Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Monday, 19 May 2014 02:00

Evolucija mačke

  • Print
Sabljozubi Smilodon Sabljozubi Smilodon Sabljozubi Smilodon

Kako je domaća mačka postala ono što je danas?

 

U prethodnom tekstu smo se bavili temom, Domestifikacije mačke a u ovom se bavimo evolucijom mačke.

Kada su pre 70 miliona godina dinosaurusi izumrli, ostavili su otvoren ekološki prostor koji je razvojem raznih vrsta sisara bio popunjen tokom sledecih milenijuma. Kada kažemo da su prvi sisari živeli već u zlatno doba dinosaurusa moramo napomenuti da su oni tada bili tek na početku svoje evolucije kao i da su rastom bili veoma mali. "Samo" 10 miliona godina kasnije, u doba Paleocena, šume su nastanjivali Miacidae, grupa znatno većih sisara mesojeda [Carnivora], koja predstavlja zajedničke pretke Caneidae [familije pasa] i Felidae [familije mačaka]

Macis, rekonstrukcija skeleta
Macis, grafička rekonstrukcija skeleta

Prilagođavanjem na različita podneblja i uslove života u narednih nekoliko miliona godina Miacidae su se podelili na bezbroj grupa i podgrupa. Jedan od naslednika je Dinictis koji važi kao predak familije Felidae kojoj pripadaju sve mačke koje danas žive.

Dinictis, rekonstrukcija spoljašnjeg izgleda
Dinictis, rekonstrukcija spoljašnjeg izgleda
Jedan od najimpozantnijih predstavnika velikih mačaka, koji je živeo u periodu od
pre 3 miliona godina pa sve do kraja poslednjeg ledenog doba bio je Smilodon.

Smilodon, lobanja
Smilodon, lobanja
Sabljozubi Smilodon
... a ovako je mogao izgledati Smilodon

Ipak, znatno manji pripadnici ove velike familije felidae našli su sebi prostor za život i pored svojih velikih i dominantnih rođaka. Najstariji nalazi iz istog doba potvrđuju egzistenciju predaka naše današnje domaće mačke. Upravo iz te grupe manjih felidae razvile su se, ne samo 28 grupa malih mačaka [Felis] kao što su divlja mačka, ocelot, puma, luks itd, već i red velikih mačaka [Pantera] koje danas žive, u koje spadaju lav, tigar, gepard, leopard i jaguar.

Direktan predak naše domaće mačke jeste divlja mačka, ali i nje ima više vrsta. Tu spadaju stepna mačka Felis ornata, evropska divlja mačka Felis silvestris i afrička divlja mačka Felis libyca zvana Falb mačka.

Felis ornata  Felis silvestris
Felis ornata                                            Felis silvestris

Felis libyca
Felis libyca

Falb mačka je prva bila pripitomljena, ali je naša domaća mačka nastala tek njenim mešanjem sa evropskom divljom mačkom, tokom perioda kada je ona svoj životni prostor raširila i po Evropi. Na drugim prostorima falb mačka se sigurno mešala i sa lokalnim divljom rasama, što je značajno doprinelo varijaciji njenog izgleda i pre nego što je čovek počeo sa selektivnim odgojem.

Alena Živkov
www.chafervalley.de

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121