Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Za mačke / Hrana za mace / Rasne mačke / Rase mačaka / Maine coon mačke
Saturday, 19 October 2013 09:40

Maine coon mačke

  • Print
Maine Coon - nežni džinovi Maine Coon - nežni džinovi

….rasa mačaka koju amerikanci zovu „gentle giants“…. nezni dzinovi.

Poreklo rase Maine Coon

Zavičaj joj je na samom severu USA u državi Maine, predelu prilično surove klime koja je u toku prilagođavanja mačke na sredinu neposredno uticala na njen izgled i konstituciju. Iako se o postanku rase ne zna ništa pouzdano, o rasi Maine Coon možemo naći mnoštvo legendi, priča i pretpostavki.

Legende nam dočaravaju neke interesantne maštovite vizije koje rado čitamo iako znamo da su biološki gledano apsolutno nemoguće. Tako, na primer, jedna od najpoznatijih kaže da je rasa nastala prirodnim putem, ukrštanjem dugodlake domaće mačke i rakuna. Rep jedne crno mramorasto ili tigrasto ošarane Maine Coon stvarno veoma podseća na atraktivan rep rakuna isto kao i njeno javljanje glasovima gr-gr-gr kada ne mjauče.

Jedna priča iz romantičnog ugla kaže da je za vreme francuske revolucije kapetan Clough pripremao bekstvo kraljevske porodice u Ameriku. Jedan deo nameštaja i ličnih svari, nekoliko pasa, Persijanki i Angora mačaka je već bilo prebačeno na brod.

Plan bekstva je propao, kako se revolucija završila znamo, a kapetan Clough je zaplovio u pravcu Amerike. Pošto više nikoga nije bilo da zatraži natrag kraljevsku imovinu, kapetan je sve poneo u svoj zavičaj Wiscasset u Mejnu (Maine). Prila se da su upravo te mačke koje je doneo preci današnje Maine Coon rase.

I kod logičnih pretpostavki moreplovstvo igra značajnu ulogu. Danas se zna da su u doba naseljavanja severne Amerike Vikinzi na brodovima držali mačke, pre svega da bi lovile miševe koji su se neželjeno, sa namirnicama, ukrcavali na brod. Oni su u nove naseobine donosili mačke iz svog starog zavičaja - Norvešku šumsku mačku. Pretpostavlja se da je nova populacija nastala ukrštanjem sa dugodlakom mačkom koja je već nastanjivala novi kontinent.

Poreklo Maine Coon rase nećemo nikada znati sasvim pouzdano ali je ipak najverovatnije da je ona nastala mešavinom više rasa koje su donosili novi doseljenici. Pri tom je važnu ulogu sigurno odigralo prilagođavanje na klimatske i životne uslove nove postojbine. Namerno ne upotrebljavam izraz evolucija obzirom na vremenski kratak period od nekoliko stotina godina.

Cosey, Best in Show New York 1895.Istorija uzgoja

Na rančevima u Mejnu je dugodlaka mačka bila veoma cenjena. Izuzatno vešta, odličan lovac i sposobnost da preživi bez brige čoveka, a ipak u njegovoj blizini i da mu bude od koristi, učinili su Maine Cat, Mejn mačku kako su je tada zvali, nezamenjivom.

Pod ovim imenom se prvi put spominje 1903. u knjizi „The book of the cat“ od Frances Simson koja opisuje jednog crno-belog mačka po imenu Captain Jenks koji je još 1861. živeo kod Mrs. Pierce i koji je sedamdesetih godina istog veka bio pokazivan na izlozbama koje su se za macke i pse odrzavale u okviru godišnjih vašara u regionu.

Nesto kasnije, 1895. godine održana je u New York-u u Medisson Square Garden prva izlozba mačaka na američkom kontinentu. Best in Show je osvojila Cosey, jedna brown tabby Maine Coon mačka.

Slika levo:
Cosey, Best in Show
New York 1895.

