Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zabava / Zdravlje / Mačke i ebola
Friday, 08 August 2014 08:47

Mačke i ebola

 • Print

Ebola virus napada i ljude i životinje.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je danas, 8. avgusta 2014. međunarodnu vanrednu situaciju zbog širenja epidemije virusa ebole u zapadnom delu Afrike.

Sigurno ste čuli za epidemiju ebola virusa koja se trenutno događa u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji. Ove godine u Zapadnoj Africi od ovog virusa život je izgubilo više od 930 ljudi, dok je evidentirano preko 1700 zaraženih.

Saopštenje zdravstvene agencije Ujedinjenih Nacija između ostalog kaže: "Moguće posledice daljeg međunarodnog širenja su naročito ozbiljne imajući u vidu patogenost virusa, intenzivne šablone prenošenja u društvu i zdravstvenim ustanovama, kao i slabe sisteme zdravstvene zaštite u trenutno zahvaćenim i najugroženijim državama".

Virus ebole je otkriven u 1976. godine u Sudanu i DR Kongo. Ebola izaziva groznicu sa unutrašnjim i spoljašnjim krvarenjem. Period inkubacije je 8-21 dan, a prvi simptomi su glavobolja, slabost u mišićima, drhtavica, osip i "crveno grlo". Virus ebole dalje napada bubrege i jetru, izazivajući unutrašnja i spoljna krvarenja. Trenutno ne postoji lek za ovu bolest, a smrtnost varira od 50-90%.

Epidemija ebole u Africi

Naučnici su identifikovali slepe miševe kao najverovatnije prirodne nosioce ovog virusa. Ebola se dalje prenosi na primate (koji jedu sličnu hranu kao i slepi miševi), a zatim na lokalno stanovništvo (koje jede meso većine životinja, pa i majmuna).

Ebola se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Ebola se retko ili nikada ne prenosi putem vazduha.

U slučaju ebole, životinje su i prenosioci i žrtve pa je ovome posvećena posebna pažnja zdravstvenih radnika. Virus ebole je do sada pronađen kod majmuna, šimpanzi, glodara, svinja, slepih miševa, gorila i pasa.

Mačke se još uvek ne nalaze na ovom spisku, što ne znači i da neće. Ipak, radi se o umirujućem podatku za ljubitelje i vlasnike mačaka. :)

Za svaki slučaj, obratite posebnu pažnju ukoliko planirate putovanje u ovaj deo sveta, dobijate pošiljke iz Afrike ili vam dolaze prijatelji koji su putovali u Afriku.

Izvor:
Svetska zdravstvena organizacija (WHO)
BBC World Service

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121