kada ste u gužvi. Na tržištu ima raznih modela i cena, a možete bez ikakvih ulaganja napraviti i svoju (slika dole).

Igračke koje ispuštaju granule hrane su još jedan odličan način da zaokupite pažnju vaše hiperaktivne mačke. Ubacite deo dnevne količine granula u Kong ili sličnu igračku... ostalo će se samo od sebe dešavati. :)

Igračke sa hranom će mačku dugo vremena zaokupiti

Nekoliko minuta kliker treninga svakoga dana su takođe izuzetan način da mački obezbedite neophodnu mentalnu stimulaciju. Mačke se takođe mogu naučiti raznim trikovima, o čemu smo već pisali u više navrata. Kliker trening je super način da se zabavite i da vaša mačka pritom nauči korisne stvari.

Kao što smo već naglasili, nikada ne treba fizički kažnjavati mačku. Takvo postupanje može samo povećati agresivnost mačke i udaljiti je od vas.

Čak i glasno "NE" kod već uzbuđene životinje može samo pogoršati neželjeno ponašanje. Kada vaša mačka dođe u stanje povećane stimulacije i nadolazeće agresije, zapravo je najbolje samo otići ili joj igrom skrenuti pažnju na nešto sasvim drugo.

Naravno, ako imate uslova svojoj ljubimici možete nabaviti i drugaricu ili druga iz mačjeg sveta, što će u većini slučajeva pozitivno uticati na njihovo celokupno raspoloženje i fizičku aktivnost.ps. Naša trobojna maskota, maca Kem nikada nije bila agresivna, već na fotografijama u žaru igre samo pokazuje svoje oštre zubiće! :)

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121