Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Sunday, 13 November 2016 11:07

Upoznajte prvog velikog mačjeg fotografa

  • Print

Mnogo godina pre internet doba i planetarnih mačjih zvezda, postojao je mačak Loko, i njegov vlasnik, fotograf.

Sve je počelo jednog snežnog dana u Astoriji, poslovnom kvartu Njujorka, kada je siromašni fotograf Volter Čandoha našao malo sivo mače kako plače u snegu. Uzeo ga je u naručje, odneo kući i dao mu ime Loco (što na španskom znači Lud). Mače ko mače, trčalo je po kući, jurilo senke, grickalo igračke, plašilo se svog odraza u ogledalu i uživalo nepodeljenu pažnju vlasnika i njegove porodice. Volter je latio svog fotoaparata i počeo sve više da ga fotografiše. Kako su mu se fotografije dopale, poslao ih je na nedeljni konkurs časopisa Brooklyn Eagle, i njegov Ludi mačak je uskoro postao zvezda. Ipak, ne zaboravite da se to sve odvija u kasnim četrdesetim godinama prošlog veka, kada informacije nisu ni približno brzo obilazile svet kao danas.

Bilo kako bilo, Loco i druge mačke koje je Volter kasnije usvojio omogućile su mu da izgradi jedinstvenu karijeru i preseli se iz malog stana u kuću sa velikim imanjem u kojoj živi i danas.

Najpoznatiji mačji fotograf na svetu Volter Čendoha

Najpoznatiji mačji fotograf na svetu

Najpoznatiji mačji fotograf na svetu Volter Čendoha

Najpoznatiji mačji fotograf na svetu Volter Čendoha

Nedugo zatim došlo je vreme kolor fotografije, a Volter je postao glavna osoba u Sjedinjenim Državama kod koje se odlazilo kada bi vam trebala vrhunska fotografija mačke. Njegova prva naslovna stranica bila je 1951. godine za časopis Women`s Home Companion (Ženski kućni pomoćnik) sa fotografijom predivnog tigrastog mačeta sa crvenom mašnom. Nakon toga u američkim medijima se nije moglo pobeći od Volterovih zanimljivih fotografija mačaka, a u decenijama koje su usledile, on je bukvalno deifinisao ceo žanr mačje fotografije. Njegova impresivna kolekcija obuhvata preko 300 naslovnih strana različitih časopisa koje krase njegove fotografije!

Fotografije Voltera Čandohe pojavljivale su se na svemu, od pakovanja hrane za mačke, preko puzzle slagalica, do reklama za čipkasti veš. Jedna od najpoznatijih je "Banda", iz 1963. godine. (foto na vrhu stranice)

Sem fotografija objavio je i 32 knjige, uključujući jednu u kojoj otkriva sve svoje fotografske trikove, i "Književnu mačku" (The Literary Cat), zbirku mačjih fotografija, pesama i drugih razmišljanjana istu temu.

Autor pripisuje deo svog uspeha načinu kako osvetljava svoje subjekte. Koristio je čak i po 6 izvora svetla, dva za pozadinu, dva za prvi plan i dva u kontri. Volter Čandoha je uvek radio u svom domu, prvo u improvizovanom studiju u spavaćoj sobi, a kasnije u renoviranoj starinskoj štali.

Najpoznatiji mačji fotograf na svetu

Najpoznatiji mačji fotograf na svetu

"Nekada su mačke korišćene za promociju svega i svačega, pa sam pravio fotografije za razne kompanije, od najbogatijih do onih koji tek počinju sa radom". Očekivano, najviše su ga angažovali proizvođači hrane za kućne ljubimce. U jednom kratkom periodu, koji je trajao oko godinu dana, 90% svih pasa i mačaka na pakovanjima hrane su bile njegove fotografije.

Kako se posao radio od kuće, pomagali su svi članovi porodice, tj. njegova pokojna žena Maria i čak šestoro dece. "Bez supruge ne bih napravio većinu svojih fotografija. Ona je završavala kompletan administrativni deo posla, ugovore, razvijanje filmova i brinula se da sve ide glatko." kaže Volter Čandoha. Prema njegovim rečima, Maria je imala odličan osećaj da umiri mačke dok bi ih on fotografisao u idealnim pozama svojim Hasselblad-om. "Mačke se ne mogu požurivati i ne prihvataju pritisak, a ukoliko ste vlasnik mačke, onda znate i da vi zapravo niste njen vlasnik, već da one imaju vas i provode svoje vreme onako kako im je volja."   

Volterova karijera počela je pre neverovatnih 7 decenija, a danas on ima 95 godina! I dalje voli da povremeno pravi fotografije svojih maca i postavlja ih na svoj Instagram profil. Kako kaže, kada je počinjao da se bavi fotografijom, to je bio mnogo teži proces (i bukvalno) jer su fotoaparati bili glomazni i napravljeni od metala i drveta. Takođe su bili dosta skupi i onaj ko ih je koristio je morao da zna šta radi. 

Najpoznatiji mačji fotograf na svetu

Suprotno od većine svojih ispisnika, Volter nema ništa protiv moderne tehnologije, nasuprot! Kaže da je srećan kada gleda toliku popularnost mačjih fotografija preko interneta. "Internet je omogućio svim vlasnicima mačaka da podele sa drugima svoju ljubav prema tim divnim stvorenjima."

Kako je njegova zaostavština obezbeđena, kaže da mu je život zaokružen, i da samo želi da povremeno ode do lokalnog azila za napuštene životinje i usvoji neku macu koju niko drugi ne želi.

Početkom oktobra 2016. iz štampe je izašla knjiga "Walter Chandoha: The Cat Photographer" u kojoj je čitaocu detaljno predstavljen Volterov život i rad, a sadrži i dva intervjua koja su sa njim napravili jedan akademski fotograf i jedna doktorka istorije umetnosti.

Kapa dole, Voltere!

Izvor informacija:
www.chandohaphotography.com

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121