Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Za mačke / Hrana za mace / Mačići i sterilisane mace / Nega i vaspitanje / Kako mačku koja živi napolju naučiti da srećno živi u kući?
Friday, 07 April 2017 12:32

Kako mačku koja živi napolju naučiti da srećno živi u kući?

  • Print

Stimulišite mačku da živi u kući tako što ćete joj taj prostor učiniti zanimljivim.

Većina mačaka koje su odrasle napolju ne žele da se presele u zatvoren prostor i time sebi uskrate uzbuđenje i avanturu takve slobode. Iako sprečavanje mačke da luta znači da će ona biti bezbedna i da će duže živeti, mnoge se neće brzo pretvoriti u prilagođene i zadovoljne mačke nakon što im se onemogući izlazak. Neke će se brzo navići, dok će druge pokazivati nezadovoljstvo upornim mjaukanjem, grebanjem vrata ili drugim neželjenim ponašanjem (da, i mi mislimo na isto!).

Mačke mnogo duže žive kada (u urbanoj sredini) ne izlaze napolje.

Iako se to neće dogoditi preko noći, mačku možete postepeno navikavati na kućni život tako što će joj kuća postati interesantnija nego spoljašnjost.

Posetite veterinara

Pre nego mačka ovako drastično promeni način života, treba obavezno da je pregleda veterinar. Pored dijganostikovanja i rešavanja eventualnih zdravstvenih problema, veterinar će pregledati i tretirati je protiv spoljašnjih i unutrašnjih parazita. Ukoliko još nije, veterinar će mačku vakcinisati, čipovati i u dogovoru sa vama odrediti termin za sterilizaciju ili kastraciju.

Ulična mačka
Pre nego mačku "preselite" u zatvoren prostor, potrebno je da prođe detaljan veterinarski pregled.

Pozitivna motivacija hranom

Ukusna i kvalitetna hrana može biti presudna i treba je koristiti kao glavni mamac i sredstvo za prilagođavanje mačaka na kućni život. Kako bi hrane postala sredstvo za promene, potrebno je da izmenite način i vreme hranjenja mačke koja je dotle živela napolju. Ostavljanje hrane da bude stalno dostupna se ukida. Mački takođe treba povećati broj obroka. Mačke su evoluirale da unose male porcije hrane više puta dnevno. Idealno je davati im oko 6 malih obroka tokom dana. Pridržavanje rasporeda je važno: ako je hrana kvalitetna i primamljiva, mali predatori će se obično sami "nacrtati" na vratima u određeno vreme, očekujući svoje ukusno sledovanje.

Mesto za davanje hrane je takođe važno. Isključivo unutra hranite mačku koja je navikla da luta, nikada napolju. Mačka koja nije ulazila u kuću će zahtevati strpljenje i upornost. Počnite sa hranjenjem napolju, pored samih vrata. Nakon što se mačka privikne na raspored obroka i predmete oko ulaza, otvorite joj vrata i stavite posudicu sa hranom sa unutrašnje strane praga. Postepeno je, svaki sledeći put, pomerajte ka unutrašnjosti, ostavljajući vrata otvorena.

Prostorija u kojoj se to odvija treba da bude tiha, sa što manje gužve i bez drugih životinja. Najvažnije je da se mačka oseća sigurno. Kako biste izbegli da mačka pobegne čim pojede hranu, ispunite joj vreme nakon obroka onim što voli, maženjem ili igrom, i time malo po malo produžavajte njen boravak u kući.

Odredite sigurnu prostoriju

Mačke koje nikada nisu kročile u kuću se moraju osećati bezbedno u jednoj prostoriji pre nego krenu da istražuju ostatak objekta. Odaberite tihu sobu - sklonište - koja će biti samo za mačku i par odabranih ukućana, i u koju neće biti dozvoljen pristup drugim životinjama. Sve što je mački potrebno biće u ovoj sigurnoj zoni. Sigurna zona za mačku treba da bude mirna i tiha.

