Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Sunday, 03 January 2016 12:15

Mačka vam je halapljiva? Evo kako da je usporite kada jede!

  • Print

Neke mačke toliko brzo jedu, gutajući hranu, da im se često dešava da povraćaju. Manje porcije nisu uvek delotvorno rešenje.

Iako je kod potpisnika ovih redova mačak Mek došao kao malecno mače, i oduvek imao kvalitetnu hranu u odgovarajućim količinama, on i dalje jede kao da mu je to poslednje. Prebrzo, "histerično", gutajuči...

Neke mačke gutaju hranu iz straha da im neko ne ukrade obrok, ili iz straha da će puno čekati na sledeći obrok. Halapljivost je navika koju je teško prekinuti kod mačaka, čak i slučajevima kada je ona jedini ljubimac u porodici, te ne postoji konkurent koji bi mogao da joj ukrade hranu. Neke mačke verovatno toliko vole da jedu da od uzbuđenja prebrzo unose hranu.

Mačke nekada brzo jedu jer se plaše konkurencije

Šta možemo da uradimo kako bi usporili (nezdravo) gutanje hrane? 

- Svojoj mački dnevne količine hrane podelite u što veći broj malih obroka. U slučaju pomenutog žutog tabby mačka Meka ovo nije dalo rezultate, jer je kod njega u pitanju preveliko uzbuđenje kada jede. Ukoliko niste kod kuće dovoljno vremena, razmislite o nabavci automatske hranilice koja se može programirati da izbacuje određene male količine hrane u željenim razmacima.

- Sipajte mačju hranu na veću površinu (oval ili poslužavnik, ili čak uzdužno na dasku od metar npr.)  što će mačku naterati da pravi korake između zalogaja. Na taj način će verovatno dodatno žvakati hranu. Sipanje hrane u odeljke posudice za pravljenje leda, ili u pleh za mafine takođe može pomoći da se produži vreme između dva zalogaja. Dodatno, možete i tako male obroke podeliti na dve lokacije u svom domu.

- Potopite suvu hranu u manju količinu vode pre davanja mački, tek toliko da ovlaži kako bi se granule uvećale pre nego stignu u stomak mačke. Ovo takođe može značajno umanjiti šansu za povraćanjem ukoliko je uzrok nadimanje.

- Nabavite igračku u koju se stavljaju granule, i time svojoj mački pretvorite obrok u igru. Igračke na koje mislimo su od gume, sa šupljinama koje ispuštaju jednu po jednu granulu prilikom kotrljanja. Možete ovu "spravu" i sami napraviti bušenjem malih rupa na teniskoj loptici.

Mačke nekada brzo jedu jer su uzbuđene


Vlasnici nekih mačaka se često po kući sreću sa izbačenim sadržajem želuca mačke.

Iako povraćanje nije siguran pokazatelj teškog zdravstvenog problema, ne treba ga odbacivati kao normalnu pojavu!

Ukoliko mačka povraća odmah posle jela, možda je u pitanju samo prejedanje i nadimanje kao posledica. Promenite način ishrane ili samu hranu koju mačka jede.

Ako mačka povraća nevezano za unos hrane, možda ima oštećenu jetru. Ovo se može utvrditi samo analizom krvi, ili pažljivim praćenjem aktivnosti mačke kako bi se eliminisali drugi potencijalni uzroci.

Ako se mačka prvo liže pa onda povraća, u pitanju je iritacija nastala od kuglica progutane dlake. Ovo je najlakše rešiv uzrok regurgitacije, koji se uspešno reguliše pastama za izbacivanje dlaka i redovnim četkanjem i uklanjanjem mrtve dlake.

Ukoliko se povraćanje ponavlja, obratite posebnu pažnju na druge potencijalne simptome bolesti, poput krvi u urinu ili stolici.

Alergija na određenu hranu takođe može biti uzrok povraćanja. Probni prelazak na hipoalergensku hranu će utvrditi da li je je to u pitanju. Povraćanje praćeno bolovima može ukazivati na pankreatitis, što zahteva hitan veterinarski pregled.

Mačka lizanjem guta dlaku

Na kraju krajeva, Vi ste osoba koja najbolje poznajte svoju mačku. Pazite na potencijalne simptome oboljenja i konsultujte veterinara ukoliko se dešava bilo šta neobično.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121