Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Saturday, 19 October 2013 10:32

PDK - policistična bolest mačaka

  • Print

Opasno nasledno oboljenje mačaka

Ultrazvuk bubreka mačke obolele od PKDObzirom da je sezona prodaje februarskih mačića u punom jeku, evo par reči o jednoj bolesti koju ne prenose ni krpelji ni buve ni komarci, već neodgovorni odgajivači.

Radi se o dominantnoj autosomalnoj naslednoj bolesti persijskih mačaka i egzota i njihovih mešanaca. To znači da će se 50% mačića roditi bolesni ako bolest nosi samo jedan roditelj, bez obzira na pol. Mačići se rađaju sa cistama na bubrezima, koje se postepeno, sa rastom životinje uvećavaju i vrše pritisak na zdravo, funkcionalno tkivo bubrega.

Bubrezi postepeno prestaju da vrše svoje funkcije - da prečišćavaju krv od raspadnih proizvoda metabolizma, stimulišu stvaranje eritrocita, regulišu krvni pritisak, kao i nivo uree, fosfora, kalijuma, natrijuma i kalcijuma u krvi.

Broj i veličina cista je različita i varira od slučaja do slučaja, od čega zavisi i intenzitet simptoma. Ima slučajeva gde se mačići rađaju mrtvi ili umiru u prvim danima života, a neke mačke sa manjim brojem cista na samo jednom bubregu požive ceo mačji vek, čak duže od 10 godina.

Policistična bolest bubrega kod mačakaSimptomi su u početku jedva primetni, mačke slabije jedu i nisu preterano aktivne. Kasnije gube na težini, postaju vrlo depresivne, letargične, pojavljuje se povremeno povraćanje koje vlasnici objašnjavaju unetim dlakama.

Kasnije se pojavljuje polidipsija i poliurija – pojačana žeđ i mokrenje. Mokraća je svetla, skoro bez boje i tipičnog mirisa. Mogu se napipati uvećani bubrezi kao dve kugle u stomaku veličine oraha. Pojavljuje se anemija – vrlo blede desni, kao i neprijatan zadah iz usta.

Dijagnoza se postavlja DNK analizom brisa uzetog sa sluzokože usta i sa nešto manje uspeha (95%) - ultrazvučnim pregledom abdomena.DNK test se ne radi nigde u Srbiji, već se uzorci šalju u laboratorije u inostranstvu!
http://www.animalsdna.com/web/page/feline_pkd_disease_testing

Royal Canin RenalPKD je neizlečiva bolest, ali se život mačeta može produžiti nekim terapijskim metodama. Pre svega treba davati samo dijetalnu hranu siromačnu proteinima i fosforom (npr. Royal Canin Renal) i na taj način rasteretiti bubrege. Lekovi koji vezuju fosfor kao Epakitin imaju istu ulogu. Povremene infuzije fiziološkog rastvora blagotvorno deluju na organizam mačke. Sredstva za smanjenje kiselosti kao i sredstva za sniženje krvnog pritiska takođe olakšavaju stanje.

Preventiva praktično ne postoji, osim ukoliko odgajivači ne garantuju da su im sve mace testirane i PKD negativne.

Dok se ne donesu ozbiljne zakonske regulative o odgajivačnicama, prepušteni smo (ne) savesnom odnosu odgajivača prema kupcima, ali i macama koje se bolesne koriste za razmnožavanje.


DVM Dragana Petković
V.A.Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd, 011 2690118

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121