Naučite mačku da koristi posip

Neke mačke koje žive napolju nemaju pojma šta da rade u posipu. Njih terba naučiti pravilnoj higijeni u mačjem toaletu. Postavite nekoliko velikih, nepokrivenih, plitkih posuda (poput poslužavnika) na različita mesta u "bezbednoj zoni". Čak i obične kartonske kutije mogu biti odlične kao početni toaleti. Lako se seku na meru, a i besplatne su. Mnoge mace će odmah početi da koriste toalet, naročito ako im ponudite posip bez mirisa. One izbirljivije će ući tek kada pomešate posip i malo zemlje iz bašte. Vremenom stavljajte sve manje zemlje i na kraju samo posip...

Obogatite unutrašnji prostor

Deo promene načina života od ulične mačke u kućnu mačku obuhvata i pokazivanje mačkama da je preseljenje unutra zanimljivije nego boravak napolju. Postoji jako veliki broj zanimljivih aktivnosti koje se mogu upražnjavati napolju, pentranje, skrivanje, istraživanje i lov na razne životinjice. Većina tih aktivnosti se može organizovati i u bezbednosti vašeg doma. Dajte mašti na volju.

Drvene merdevine odlična zabava za mačke
Drvene merdevine su garantovano omiljena "igračka" svake mačke! (spojite gornje daske platnom ili kartonom da im šape ne mogu upasti između)

Počnite od povećanja vertikalnog prostora. Kako mačke vole da se penju, napravite im visoke platforme, rampe, kućice ili tapacirane police u blizini njene "sigurne" sobe. Visoki elementi enterijera i visok nameštaj takođe mogu biti mačja teritorija. Što više ima visokih mesta za penjanje + to će mačka biti srećnija. Sem toga, mačke vole kutije, tunele i druge poluzatvorene predmete i prostore u kojima se mogu skrivati ili odmarati.

Grebalica za mačke
Grebalice, kako vertikalne tako i horizontalne su obavezne - mačke grebu iz više razloga, uključujući markiranje teritorije i da smanje stres.

Strategija obogaćivanja mačjeg životnog prostora uključuje igračkice i specijalne hranilice-zagonetke. Mačke vole novitete i raznolikost stvari sa kojima se mogu igrati. Loptice sa hranom, meke lutkice koje se ne mogu sažvakati i progutati, ping-pong loptice su neke od igračaka koje im često budu omiljene. Voda takođe može biti u centru pažnje - mnoge mačke uživaju da hvataju vodu koja teče i prosto obožavaju fontanice za kućne ljubimce. Imajte na umu da su one u srži predatori. Umesto da im sipate svaki obrok u posudicu, naterajte male lovce da se potrude oko obroka tako što ćete im sakriti granule u specijalne "činije" sa pregradama (jedna varijanta je na slici dole), ili na druga mesta po kući.

Skrivanje hrane

Zainteresujte predatora u mački

Sem stvaranja prostora bogatog sadržajima za mačke, pružite im aktivnosti koje će aktivirati njihovo predatorsko ponašanje. Nije prirodno za mačku da tumara tražeći činiju sa hranom. Umesto toga, njih treba stimulisati da "love" svoj obrok. Postavite granule u specijalne igračke i činije, papirne kesice, tunele kao i na "visinskim" delovima mačje teritorije. Čak i pojedinačne granule koje bacate po podu da ih mačka juri "rade posao" aktiviranja lovačkog nagona za jurenjem plena...

Mačka lovac

Igrajte se svojom mačkom na način koji imitira lov. Mačka će prvo posmatrati, uhoditi, pojuriti i na kraju napasti. Koristite štapić sa trakicom, povlačite ga od mačke, preko grebalica i nameštaja. Na kraju igre kada mački dopustite da uhvati "plen" odmah joj dajte i ukusan obrok, kako bi vezivala igru sa pozitivnim iskustvom.

Mačke nikada ne treba prisiljavati bilo šta. Umesto toga ih treba stimulisati da žive unutra obogaćivanjem prostora tako da im bude prijatniji od spoljašnjeg sveta. Mnoge mačke će se odmah prilagoditi novim uslovima, dok će drugima trebati vreme da se priviknu na život u kući. Uvek postoje izuzeci - neke mačke insistiraju na većem periodu boravka napolju. Njima će možda biti dovoljno da imaju pristup (mrežom) ograđenom delu bašte.

Uz puno ljubavi i strpljenja - sve je moguće! :)

Mačka čeka hranu

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121