Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Saturday, 19 October 2013 10:41

Istina o trajnom sečenju kandži

  • Print

Declawing (od claw - kandža) je engleski termin koji se koristi za hirurški postupak trajnog uklanjanja kandži kod mačaka.

Mačke svoje nokte koriste za penjanje, održavanje na podlozi, za obeležavanje teritorije, za napad i odbranu, zatrpavanje peska itd. Grebanje namestaja nije mačija pakost ili teranje inata, već osnovna potreba da skinu orozale, mrtve delove nokta, obeleže svoj teren, zatrpaju pesak kao i da se protegnu “viseći” na kandzama prednjih nogu.

Izgreban nameštaj zbog nedostatka grebalice


Trajno sečenje kandži nije seckanje noktića!!!Kada malo, slatko male poraste i pocepa kožni trosed ili stilsku garnituru, neki vlasnici to doživljavaju kao uvredu, i besni dolaze kod veterinara sa zahtevom da se trajno uklone nokti, ne razmišljajući šta ta hirurška intervencija u stvari podrazumeva.

Trajno uklanjanje kandži nije seckanje noktića!!!

Mačji nokti su srasli sa trećom falangom, tj trećom koščicom prsta, i da bi ih uklonio hirurg pravi rez između dve kosti: druge i trece falange prsta, presecajuci kožu i potkožno vezivno tkivo, tetive, krvne sudove i nerve!!!

Te rane se ušivaju, ali s obzirom da mačka gazi povređenim delom stopala, sporo i bolno zarastaju. Mačka trpi užasne bolove, krvarenja, a i kad rane zarastu, zbog poremećenog oslonca koji nastaje prilikom uklanjanja kostiju sa stopala, do kraja života trpi bolove ostalih zglobova I kičme.

Da ne spominjemo stres koji mačka doživljava, i promenu u ponašanju i naravi koje mogu da se dogode posle ovakve intervencije. Užasno, zar ne?!

U nekim zemljama, na inicijativu ljubitelja životinja i veterinara, doneti su zakoni kojima se zabranjuje ova intervencija. U Americi, gde ova procedura nije zabranjena, postoji i sajt koji se zove “spasite nase šape” www.save-our-paws.org


Rentgenski snimak zapaljenja kostiju kao posledica trajnog sečenja kandži
Rentgenski snimak zapaljenja kostiju (ostiomielitisa) koji je nastao kao posledica trajnog uklanjanja kandži

Bivša Jugoslavija je na listi zemalja u kojima je ova procedura zabranjena ili se smatra izuzetno nehumanom. Tu su takođe i Velika Britanija, Irska, Austrija, Brazil, Švajcarska, Australija, Norveška, Finska, Novi zeland, Italija, Švedska, Slovenija, Francuska, Holandija, Portugalija, Malta, Izrael, Nemačka, Belgija i Bosna i Hercegovina.

- Šta je resenje “problema”?
- Pre svega, pomiriti se sa činjenicom da je grebanje osnovna mačja potreba!

Kada se mače donese u kuću, treba ga upoznati sa odgovarajućom grebalicom. Najbolje je da bude od namotanog kanapa oko stuba, drveta, plute ili tapisona, jer su to materijali kojima mačke tesko mogu da odole kada je grebanje u pitanju. Grebalice se mogu poprskati kapima valerijane, koja takođe privlači mačke. Grebalica se može nabaviti u pet shopu ili napraviti kod kuće uz minimalna finansijska ulaganja. Potrebno je da imate kartonsku tubu, desetak metara kanapa i malo mašte

Takođe, vlasnik mačke može lako sam da skraćuje nokte maci jednom u deset dana, čime će uklanjati oštre vrhove njenih kandži. Postoje i navlake, plasticne "kapice" za nokte, ali se desava da one jako nerviraju mačke. Navlake se izrađuju u raznim bojama pa pre kupovine treba konsultovati svoju ljubimicu koju boju najviše voli

Rešenje je mačka grebalica ili navlake za nokte

Sem toga, ponekad je dobro žrtvovati neki komad starog namestaja u svrhu grebanja, pogotovo ako ga mačke same izaberu kao omiljenu grebalicu. Tako će uživanje sa macom u kući biti potpuno i obostrano, a bez nerviranja zbog uništenog nameštaja.

Podignite ruku ako ste za trajno amputiranje kandži mačke

Ukoliko čujete da neko priča o eventualnom trajnom uklanjanju kandži kod svoje mačke, obavezno ga informišite kakve tegobe i nesagledive posledice takva operacija donosi!

DVM Dragana Petković
Veterinarska Ambulanta Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd
011 2690 118

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121