Ubrzo posle ovog uspeha počele su da se organizuju izložbe mačaka širom Amerike. 1908. godine osnovan je i prvi felinološki savez - Cat Fenciers Association, još i danas najpoznatiji i najveći.


Uvezene rasne mačke kao što su Persijska i Sijamska mačka postale su atraktivni statusni simboli te je „domaća“ Maine Cat već posle izlozbe u Portland-u 1911. pala u zaborav. Jedino još u Mejnu, New England kako se tada zvao, ostali su verni lokalnoj rasi, vodila se i dalje knjiga rodovnika. Pedesetih godina prošlog veka osnovano je felinološko društvo Central Maine Coon Club sa ciljem da se podigne popularnost rase. Usledilo je posećivanje izložbi širom zemlje. 1968. osnovan je Maine Coon Breeders and Fenciers Association (MCBFA). Cilj je bio ponovno priznavanje rase i izrada uzgajivačkog standarda. Težiste čini održavanje rase u njenoj postojećoj formi bez određenog uzgajivačkog cilja. Moto je bio: održati a ne promenuti.

Nekoliko godina kasnije Maine Coon je kao rasa bila priznata u svim savezima osim u CFA, tu je trajalo do 1976.

Usled nedovoljnog broja jedinki bilo je do 1982. dozvoljeno ukrštati sa Foundation Cats, Maine Conn mačkama koje su živele po farmama u Mejnu. Naravno, bile su registrovane i njihov „posao“ na farmi bio je završen.

Izgled

Maine Coon je najveća rasna mačka. Svaki deo tela je snažan i mišićav.

Kod ove rase dolazi naročito do izražaja da je muzjak znatno veći i teži od ženke. Kako se već radi o najvećoj rasnoj mački uzgajivači su često spremni da preteruju, te se navodi kako su mužjaci 12-14kg u proseku što nije tačno. Naravno da ima i ovakvih primeraka ali prosek težine za muzjaka je oko 8kg, kod ženke oko 5kg .

Standardi rase u svim savezima su skoro isti, kako bi i trebalo da bude, neki samo detaljnije opisuju pojedine osobine.

Kontura glave nije okrugla jer do izražaja treba da dođe četvrtasta njuška, kod FIFe srednje dužine, a kod TICA sudije podržavaju što dužu.

njuška srednje dužine  duža njuška
njuška srednje dužine                                       njuška duža

Brada treba da bude izražena, dobre širine i dubine. Linija nosa i brade treba da bude pod pravim uglom, a nos kod čela mora da ima jasno izrazen prelaz.

Uši treba da su velike i visoko plasirane, razmak između otprilike jedna širina uveta u korenu. Kod jedne Maine Coon je veoma važno da na vrhu ušiju ima dosta dlačica koje podvlače njen pomalo divlji izgled. Otvorene oči treba da su okrugle do lako bademastog oblika, a pogled usmeren. Grudni koš i leđa su kod mužjaka dosta snažni, telo je dugačko i treba da se završi repom koji svojom dužinom dostiže do ramena. Obilna duga dlaka na repu je obavezna. Noge su snažne i stabilne, zadnje nešto duže nego prednje.

Standard rase ne daje u centimetrima koliko koji deo tela treba da bude veliki, tako da se u raznim savezima standard od strane sudija tumači takoreći individualno. Kod CFA na primer forsira se velika i snažna Maine Coon mačka nešto kraćih nogu sa mnogo dlake

Maine Coon mačak CFA tipa, sa snažnim nogama srednje dužine, duge dlake
mačak CFA tipa, na snažnim nogama srednje dužine, duge dlake

Izrazito dug rep sa puno dlakeKod asocijacije TICA sudije su više naklonjene vižljastim MC mačkama sa manje dlake.

Razvitak Maine Coon mačke može da traje i do 3-4 godine. Na izložbama se mogu sa zadovoljstvom posmatrati dobro pripremljeni mužjaci kada im je dlaka u punoj kondiciji; griva oko vrata, svilena i svetla dlaka, na zadnjim nogama nešto duža i rep kao najlepši ukras.

