Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zabava / Zanimljivosti / Mačak od 18 kila prepolovio svoju težinu!
Wednesday, 29 July 2015 12:41

Mačak od 18 kila prepolovio svoju težinu!

 • Print

Žuti tigrasti mačak "Mršavko" iz Teksasa smršao nakon što ga je usvojila jedna veterinarka, promenila mu ishranu i povećala aktivnost.

Veterinarka Britni Barton kaže da je njen žuti mačak uspeo da se na pravilan način otarasi drastičnog viška telesne težine u roku od godinu i nešto dana.

Zgodno nazvan "Mršavko", ovaj nekada gojazni mačak je 2012. godine pronađen kako luta u blizini Dalasa, nakon čeka je prebačen u lokalni azil za mačke. Iako je Mršavko po prirodi prilično krupna mačka, za njega (kao ni za bilo koju drugu mačku) nije normalno da mu težina ovoliko odstupa od idealne. Kada je pronađen, već je bio jako debeo, a život u azilu, u ograničenom prostoru sa malo aktivnosti je samo pogoršao situaciju.

Debela mačka nije zdrava mačka

Kada ga je ova veterinarka usvojila 2013. godine, debeli mačak bi jedva stajao na svojim nogama, toliko bi se one tresle od težine tela. Odluka o obaveznom mršavljenju nije odlagana, već je nakon detaljnog pregleda napravljen jasan plan. Maksimalni dnevni unos kalorija je utvrđen, a pored toga je svima u okolini, na poslu i u porodici, objašnjeno da mačoru ne daju nikakve poslastice ili hranu između obroka. Bez obzira koliko on to tražio ili molio!

Uz podsticanje na razne blage pa intenzivnije fizičke aktivnosti, višak težine je vremenom počeo da se troši...

Fotografije sa preko 18 kg i danas sa manje od 9kg...
Mačak Mršavko pre i posle mršavljenja

Veterinarka naglašava da postoji relativno česta zabluda kod vlasnika kućnih ljubimaca da, ukoliko se životinja ponaša kao da je gladna - vlasnik treba da je nahrani. To naravno nije uvek slučaj. Iako je normalno koristiti hranu kao pozitivnu motivaciju, hrana ne treba da predstavlja ili da se pretvori u zamenu za zajedničku igru, pažnju i ljubav koju vlasnik treba da pruži svom ljubimcu. 

Debela mačka nije lepa, slatka i zdrava već u velikoj zdravstvenoj opasnosti

Danas je Mršavko domaćin i zaštitno lice veterinarske klinike "Heal Veterinary Hospital" gde radi njegova dobrotvorka. Mačak je preko nedelje "zaposlen" u ambulanti, dok vikende provodi sa svojom vlasnicom i njenom celom porodicom koja je zajednički učestvovala u Mršavkovoj borbi protiv debljine.

Dve godine kasnije, Mršavko je opet jedan prelep, markantan i prema poslednjim pregledima - zdrav mačak. Srećna okolnost je da su drastične mere u cilju smanjivanja njegove težine primenjene na vreme, pre nego su stradali zglobovi, kardiovaskularni sistem i drugi organi koji oboljevaju kod gojaznosti.Jedna od faza postepenog povećanja aktivnosti (koja ne ugrožava rad srca) je bilo i hodanje u vodi, koju Mršavko voli, za razliku od većine mačaka...

Poseban režim fizičke aktivnosti za debelu mačku

Vodena terapija za debelog mačka


Kao što smo ranije pisali, prekomerna težina ima mnoge teške posledice po zdravlje mačke, umanjuje im kvalitet života, skraćuje im životni vek, a može im i direktno ugroziti život.


Evo naših tekstova o ovoj i sličnim temama:

Kako sprečiti gojenje mačke?

Idealna težina mačke

Dijabetes kod mačaka

 


 

Ukoliko imate kućnu mačku za koju sumnjate da ima prekomernu težinu, najpre se posavetujte sa veterinarom o koracima koji se trebaju preduzeti. Pravilan način da se smanji težina je adekvatna korekcija ishrane i postepeno povećanje aktivnosti. U tome može pomoći specijalna veterinarska dijeta za mačke - Royal Canin Satiety ili Royal Canin Obesity Management.

ROyal Canin Obesity Management hrana za debele mačke


Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121