Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Za mačke / Higijena i nega / Nega i vaspitanje / Usvojili ste mače - šta treba da znate?
Thursday, 04 September 2014 08:22

Usvojili ste mače - šta treba da znate?

  • Print

10 osnovnih stvari koje morate znati o potrebama mačke ili mačeta.

U vaš dom je stigla odrasla mačka ili mače. Ako ste planirali novog kućnog ljubimca, verovatno ste se već dobro informisali o njegovim potrebama i vašim novim obavezama. Takođe, ukoliko ste nabavili rasnu mačku, svaki pravi odgajivač vam je već ispričao najvažnije stvari.

Ukoliko ste međutim savesno odreagovali na ulici, u susretu sa gladnom i napuštenom životinjom, i zatim odlučili da je usvojite - postoji verovatnoća da pojma nemate o tome šta dalje. Šta je zapravo sve potrebno mačetu ili mački koja se sada nalazi u vašem domu? Odmah na početku da vam kažemo - ne brinite previše, nije u pitanju ništa strašno! Najvažnije je da ste spasili jedan život! :)

Logično, postavljaju se mnogobrojna pitanja:

- šta mačetu ili mački dati da jede?
- da li mače ima higijenske navike? (tj. da li zna da vrši nuždu na određenom mestu)
- da li je mačka zdrava?
- da li može da prenese neku bolest na vas ili vaše ukućane?

Evo odgovora na ova i još neka osnovna pitanja:

1. HRANA
Novopečeni vlasnici su obično zbunjeni ponudom u bolje snabdevenim pet šopovima. Ono što obavezno mačetu treba obezbediti je hrana za odgovarajuci uzrast i to granule, prelivi i paštetice. U prvom trenutku takođe možete dati mačetu meso, neslani sir, kuvano jaje, ribu, jogurt i pavlaku. Mleko izbegavajte jer većina mačaka ima problem sa njegovim varenjem pa mleko može izazvati dijareju.

Ako ste mače kupili u odgajivačnici, dobro je da znate šta je od hrane dobijalo tamo. Nove vrste hrane se uvode postepeno. Ako je u pitanju prelazak sa jedne na drugu suvu hranu, najbolje da postepeni prelazak traje nedelju dana. Ako je mače jelo kod kuće pripremanu hranu, svaki dan dodajte po jednu namirnicu.

2. POSUDE
Činije za hranu i vodu - najbolje da budu od prohroma radi lakšeg redovnog pranja.

Posude za hranu za mačke

3. TOALET
Posip za obavljanje nužde i posuda za posip – najbolje postaviti je u vaše kupatilo i pokazati mačetu gde se nalazi, ono najčešće instinktivno samo zna da ga koristi.

4. TRANSPORT
Transporter - gde god da idete sa mačetom, najbezbednije je da ono bude u transporteru, koji po potrebi može da služi i kao mesto za spavanje.

Transporter za mačke

5. NOKTI
Grebanje, tj. oštrenje noktiju je nasušna mačija potreba. Kako ne bi stradao nameštaj nabavite svojoj ljubimici premet koji će biti njen i koji može da grebe. U pet šopovima postoji veliki izbor grebalica a lako je možete napraviti od komada drveta i debljeg kanapa. Kako pravilno da skraćujete kandže svojoj mački pogledajte u našem tekstu "Sečenje noktiju kod mačke".
 
6. IGRAČKE
Iako ovo nije hitno, nabavite ili napravite par igračkica - vremenom ćete videti šta se maci od njih najviše dopada.

7. KUPANJE
Kupanje je potrebno samo ukoliko je mače jako prljavo ili po savetu veterinara u specijalnom šamponu. Svakako treba koristiti šampon namenjen za mačke.

