Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Saturday, 19 October 2013 10:52

Urolitijaza kod mačaka

  • Print
Urolitijaza kod mačaka Urolitijaza kod mačaka

Urolitijaza ili opstrukcija urinarnog trakta izazvana prisustvom peska u bubrezima, bešici i mokraćnim kanalima kod mačaka.

Ovaj problem se kod mačaka pojavljuje često, pre svega zbog dimenzija mokraćnih kanala. Češće se pojavljuje kod mužjaka i sterilisanjih jedinki, a zavisi i od genetske predispozicije (persijanera npr.), zatim vrste hrane i kvaliteta i količine unete vode, kao i od učestalih infekcija i stresa, ili prisustva većeg broja mačaka na suviše malom prostoru.

Pesak može biti različitog hemijskog sastava: najčešće se pojavljuje struvit (magnezijum amonijum fosfat) u 65% slučajeva (slika desno), kalcijum oksalat u 20% i ostalih 15% čine kalcijum fosfat, urat i cistin.

Hrana i voda su glavni faktori koji dovode do stvaranja određene vrste peska. Najčešće se soli nakupljaju oko male organske čestice u bešici kao što su ćelije upaljene sluzokože bešike ili ugrušak krvi.

Simptomi koji ukazuju na ovaj problem su:
- učestalo mokrenje, često van kutije sa posipom
- krv u mokraći
- intenzivno lizanje
- potpuni prestanak izbacivanja mokraće - možete primetiti potpuno suv posip, a mačka je svaki čas u njemu
- bol koji se manifestuje maukanjem pri pokušaju mokrenja ili čak povraćanjem
- odsustvo apetita, malaksalost

Dijagnoza se postavlja vrlo lako, već pri laganom dodiru donjeg stomaka napipava se prepuna mokraćna bešika. Temperatura je normalna, a često i nešto niža. Na rentgenskom snimku ili još bolje ultrazvučnim pregledom se jasno vide kamenčići i pesak koji su napravili problem i uvećana mokraćna bešika. Za uspešnu terapiju neophodno je utvrditi sastav peska, kao i prisustvo bakterija i antibiogram. Dobro je proceniti opšte stanje organizma putem analize krvi, jer je moguće da kamen postoji i u bubrezima, pa je zbog toga njihov rad slabiji što se na biohemijskoj analizi krvi vidi iz povećanih vrednosti uree i kreatinina.

Terapija se sastoji iz veterinarske intervencije i promena načina života i ishrane.

•    Posle odrađene dijagnostike, u zavisnosti od obima zapušenja i količine peska, prvo se prazni bešika.

U lakšim slučajevima dovoljno je dati neki od lekova za opuštanje glatke muskulature. Ukoliko ni kap mokraće ne izlazi, neophodno je uvesti mačku u opštu narkozu i postaviti kateter u uretru da bi se ispraznila bešika. Tom prilikom, dobro je isprati bešiku ubacivanjem veće količine sterilnog fiziološkog rastvora i sredstva za zakiseljavanje mokraće kroz kateter.

Ako je to nemoguće uraditi zbog lošeg opšteg stanja ili zbog prevelikog kamena koji se zaglavio u uretri, moguće je punktirati bešiku kroz trbušni zid bez anestezije i tako isprazniti bešiku.

U težim slučajevima i ukoliko se i pored svih preventivnih mera problem stalno ponavlja pristupa se hirirškim intervencijama.

Jedna je hirurško uklanjanje peska i kamenčića iz bešike, i primenjuje se kad se nađe veći broj krupnijih kamenčića, posebno urata, koji se teško rastvaraju.

Druga je postavljanje perinealne uretrostome – otvora na perineumu, na mestu gde je uretra šira. U velikom broju slučajeva ova intervencija rešava problem, osim ako postoji kamenje većih dimenzija.
Sve vreme je neophodno davati terapiju u smislu rehidratacije, analgetika, smanjenja PH mokraće i antibiotika.

Od vlasnika mačke u velikoj meri zavisi učestalost pojavljivanja problema.

Urinary Royal CaninPromena ishrane je najvažnija. U zavisnosti od sastava peska treba preći na odgovarajuću hranu koja pomaže njegovo rastvaranje i smanjuje ph mokraće. Postoji više proizvođača na našem tržištu kao što su: Royal Canin Urinary Cat Vet diet S/O i U/C kao i pasta koja služi za rastapanje struvita Uro pet.

Poželjno je preći sa suve na vlažnu hranu, kako bi ukupni unos tečnosti bio što veći.

Povećanje unosa i promena kvaliteta vode je takođe bitan faktor za brz oporavak. Vodovodska voda je najčešće tvrda, preko 20 stepeni tvrdoće, pa je često glavni razlog za nastanak peska. Flaširana voda sa manjom količinom minerala kao što je Prolom voda u nekim slučajevima je najvažniji deo terapije. Najteže je nagovoriti mačku da pije više vode. Ponekad fontana sa vodom koja cirkuliše rešava stvar.

Neophodno je češće menjati posip i dezinfikovati posudu za posip, a ako imate više mačaka, stavite više posuda. Mačke ne vole da idu u prljav posip i zbog toga se suzdržavaju od mokrenja, pa to dovodi do koncentracije urina u bešici, samom tim veća je verovatnoća za pojavu peska.

Preventivne mere se svode na ove poslednje tri tačke, s tim što specijalnu hranu ne morate davati stalno, već povremeno, ili koristite hranu za sterilisane mace koja takođe sprečava nastajanje peska.

DVM Dragana Petković
V.A.Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd
011 2690118

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121