Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Ishrana mačke / Zdravlje / Proliv kod mačića, kako ga sprečiti i lečiti
Wednesday, 22 October 2014 10:58

Proliv kod mačića, kako ga sprečiti i lečiti

  • Print
Mačak Mek, 2004. godina :) Mačak Mek, 2004. godina :)

Šta izaziva proliv kod mačića i koliko je opasan?

Vaše novo mače je stiglo i prvih nekoliko dana sve izgleda sasvim u redu. Ono se upoznalo sa svim članovima porodice i drugim ljubimcima (ukoliko ih imate), ima dobar apetit, jede redovno, veselo je i igra se. Većina mačića nakon samo nekoliko dana koristi i svoj toalet. Jednog dana primećujete da je mače neobično mirno i neraspoloženo, i otkrivate da je njegova stolica meka i neformirana. Vaše mače ima dijareju. Šta treba da uradite?

Proliv je relativno čest poremećaj varenja kod mačića. Ozbiljnost dijareje varira od manjeg broja "epizoda" koje brzo prođu, do teških gastrointestinalnih simptoma koji mogu ukazivati na ozbiljnija oboljenja. Zbog velikog broja potencijalnih uzroka, veoma je važno da zatražite pomoć veterinara kada god primetite da vaše mače ima meku ili tečnu stolicu.

Zdravo mače je uvek spremno za igru, ima dobar apetiti i čvrstu stolicu
Ukoliko mače nije radoznalo, veselo i raspoloženo za igru, proverite kakva mu je stolica.


Najčešći uzroci dijareje kod malih mačića obuhvataju:

Stres.
Prilagođavanje novom domu je veoma uzbudljiv period za mače, ali takođe može biti i stresan zbog prestanka sisanja, odsustva majke, putovanja i upoznavanja nove porodice. Zbog svega toga nije neobično da mače doživi blažu reakciju organa za varenje i mekšu stolicu.

Promena hrane.
Promena ishrane mačeta može izazvati privremenu iritaciju organa za varenje, naročito ako se prelazak na novu hranu izvede naglo.

Crevni paraziti
Nekoliko vrsta unutrašnjih parazita izaziva proliv kod malih mačića. Najčešći su pantljičare, valjkasti crvi, toksoplazmoza i kokcidija. Postojanje crevnih parazita kod mačeta se mora otkloniti lekovima koje prepisuje veterinar. Neki od pomenutih parazita spadaju u zoonoze, što znači da se mogu preneti i na čoveka.   

Infektivne bolesti
Proliv je jedan od najčešćih simptoma više infektivnih bolesti kod mačića. Najopasnije oboljenje među njima je panleukopenija. Panleukopenija (na engleskom Feline panleukopenia virus - FPV) se ponekada naziva i "mačjom kugom", iako virus koji izaziva ovu bolest nije u vezi sa virusom koji izaziva "pseću kugu".

Panleukopenija mačaka je izuzetno zarazna bolest koja životno ugrožava male mačiće. Osim teškog oblika dijareje, inficirani mačići pokazuju nezainteresovanost, imaju groznicu, bol u stomaku i nervozni su.

Ukoliko primetite znake proliva, zbog velikog broja mogućih uzroka, kao i zbog toga što mačići vrlo brzo postanu dehidrirani (usled nekontrolisanog izbacivanja tečnosti putem stolice), neophodno je bez odlaganja kontaktirati veterinara. Veterinar može izvršiti kompletan pregled i primeniti odgovarajuće dijagnostičke metode koje će dovesti do tačne dijagnoze i pravilnog lečenja.

Boravak u prirodi može mače dovesti u dodir sa opasnim virusima

Kako sprečiti dijareju kod mačića?

Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako bi vaše mače bilo zaštićeno i kako bi se sprečio proliv:

Smanjite stres. Omogućite svom mačetu da se postepeno prilagodi svom novom okruženju. Ograničite broj članova porodice i posetilaca koje mače upoznaje kako bi se izbeglo preveliko uzbuđenje. Obezbedite svom mačetu dovoljno mira i vremena za odmor i spavanje, i napravite raspored sa ujednačenim razmacima između obroka, perioda igre i odmora.

Prelazak na novu hranu izvedite postepeno. Ukoliko menjate hranu svom mačetu, pomešajte manju količinu nove hrane sa dotadašnjom hranom. Povećavajte udeo nove hrane u periodu 7-10 dana.

Posetite veterinara i vakcinišite svoje mače. Zakažite pregled sa veterinarom čim donesete mače kući. Veterinar će proceniti celokupno zdravlje i fizičko stanje mačeta, pregledati ga na eventualno prisustvo parazita i dati vam stručan odgovor na sva pitanja u vezi ishrane i zdravstvene zaštite.

Ne zaboravite da većinu infektivnih bolesti koje mogu ugroziti život mačeta možete pouzdano sprečiti vakcinacijom. Lečenje tih bolesti je često neizvesno, dugotrajno, skupo i može ostaviti trajne posledice po zdravlje mačke.Mleko za mačiće Royal Canin Babycat milk


Obezbedite svom mačetu vrhunsku hranu:

Royal Canin BabyCat Milk
, zamensko mleko za mačiće do 8 nedelja života
Royal Canin BabyCat 34, suvu hranu za mačku koja doji i mačiće u prvoj fazi rasta (1-4 meseca života)
Royal Canin Kitten 36, suvu hranu za mačiće u drugoj fazi rasta (4-12 meseci života)  

Hrana za mačiće Royal Canin

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121