Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Saturday, 19 October 2013 10:26

Dijabetes kod mačaka

  • Print
Dijabetes kod mačaka Dijabetes kod mačaka

Savremen način života povećava opasnost od ove bolesti.

Kućni ljubimci kao i njihovi vlasnici takođe plaćaju danak savremenom načinu života u urbanoj sredini, koji često obuhvata obilnu, nepravilnu ishranu, smanjeno kretanje i povećan stres. O ovoj temi počelo je da se ozbiljnije piše poslednjih desetak godina kako su uočavane sve češće pojave obolelih kućnih ljubimaca. Kod pasa i mačaka se uglavnom javlja diabetes "tipa I" koji se razvija zbog nemogućnosti pankreasa da proizvodi insulin. Bez insulina, glukoza ne može da uđe u ćelije već ostaje u krvi.

Na sreću, šećer u krvi se može kontrolisati ishranom, pojačanom fizičkom aktivnošću i tabletama koje stimulišu stvaranje insulina (insulin nezavisni dijabetes) ili direktnim davanjem insulina (insulin zavisni dijabetes).

Povećan rizik za nastajanje dijabetesa postoji kod:

- prevelike težine
- smanjenog kretanja
- sterilisanih jedinki
- životinja starijih od 8 godina
- rasa: samojed, haski, mini šnaucer, mini pudla, mops, birmanska mačka
- kod pasa dijabetes je česći kod kuja, a kod mačaka kod sterilisanih mužjaka

U medijima (npr. mačak Garfild) i javnosti se često ispoljava blagonaklon pogled na debljinu kod mačaka i pasa. Gojaznost se na taj način pogrešno smatra "dokazom" o lagodnom i dobrom životu koji te životinje vode. Nažalost, preterana težina je sve samo ne dobra za zdravlje životinje. Debljina negativno utiče na veliki broj životnih funkcija, značajno skraćujući životni vek svake gojazne jedinke. Kako sprečiti stvaranje prekomerne težine kod mačke pročitajte u OVOM tekstu.

Simptomi dijabetesa koje vlasnik mačke može da primeti su:

- neveselost, nesigurno kretanje
- pojačana žeđ
- pojačano i učestalo mokrenje
- promene apetita - naglo pojačan pa smanjen
- gubitak težine
- katarakta

Dijagnoza dijabetesa kod mačke se postavlja analizom krvi.

Terapija se zasniva na dijeti bez ugljenih hidrata i masnoća, i sastoji se od posnog mesa, povrća i pirinča.

Postoji specijalna veterinarska hrana u granulama i konzervama koja je pripremljena za pse i mačke sa dijabetesom kao što je Royal Canin Diabetic dijeta. Njen visoko-proteinski sastav stimuliše metabolizam masti u energiju i održava mišićnu masu. Smanjena količina skroba pozitivno deluje na nivoe glukoze nakon obroka a Omega-3 masne kiseline umanjuju mogućnost pojave zapaljenskih procesa. Pojačana fizička aktivnost je sastavni deo terapije.

Royal Canin veterinarska hrana za mačke sa dijabetesom

Takođe, tablete (npr. Daonil) mogu da regulišu koncentraciju glukoze kod insulin-nezavisnog dijabetesa, dok je u nekim slučajevima neophodno uvesti insulinsku terapiju. Potrebno je malo strpljenja da bi se postigla prava doza insulina, a kad se vlasnik i ljubimac naviknu na svakodnevni ritual koji se sastoji iz merenja glukoze, odgovarajućeg obroka i davanja inekcije insulina, život sa ljubimcem dijabetičarom se vraća u normalu.

VAŽNA NAPOMENA:
TERAPIJU SPROVODITI ISKLJUČIVO PO STROGO UTVRĐENIM PRAVILIMA KOJE ODREĐUJE VETERINAR.

Preventiva je poželjna, iako ne može garantovati imunitet od dijabetesa, i uključuje način života suprotan od navedenog na početku teksta. Preporučuje se dakle: izbegavanje preobilne ishrane, adekvatna fizička aktivnost i izbegavanje stresnih situacija (sve ono što vlasnik zna da njegova mačka nikako ne voli, npr. buku, putovanje, druge ljubimce itd).


Dr. vet. med. Dragana Petković - Pet Wellness Eva - veterinarska ordinacija
Pariske komune 27, Novi Beograd
tel: 011/269-01-18,
mob: 063/80-88-833

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121