Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zdravlje mačke / Nega i vaspitanje / Želite da svojoj mački PRODUŽITE život? Evo i kako!
Thursday, 01 June 2017 09:09

Želite da svojoj mački PRODUŽITE život? Evo i kako!

  • Print

Ključna stvar je znanje koje imamo zahvaljujući veterinarskoj medicini i naučnim istraživanjima. Iskoristimo ih za naše mačke!

1. Unošenje tečnosti tj. vode je VEOMA važno!

Ukoliko dajete svojoj mački pretežno suvu hranu, verovatno ste o ovome već razmišljali. Kako stoje stvari, bez stimulacije značajan broj mačaka ne unosi dovoljnu količine vode. "Podsećajte" svoju mačku da pije više tečnosti postavljanjem posudica sa vodom na što više mesta u svom domu. Neke mače recimo obožavaju električne pojilice - fontanice sa tekućom vodom. Takođe, možete dodati određeni % svakodnevne ishrane u vidu vlažne hrane. Sem toga, možete dodati malo vode u suvu hrana koju dajete mački.

Sve navedeno je posebno važno kod starijih mačaka, koje umeju da "zaborave" da piju vodu.

Mačka pije vodu

2. Mačkama je potrebna redovna fizička aktivnost

Iako je to više ili manje slučaj sa svim živim bićima, održavanje kondicije i idealne težine su naročito važni za zdravlje i dugovečnost vaše mačke. Pregojene mačke su mnogo podložnije teškim bolestima među kojima su dijabetes, srčana bolest, bolesti disajnih puteva...


3. Redovno četkanje/češljanje i nega dlake

Mačke koje žive u kući imaju promenjen ciklus menjanja dlake (koji u prirodi diktira broj "sunčanih" dana), pa se linjaju praktično preko cele godine. Kako one ližu i čiste svoje krzno više sati dnevno, na taj način nehotice gutaju dlake koje posle u organima za varenje formiraju problematične kuglice dlake. Redovno četkanje/češljanje će smanjiti količinu dlake koju mačka proguta, a i učiniće vaš dom manje "dlakavim"! :)

Mačkotrk aktivnost za kućne mace
"Mačkotrk" je način da vaša kućna maca potroši višak energije.


4. Obavezno vakcinišite mačku

Vakcine u velikoj smanjuju broj opasnih bolesti koje ugrožavaju zdravlje i život mačke, pa po tom pitanju nema nikakve dileme.


5. Kastrirajte/sterilišite svoje ljubimce

Sve poznate statistike i istraživanja ukazuju na višestruku korist koju mačke imaju od kastracije i sterilizacije. Počev od manje fizičkih opasnosti usled traženja partnera do manje rizika od određenih bolesti kod ženki, itd.

Ne zaboravite i manji broj napuštenih životinja koje se rađaju zbog nekontrolisanog parenja!


6. Pratite suptilne promene u ponašanju mačke

Više nego ljudi, mačke su stvorenja koja žive po određenim navikama. I male promene u ponašanju mogu ukazivati na određenu, možda i smrtno opasnu bolest. (npr. urinarni problemi).


Zubno zdravlje mačke


7. Zdravlje zuba

Iako većina vlasnika kaže da im mačke ne dozvoljavaju pranje zuba, makar kratka provera s`vremena na vreme može biti VEOMA korisna. Hronična pojava zubnih naslaga doprinosi razvoju bakterija i njihovom prenošenju na ostatak organizma. Isto kao i kod ljudi, ovo može izazvati ili ubrzati pojavu teških oboljenja. Jedan od načina za bolje zubno zdravlje je i davanje suve hrane koja u sebi sadrži supstance koje vezuju kalcijum iz pljuvačke.


8. Nemojte dozvoliti da vaša mačka postane debela!

Mnogi vlasnici često iskazuju ljubav prema svojoj ljubimici tako što joj neprestano nude ukusne zalogaje. Čašćavanje poslasticama koje uračunate u ukupan dnevni unos kalorija nije problem, ali razmislite još jednom koliko ste u stanju da pazite. Ne zaboravite da će debela mačka biti podložnija ozbiljnim bolestima kao što su dijabetes, artritis i srčano oboljenje, koje redom skraćuju njihov život. Opet, kao i kod ljudi, više fizičke aktivnosti i igre sa mačkom troši višak unetih kalorija. Igrajte se što više! :)


Život u gradu nosi opasnosti koje mačke ne mogu izbeći
Za razliku od onih u prirodi, mačke u gradovima nailaze na opasnosti koje nisu u stanju da izbegnu...


9. Obratite pažnju na mršavljenje

Podjednako opasno kao gojenje je i naglo mršavljenje, koje ukazuje na postojanje neke bolesti ili prisustvo crevnih parazita.


10. Ne puštajte mačku da nekontrolisano luta napolju

I sami znate da će mačka koja živi u kući sigurno živeti duže od one koja slobodno luta. Mačke koje nekontrolisano šetaju po gradu stradaju od motornih vozila, napada pasa i drugih mačaka, bolesti koje im prenose druge životinje (ishranom ili sukobom), otrova, zagađene vode i vremenskih prilika. Sadiste koji vole da povređuju životinje da i ne pominjemo.

Mačku bezbedno možete puštati napolje ukoliko imate mrežom ograđen deo dvorišta, što iziskuje određena ulaganja. Pristupačnije rešenje je nabavka amova i povoca za mačke, uz pomoć kojih ćete svoju ljubimicu bezbedno voditi u šetnju! :)


11. Kvalitetna, prilagođena ishrana.

U zavisnosti od pola, uzrasta, načina života, rase i specijalnih zdravstvenih potreba, pružite svojoj ljubimici kvalitetnu hranu, PRILAGOĐENU upravo njenim potrebama. 

Kvalitetna hrana za mačke

 

Na kraju, poseta veterinaru ostaje možda i najvažniji savet.

Svim mačkama je potrebna redovna zdravstvena nega, čak i kada ne postoje vidljivi simptomi problema. Veterinar na redovnom pregledu detaljno proverava organizam mačke od "glave do pete", uključujući tu zube, šape, zglobove, kožu, uši, oči, krv, itd...

Mačke instinktivno kriju da im nešto fali, što su nasledile od života u divljini, gde je to jedan od načina zaštite od prirodnih neprijatelja. Čak i posvećen vlasnik mačke nekada neće biti u stanju da primeti prve simptome neke ozbiljne bolesti, koja ima mnogo veće šanse za izlečenje sa ranom dijagnozom.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121