Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Ishrana mačke / Zdravlje / Krvne grupe kod mačaka i neonatalna izoeritroliza
Saturday, 26 November 2016 06:12

Krvne grupe kod mačaka i neonatalna izoeritroliza

  • Print

Važna tema koju treba da poznaju vlasnici, a naročito odgajivači mačaka.

Krvne grupe kod mačaka i neonatalna izoeritroliza (destrukcija crvenih krvnih zrnaca novorođenih mačića antitelima iz mleka majke).

Mačke, kao i ljudi ili psi, imaju krvne grupe. Postoje A, B i AB krvne grupe koje su dobro poznate, kao i M i N krvne grupe o kojima se još uvek ne zna dovoljno.

Kod mačaka, A grupa je dominantna a B grupa je recesivna, tako da će mačići imati A krvnu grupu ako oba roditelja imaju A, ili ako jedan roditelj ima A, a drugi B krvnu grupu.

B krvnu grupu mogu imati samo mačići čija oba roditelja imaju B grupu.

  Gen 1 Gen 2 genotip antitela
A krvna grupa A A homozigot anti B antitela
A krvna grupa A b heterozigot anti B antitela
B krvna grupa b b homozigot anti A antitela

 

 

 


Mačke koje imaju A krvnu grupu u svom krvotoku nose antitela protiv eritrocita koji nose B krvnu grupu, i obrnuto, tako da bi transfuzija krvi suprotne krvne grupe izazvala ozbiljnu, čak i fatalnu reakciju, potpuno isto kao i kod čoveka.

U slučaju da je neophodno mački dati transfuziju, neophodno je da se odrede krvne grupe primaoca i davaoca, što je od nedavno moguće uraditi i u Veretinarskoj laboratoriji u Beogradu. Antitela krvnih grupa se takođe nalaze u prvom mleku, kolostrumu, koje se luči do 48 sati posle porođaja, koliko traje i sposobnost da ih digestivni trakt tek rođenih mačića apsorbuje u nepromenjenom obliku.

Sijamska mačka

Zastupljenost krvnih grupa kod mačaka zavisi od rase i njihove geografske rasprostranjenosti kao i međusobnog mešanja, odosno odgajivačkog rada. Krvna grupa A je mnogo rasprostranjenja od krvne grupe B, ali se kod nekih rasa mačaka u nekim zemljama pojavljuju linije koje češće imaju B krvnu grupu. AB krvna grupa je izuzetno retka. Rasprostranjenost krvnih grupa mačaka po rasama je prikazana u sledećoj tabeli:

 Rase kod kojih je zastupljenost B krvne grupe manja od 10%  Rase kod kojih je zastupljenost B krvne grupe od 10-25%  Rase kod kojih je zastupljenost B krvne grupe preko 25%
 maine Coon abisinska  ragdoll
 bengal burmanska  egzote
 američka kratkodlaka persijska turska angora
 orijentalna somali turski van
 sijamska sfinks devon reks
 tonkinese škotska fold britanska kratkodlaka
 norveška šumska sveta birma korniš reks

Ukoliko se pare ženka koja ima B krvnu grupu i mužjak sa A krvnom grupom, dobiće se 100% mačića sa A krvnom grupom ako je mužjak A homozigot  ili 75% mačića sa A i 25% mačića sa B krvnom grupom ako je mužjak A heterozigot. Svi mačići koji imaju A krvnu grupu su životno ugroženi ako sisaju, jer će se anti-A antitela iz mleka majke sa B krvnom grupom resorbovati u krv i uništiti crvena krvna zrnca mačića. Ovaj proces se naziva Neonatalna Izoeritroliza.

Simptomi ovog oboljenja su:

-Iznenadna uginuća novorođenih mačića
-Malaksalost, bledilo i žutica    
-Crveno obojena mokraća
-Kod manjeg broja mačića izostaju simptomi
Terapija je izuzetno teška i retko uspešna. Sastoji se ododvajanja mačića od majke i ishrane mlekom u prahu i transfuzije krvi  odgovarajuće krvne grupe.

Krvne grupe kod mačaka

Kako sprečiti širenje ove bolesti?

Preventiva se sastoji od pravilnog izbora uzgojnih jedinki, pri čemu se savetuje da se izbegavaju mačke koje imaju B krvnu grupu. Ako se iz nekih razloga odaberu jedinke sa B krvnom grupom savetuje se da se mačići prvih 48 sati hrane mlekom u prahu. Posle tog perioda količina antitela u mleku je zanemarljiva, a digestivni trakt mačića više ne propušta velike molekule antitela, tako da se mačići mogu vratiti majci na prirodnu ishranu.

Ovo oboljene je samo još jedan izazov u uzgoju i rešava se odgovornim odgajivačkim radom.Pet Wellness Eva veterinarska ambulantaDVM Dragana Petković
Veterinarska Ambulanta Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd, 011 2690118

 

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121