Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Izložbe mačaka / Priprema mačke za izložbu
Tuesday, 07 January 2014 01:00

Priprema mačke za izložbu

  • Print
Priprema mačke za izložbu Priprema mačke za izložbu Copyright: Dr. Milica Tanjević

Svi vlasnici mačaka koji svoje mačke vode na izložbe treba da znaju kako se mačka priprema za izložbu.

To je jako važno jer od pripreme puno zavisi kako će mačka proći na izložbi.Stvar nije jednostavna, pa se od početka treba "naoružati" teorijskim znanjem. Pošto je ovaj proces istovremeno i sastavni deo lične higijene mačke, vremenom svi vlasnici stiču praksu. Mačke počinju da se izlažu, prvi put, u uzrastu mačeta od 3-6 meseci, u razredu mladih. Ako imate top [vrhunsko] mače, i ako želite da ga izlažete treba ga početi pripremati za izložbu od rođenja.

Mače treba navikavati na kupanje, čišćenje ušne školjke, podsecanje vrhova kandži, držanje u izložbenoj pozi. Izložbene poze su različite za različite rase. Mačka od malena treba da se navikava na boravak u transporteru i kavezu, zatim na putovanja, pošto je nekada potrebno preći i više stotina kilometara do mesta održavanja izložbe.   

Mačka polako stiče iskustvo i mnogo lakše podnosi sve što je vezano za izložbu. Mačke koja se često izlaže, putuju, borave u kavezu, izložbe ne doživljavaju kao stres. Pošto izložbe traju po ceo dan, dobro je ako imate svoj sopstveni kavez, kod kuće, kako bi je puštali da povremeno uđe u kavez ili da u njemu boravi dnevno po 2 sata, kako bi lakše podnela duži boravak u kavezu, za vreme izložbe.

Zdravlje i toaleta
Poznato je stvar da je mačka veoma uredna, i da veliki deo dana provodi u održavanju lične higijene. Redovno se umiva i čisti krzno. To je za vlasnika i jedan od znakova da je maca zdrava. Kad maca ima zdravstvenih problema, prestaje da se umiva i to treba da bude jedan znak da nešto sa njom nije u redu.

Kada bolesna maca počinje da se umiva, to je jedan od prvih znakova oporavka. Dobra ishrana je preduslov za dobro zdravlje. Prema tome priprema za izložbu počinje od rođenja, a ne par dana pred izložbu.

Vakcinacija
Mačka mora biti redovno vakcinisana polivalentnom vakcinom i mrtvom vakcinom protiv besnila. Mačići do 5 meseci se vakcinišu samo polivalentnom vakcinom protiv mačjih bolesti. Kad steknu uzrast za vakcinu protiv besnila, primaju sve vakcine kao odrasle mačke. Ako se sa svojom ljubimicom putuje u zemlje EU mačka mora imati urađen test posle vakcine za besnilo.

Čipovanje
Sve mačke koje prelaze granicu EU [radi izložbe] moraju biti čipovane.

Kupanje
Kratkodlake mačke kupaju se 3-4 dana pre izložbe. Posle kupanja, potrebno je svaki dan četkati krzno, u smeru rasta dlake. Četka treba da bude gumena ili od prirodne čekinje. U toku dana nekoliko puta dnevno treba dlaku glancati svilenom krpom, kako bi dlaka legla uz telo, i da bi imala lep svilenkast sjaj.

Kod dugodlakih i poludugodlakih mačaka potrebno je prvo metalnom četkom dobro rasčešljati krzno i odstraniti mrtvu dlaku i čvoriče ućebanog krzna, a zatim gušćom četkom ili češljem odstraniti svu mrtvu dlaku. Ponekad je potrebno pojedinačno "očupati" dlake koje se pojavljuju u drugoj boji. Dugodlake mačke se kupaju dva puta pred izložbu - prvi put 10 dana, a drugi put dva dana pred izložbu.

Postoje specijalni šamponi za mace, čak i za pojedine boje krzna. Postoji i šampon protiv buva. Ako maca ima buve prvo se okupa u šamponu protiv buva - tzv "davljenje" mačke. Kada se očisti od buva sledi normalno kupanje. Proizvode namenjene održavanju higijene vaše mace možete pogledati na ovoj stranici.

Važno  
Posle kupanja kratkodlaku mačku dobro posušiti frotirom, a posle je uviti u suv i topao frotir. Dugodlaku mačku dobro posušiti frotirom, a zatim sušiti i četkati istovremeno u suprotnom smeru od rasta dleke. Dlaka mora dobro da se rasčešlje u svim pravcima, da bi bila lepršava i podignuta.Neki odgajivači koriste kozmetičke preparate, međutim neke sudije kažnjavaju preteranu upotrebu kozmetike.

Oči
Moraju biti čiste, bez sekreta. Kod mačaka koje imaju beline na licu, a imaju česte upale i sekret, te beline postaju riđe boje, i ne mogu se očistiti kupanjem. Ovo je za sudiju prvi znak da ta mačka ima problem sa očima. O ovoj temi dr. Milica Tanjević je pisala u tekstu "Problem suvog oka"

 
                             Zdrave [levo] i problematične oči na persijankama

Ovaj problem nikad ne treba "rešavati" na svoju ruku. Mnogi odgajivači na izložbama svojim macama sipaju kojekakve kapi, da bi smanjili lučenje suza dok traje ocenjivanje, a bolje bi bilo da problem reše pre dolaska na izložbu pravilnim tretmanom, u zavisnosti od njegovog uzroka.

Čišćenje uha mačke
Napomena: Ne ulaziti duboko u ušnu školjku da ne bi naneli povredu.

Zdravi zubiUši
Štapićem za uši natopljenim vodom, acidi borici, fiziološkim rastvorom ili maslinovim uljem očistiti sve vidljive delove ušne školjke. Ne ulaziti duboko u ušnu školjku da ne bi naneli povredu.

Zubi
Treba obratiti pažnju na stvaranje zubnog kamenca na kutnjacima i upalu desni. Kamenac može da se skine mehanički ali je bolje to uraditi ultrazvukom, pošto tada ne dolazi do oštećenja gleđi.

Nokti
Od 1996 godine, obavezno je podsecanje vrhova kandži. Najlakše se to postiže grickalicom. Postoje i razne vrste makazica specijalno namenjenih za podsecanje mačjih kandži. Sudija može da diskvalifikuje mačku kojoj nisu podsečene kandže. Ako maci redovno posvećujete dovoljno pažnje u održavanju higijene, a sve do sada navedeno u tekstu je sastavni deo toga, onda priprema mačke za izložbu ne predstavlj veliki problem.

Veliki potencijalni problem imaju oni vlasnici koji imaju puno maca pa teško stignu da svaki dan posvete dovoljno pažnje svakoj maci.

Sečenje noktiju mačke

Priprema kaveza
Osim priprama mačke za izložbu je potrebno spremiti i kavez u kome će mačka boraviti za vreme izložbe. Potrebne su zavesice, prostirač, posudica za vodu i hranu kao i posuda za toalet. Zavesice treba da budu usklađene sa bojom krzna ili bojom očiju. To je već stvar ličnog ukusa. Na svetskoj izložbi sam lično videla mnogo kičeraja. U kavezu ne treba držati suvišne stvari da bi mačka imala dovoljno mesta za odmor.

Tekst i fotografije:
copyright Dr Milica Tanjević
Odgajivačnica My Fortune

More in this category: Izložbe mačaka uopšteno »

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121