Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Ishrana mačke / Zdravlje / Zagonetke sa hranom POZITIVNO deluju na mačke!
Tuesday, 18 October 2016 19:06

Zagonetke sa hranom POZITIVNO deluju na mačke!

  • Print

Bolje razumevanje važnosti obogaćivanja životne sredine radi poboljšanja psihičke i društvene okoline korisno je za mačke kućne ljubimce - naročito one koje žive u zatvorenom prostoru.

Naše kućne mace su po pitanju potreba u ponašanju veoma slične svojoj najbližoj rođaci, afričkoj divljoj mački; a isključiv život u kući, sem ako se ne organizuje drugačije, može dovesti do pojave zdravstvenih problema (poput gojaznosti i dijabetesa) i poremeća u ponašanju (uključujući agresivnost, markiranje stvari po kući i napadno traženje pažnje). Ovo poslednje može ugroziti odnos mačke i vlasnika, a u ekstremnim slučajevima i poklanjanja ili uspavljivanja mačke. Jedan od načina da se izbegnu ti potencijalni problemi je korišćenje igračaka koje ispuštaju hranu kada se mačka igra sa njima i koje su prvobitno razvijene kako bi (koliko je moguće) obogatile vreme i prostor nesrećnim životinjama u zoo vrtovima i laboratorijskim životinjama.

Zagonetke i igračke sa hranom koriste prirodne mačje instinkte da bi ih stimulisale da se potrude kako bi da došle do hrane. Postoji veliki broj ovakvih interaktivnih igračaka na tržištu: neke su malih dimenzija (guraju se ili kotrljaju njuškom ili šapama), dok su druge stacionarne i mogu se koristiti sa vlažnom ili suvom hranom. Kreativni vlasnici i oni koji želi da uštede neki dinar, imaju brojne varijante za pravljenje ovakvih igračaka kod kuće, na primer seckanjem rupa u kutijama za jaja ili flašicama vode, kao i ređanjem kartona od toalet papira. Mi smo probali obe varijante i mačke su podjednako zainteresovane!

Mačja hrana u igrački korisna je za mačju psihu

Sakrivanje mačje hrane u interaktivne igračke

Delovanje ovakvih zagonetki i igračaka na mačke je prilično novo polje naučnih istraživanja, a grupa veterinara i bihejviorista u Sjedinjenim Državama dala je korisnu i dobrodošlu dopunu ekspertskoj literaturi jednim vrhunskim tekstom koji je objavljen avgusta 2016. u naučnom biltenu Mačja medicina i hirurgija (Journal of Feline Medicine and Surgery).

Pored davanja ocene o postojećim empirijskim dokazima fizičke i emotivne koristi koje donose zagonetke sa hranom, autori su naveli konkretne detalje o preko 30 slučajeva iz prakse gde su zagonetke sa hranom davane kako bi se pomoglo određeno zdravstveno stanje ili ponašanje. Primeri obuhvataju gojaznu osmogodišnju kratkodlaku mačku koja je izgubila 20% svoje težine za 12 meseci korišćenja interaktivne igračke sa hranom; trogodišnjeg britanskog kratkodlakog mačka čija se impulsivna i frustracijom izazavana agresija prema vlasniku naglo smanjila i potpuno rešila u roku od 6 meseci; kao i dvogodišnjeg domaćeg kratkodlakog mačora čiji je strah od ljudi (uključujući i vlasnike) značajno smanjen nakon početka korišćenja malih i stacionarnih zagonetki sa hranom, do toga da je na kraju dolazio na poziv i bio opušten za maženje.

Interaktivne igračke sa hranom su korisne za vašu mačkuMačke obično imaju individualni "ukus" po pitanju vrste zagonetki i igračaka sa hranom, a može postojati i neko početno oklevanje vlasnika koje treba prevazići. Autori nude vredne praktične savete, sa spiskom smernica koje pomažu u odabiru prve igračke sa hranom i uputstvom kako je koristiti, kao i savetima za rešavanje eventualnih izazova, poput zabrinutosti vlasnika oko noćne buke ili hrane prosute po celoj kući.

Uz određeno vreme, strpljenje i pravilno upoznavanje, većina (ako ne i sve) mačke se prilagode na igračke i "zagonetke" sa hranom. Toliko se zapravo prilagode da autori proširuju svoje savete do toga kako povećati težinu zagonetki sa hranom za "napredne igrače"!

Konačno, cilj je imati nekoliko vrsta ovih zagonetki, prepreka i igračaka koje su mački dostupne, tako da ona svaki obrok dobija na neki od ovih "obogaćenih" načina.

Mi smo napravili dve varijante zanimacija koje mogu da skrivaju granule hrane, upotrebom kartonskih rolni toalet papira, malo polikolora i obične kancelarijske heftalice. Probajte kod svoje kuće, iznenadićete se koliko će mačke biti mentalno zadovoljene nakon igre kojom su dolazile do svojih omiljenih granula.


Izvor podataka:
The Journal of Feline Medicine and Surgery is the official journal of International Cat Care’s veterinary division, the International Society of Feline Medicine (ISFM), and the American Association of Feline Practitioners (AAFP), and is published by SAGE.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121