Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Tuesday, 19 April 2016 21:37

Mačke i buve, opasnosti, zaštita i korisni saveti

  • Print

Osim što su dosadne, iritiraju kožu i piju krv, buve kod mačaka mogu izazvati i ozbiljne bolesti.

Preosetljivost na ugriz buve ili alergijski dermatitis na ujed buve je relativno čest kod mačaka. Zapravo, u pitanju je najčešća kožna bolest koja se javlja kod kućnih ljubimaca. Alergije na buve najčešće nastaju dok su mačke mlade (između prve i pete godine života) ali se takođe mogu javiti i u drugim dobima. Pljuvačka buve se smatra izazivačem alergije ili osetljivosti.

Životni ciklus buva obuhvata odraslu buvu, jaje, larvu i pupu. Odrasle buve ujedaju, ali ne mogu preživeti dugo ako nisu na samom telu domaćina. Kada odrasla buva položi jaja na mačku domaćina, ona otpada sa nje, ostavljajući jaja da se razvijaju do kraja njihovih životnih ciklusa. Ostatak životnog ciklusa se zatim odvija na telu mačke, a generacijski ciklus se nastavlja i uvećava sve dok se populacija buva ne iskoreni u potpunosti.

Zaštita od buva i krpelja za mačke - Broadline

Simptomi i tipovi

Hipersenzitivnost na ujed buve ili alergijski dermatitis obično izazivaju jak svrab, stanje koje se medicinski naziva pruritis. Kako i samo jedan do dva ujeda buve nedeljno mogu izazvati pruritis, simptomi će često biti prisutni i nakon što se nanese zaštitni preparat od spoljnih parazita. Većina mačaka ima simptome koji se pogoršavaju sa godinama, ali se simptomi često javljaju i bez pravila. Mačke naročito ponekada pate od povezanog oboljenja koje se zove neurodermatoza, poremećaj ponašanja koji je posledica anksioznosti izazvane preosetljivošću na ujed buve.

Većina vlasnika obično prvo primete čest i intenzivan svrab i češanje, gubitak dlake i kraste na koži mačke. Često je zadnji deo tela više zahvaćen nego prednji deo i glava, mada mačke koje pate od alergije na buve mogu imati lezije (oštećenja kože) bilo gde na telu. Štaviše, buve ili njihov izmet (smeđe-crne mrvice po koži) mogu ali i ne moraju biti jasno vidljive.

Dijagnoza

Korišćenje gustog češljića kojim se otkrivaju buve će olakšati pregled mačke. Analize kože na grinje ili bakterijske bolesti se takođe može preporučiti ako se buve ne vide/pronađu. Ponekada je najbolja dijagnostička metoda tretirati mačku preparatom protiv buva.

Česta zoonoza tj. oboljenje koju mačke mogu preneti ljudima - bolest mačje ogrebotine - takođe se na mačku prenosi putem buva. Ova bolest nastaje kada ogrebotina postane zagađena izmetom buva u kome se nalazi bakterija Bartonella henselae. O tome smo ranije pisali OVDE.

Ukoliko vam sve navedeno nije dovoljno da se odlučite na neki od preparata za zaštitu od ektoparazita, razmislite još jednom šta buve čine vašoj mački. Sem što joj mogu preneti kožne bolesti i pantljičaru, one kod mačaka izazvaju anemiju i anksioznost.

Naravno, nema razloga za paniku jer postoji i svetla strana ove priče. U današnje vreme postoje preparati za prevenciju i eliminaciju spoljnih parazita kod mačaka koji su efikasni, bezbedni i laki za korišćenje. Na tržištu ima toliko preparata da ćete sigurno pronaći onaj koji najbolje odgovaraju potrebama vaše mačke. Takođe, preporučljivo je posavetovati se sa veterinarom koji preparat protiv buva je idealan za vašu mačku.

Frontline Combo za mačke zaštita od parazita

Nemojte čekati da primetite buve na vašoj mački kako bi počeli sa korišćenjem preventivnih sredstava. Sprečavanje infestacije buvama je neuporedivo lakše i daleko delotvornije nego pokušavanje da se reše već postojeće zaraze buvama.

Oslobađanje vašeg doma od postojeće zaraze buvama može potrajati više meseci, bez obzira na kvalitet preparata koji koristite. To je takođe veoma zahtevan poduhvat koji traži često usisavanje svih površina kako bi se eliminisala sva jaja i larve buva koje se još nisu izlegle; ne samo na tepisima već i na drvetu, linoleumu, pločicama, jastucima i presvlakama. Posteljina se mora često prati i menjati, i tretirati preparatima koji ubijaju jaja i larve buva.

Kućne mačke nisu bezbedne kao što se to možda čini!

Nemojte pretpostavljati da to što vaša mačka ne izlazi napolje znači da je zaštićena od buva. Kućne mačke takođe veoma lako mogu dobiti neželjene goste. Zapravo, buve često "putuju" na ljudskoj odeći i dospevaju u stanove preko njihovih vlasnika. Buve takođe mogu dospeti u vaš dom i preko drugih ljubimaca, koji redovno idu napolje (pas). Sem toga, one mogu ući kroz male proreze poput rupica u prozorima, ispod vrata itd. 

Kada koristite bilo koji preparat protiv buva, UVEK pročitajte kompletno uputstvo za upotrebu i pridržavajte se saveta proizvođača. Nikada ne koristite proizvod koji jasno ne navodi da je bezbedan za mačke.

Mnogi preparati koji se koriste protiv buva kod pasa su OTROVNI ZA MAČKE.

Na kraju, nemojte paničiti zbog opasnosti da dobijete neku bolest od svoje mačke. Slučajevi nekada smrtonosnih bolesti (npr kuga i tifus) su danas praktično nepostojeći. Iako postoje druge bolesti koje se mogu preneti sa mačke na čoveka, razumne mere predostrožnosti, poput zaštite od parazita i redovne veterinarske zdravstvene zaštite su sasvim dovoljne za očuvanje bezbednosti vas i vaše porodice - i lep zajednički život sa vašom mačkom.

 

Izvor informacija:
PETMD.com

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121