8. BEZBEDNOST
Vaš stan je pontecijalni izvor opasnosti za radoznalo mače. Sklonite otrovne biljke kao što su rododendron, adam, difenbahija, kaladijum, ciklama, aloja, begonija, rajska ptica, karanfil, kamilica, filadendron, dalija, dracena, bršljan, geranijum, gladiola, hortenzija, hibiskus, zumbul, dan i noć, narcis, jasmin...
 - zaštitite kablove
 - sklonite svu kućnu hemiju i lekove
 - držite poklopljenu wc šolju, zatvorena vrata veš mašine i spušten poklopac kante za đubre

NAJVAŽNIJE od svega, obezbedite prozore i terasu da mali nestaško ne bi pao u iskusenje da skoči za nekom pticom ili bubom sa sprata.

9. ZDRAVLJE
Treba izabrati veterinara. Preporuka prijatelja je važna, ali je takođe važno i da veterinarska ordinacija bude blizu i da ima telefon za hitne intervencije. 

Bez obzira da li je mače nađeno na ulici ili kupljeno u odgajivačnici, treba ga odneti na prvi pregled kod veterinara. Veterinar će prvo proveriti da li je mače očišćeno od kožnih i crevnih parazita. Ako je stomak naduven, a mače nije jelo neposredno pre pregleda, obavezno se daje pasta protiv parazita za mačiće.

Sledi detaljan pregled kože. Neki paraziti kao što su buve, krpelji i vaši se vide, a neke se ne vide ali izazivaju crvenilo i druge promene na koži koje se pojačavaju zato što se mače češe. Takve promene se lako inficiraju bakterijama i gljivicama koje se mogu preneti na ljude. Preporučuje se da se uradi bris kože da bi se što pre primenio pravi lek protiv pronađenog uzročnika. Vidljive parazite treba tretirati biljnim preparatima koji nisu otrovni za mačiće do 2 meseca, a posle toga možete staviti neki spot on preparat prema uputstvu proizvođača i veterinara. 

Promene na vidljivim sluzokožama očiju, usta i nosa govore o infekciji gornjih disajnih puteva i grla, a pregled srca i pluća auskultacijom stetoskopom i merenje temperature (normalna temperatura za mače do 4 meseca je od 38°C do 39°C) se rade zbog mogućeg bronhitisa ili upale pluća.

Povraćanje i retka stolica govore o oboljenju digestivnog trakta koje može biti izazvano parazitima, bakterijama i virusima što zahteva dodatne analize i lečenje. Ako mače odbija hranu sigurno je da nešto nije u redu. U tom slučaju ne tražite savete preko telefona ili interneta već ga ODMAH vodite kod veterinara!
 
10. DRUGI LJUBIMCI I DECA
Treba takođe obratiti pažnju na prisustvo drugih životinja i dece uzrasta od 3-4 godine. Novi kućni ljubimac i član porodice treba da uspostavi prijateljske odnose sa svima u kući. Psi ih najčešće lepo prihvataju ali treba biti oprezan i pažljiv pri prvom susretu. Starije mačke su ponekad agresivne prema pridošlici. Rešenje za to je preparat Catitude koji je pakovan kao osveživači vazduha koji se uljučuju u struju. Kad je uključen, on emituje mačije feromone koji ambijemt čine prijateljskim za mačke. Treba ga uključiti dan dva pre donošenja nove mace. Mala deca su po nekad gruba sa mačetom, ne treba ih ostavljati same da ne bi došlo do povreda i deteta i mačeta.

Igrajte se i uživajte sa vašom mačkom, mazite je i pričajte joj - stekli ste pravog prijatelja koji u potpunosti zavisi od vas. Posvetite joj svoje vreme i uživajte u novom prijateljstvu! :)

DVM Dragana Petković
Veterinarska ambulanta Pet Wellness Eva
Pariske komune 27, Novi Beograd
+381 11 2690118

Vodič za život sa mačetom Royal Canin

Kod svog veterinara ili u pet shop-u potražite besplatni "Vodič za život sa mačetom" koji će vam olakšati prve korake :)

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121