Slika levo:
izrazito dug rep sa puno dlake

U raznim savezima su dozvoljene različite boje, najčešće se sreću crne i crvene varijante i njihove razređene (dilution) verzije sa mramorastom ili tigrastom šarom (agouti) kao i bez (non agouti), srebrne varijante i sve sa belim ili bez.
Evo nekoliko boja koje se najčešće sreću:

Čisto bela Maince Coon mačka   Čisto crna Maince Coon mačka
čisto bela i čisto crna Maine Coon mačka

Crna mramorasto ošarana sa belim, tamnih tonova   Crna mramorasto ošarana sa toplim braon tonovima
crna mramorasto ošarana sa belim, tamnih tonova     crna mramorasto ošarana toplih braon tonova

Crna kornjačevina mramorasto ošarana sa belim  Plava mramorasto ošarana
crna kornjačevina mramorasto ošarana sa belim                       plavo mramorasto ošarana

Srebrna kornjačevina mramorasto ošarana  Srebrna mramorasto ošarana
srebrna kornjačevina mramorasto ošarana                  srebrna mramorasto ošarana

Srebrno-riđa mramorasto ošarana  Riđa mramorasto ošarana
srebrno riđa mramorasto ošarana                           riđa mramorasto ošarana

Plava kornjačevina Maine CoonSlika levo:
plava kornjačevina

Karakter Maine Coon mačaka

I pored svoje impozantne pojave, Maine Coon je neizmerno umiljata i dobroćudna mačka čiji glas je neočekivano visokih tonova. Ona voli komunikaciju i društvo čoveka kao i drugih mačaka.

Ona ne podnosi samoću. Za ljude koji rade i po ceo dan nisu kod kuce Maine Coon mačka nije pogodna. Ako bi bila dugo i često sama ona bi postala depresivna i posle nekoliko godina ne bi imala nista od zivota, niti bi covek imao nešto od takve mačke.

Slaže se i sa mačkama drugih rasa kao i sa psima.

Prema deci koja je ponekada tretiraju kao igračku nije agresivna. Naravno, uslov je da je od malih nogu naviknuta na takve uslove.

Iako je privržena čoveku ona nije mačka koja stalno sedi na krilu ili voli da se stalno drži u naručju. Najviše voli da je u blizini, prati čoveka iz sobe u sobu i gleda šta on radi, ponekad voli i da „prekontroliše i pomogne“ i naravno da "razgovara".


Prijateljstvo mačke sa psima
Maine Coon mačka sa psima

Maine Coon je razigrana mačka ali nije stalno u pokretu, ima svoje mirne faze kada se odmara i drema. Aktivna je do duboke starosti. Ako nema pogodne igračke naći ce komad papira ili nešto drugo i zanimaće se sa tim što ima, a voli i da aportira!

Ako ima prilike da se kreće u prirodi, bašti na primer, može se posmatrati koliko je prirodnog instinkta u njoj. Veoma je vešta i brza , pa recimo skoči i preko dva metra iz mesta da uhvati neku pticu u letu…za Maine Coon to nije nikakav problem.

Tipicno za rasu je da voli da se igra sa vodom. Ne baš da se kupa ali na primer oko posude iz koje pije vodu je uvek mokro. Prvo umoči sapu da proveri temperaturu ;-) pa onda šapu otrese. Tako nekoliko puta, pa tek onda pije. Pritom je već pola vode van posude. Ovo zvuči kao neka šala, ali nije.

Kao potomak pripadnika grupe šumskih mačaka Maine Coon je u prirodi bila prinuđena da se kreće i kroz vodu te joj to ni danas ne predstavlja problem već i samim tim što je struktura njene dlake takva da vlaga ne dopire do kože.

Maine Coon važi za jednu od najomiljenijih rasnih mačaka.

Copyright by Alena Živkov
www.chafervalley.de

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121