Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Za mačke / Hrana za mace / Rasne mačke / Zdravlje / Progresivna atrofija retine kod mačaka
Sunday, 11 September 2016 12:10

Progresivna atrofija retine kod mačaka

  • Print

Nasledno oboljenje nekih rasa mačaka - PRA (Progressive Retinal Atrophy)

Progresivna atropija retine /PRA/ je još jedno nasledno oboljenje koje se pojavljuje kod određenih rasa mačaka i čiji je krajnji ishod slepilo.

Nosioci recesivnih gena koji prenose ovu bolest mogu biti mačke rasa abisinska, somali, ociket, bengal, orijentalne dugodlake + kratkodlake, sijamske, balinežanske (balinese), korniš reks, peterbold, tai, singapurske, tonkinese, američke sa uvijenim ušima (fold) + oštrodlake, i mančkin.

Postoje dve genske mutacije koje prenose ovu bolest: Rdy i rdAc. Mačke mogu biti nosioci jednog ili oba gena. Ako je samo jedan roditelj nosilac ovih gena 25% mačića iz legla će oboleti od ove bolesti, a 50% mačića će biti prenosioci bolesti. Samo 25% mačića su potpuno zdravi.

Progresivna atrofija retine mačjeg oka

Delovanje ovih gena se ne vidi pri rođenju. Mačići progledaju na vreme i do 7 meseci se ne vide baš nikakvi simptomi. U tom uzrastu počinje da se pojavljuje degeneracija optičkih ćelija štapića i čepića zbog greške u sintezi njihovih proteina koja vremenom postaje sve obimnija (progresivna).

Simptomi su: preosetljivost na svetlo, jako raširene zenice pri čemu se čak može videti i sjajno očno dno ili oči izgledaju crvene. Mačka sve slabije vidi pa se teže orijentiše u prostoru, što se posebno primećuje prilikom promene sredine. Često se primećuje i promena u ponašanju, jer se mačka inače u velikoj meri oslanja na čulo vida, pa kako vid slabi postaje sve nesigurnija i povlači se, ili postaje preosetljiva i agresvina.

U uzrastu od 1-2 godine mogu se oftalmološkim pregledom ustanoviti promene na očnom dnu. Sa oko 5 godina mačka je potpuno slepa.

Raširene zenice i pri jakom svetlu mogu biti simptom atrofije retine

Ova bolest je neizlečiva, a preventiva se ponovo svodi na odgovoran odgajivački rad, DNK testiranje uzgojnih mačaka i isključivanje iz uzgoja onih mačaka koje su nosioci ovih gena.


Podelite ovaj tekst sa prijateljima koji imaju mačku neke od rasa koje najčešće pate od ove bolesti - abisinska, somali, ociket, bengal, orijentalne dugodlake i kratkodlake, sijamske i balinese, korniš reks, peterbold, tai, singapurske, tonkinese, američke sa uvijenim ušima i oštrodlake i mančkin.Pet Wellness Eva veterinarska ambulantaDVM Dragana Petković
Veterinarska Ambulanta Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd, 011 2690118

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121