Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Tuesday, 15 December 2015 11:12

Mačke i orlovi - neočekivano društvo

  • Print

Aljaska - kraj sveta u kome vladaju surovi uslovi. Mesto gde mačke, lisice i ptice imaju drugačiji odnos nego što bi se očekivalo.

Verovatno se sećate video snimka koji je prošle godine obišao svet, u kome mačka "mrtva hladna" gleda dva ogromna bela orla na ogradi svoje kuće. Autorka tog snimka zove se Pamela i živi u gradiću Unalaska, na jednom od ostrva koja čine Aleutski arhipelag. Pam voli sve vrste životinja, dakle ne samo svoje kućne ljubimce. Ona redovno ostavlja hranu lisicama, orlovima i drugim bićima koja sa ljudima dele ove hladne predele naše Planete. 

Na radost svih ljubitelja životinja, neobične scene druženja svojih mačaka i predatora iz prirode ona redovno snima mobilnim telefonom i postavlja na svoj YouTube kanal.

Male društvene zajednice poput ovog gradića, usled ekstremnih prirodnih uslova podrazumevaju i dosta drugačije međuljudske odnose, a nešto slično važi i za odnose među životinjama koje nisu direktni prirodni neprijatelji.

Iako bi se očekivalo da par ogromnih belih orlova uplaši i otera domaće mačke, na ovim snimcima imamo priliku da vidimo neobičan suživot. Pored mačaka i orlova, uobičajeni gosti Pameline verande su i lisice. Iako su svi pojedinačno gledano nemilosrdni predatori u prirodi, u ovom slučaju mačke, orlovi i lisice uzdržano stoje na pristojnoj distanci.

Ove životinje odlično znaju da bi im eventualni sukob samo razbacivao dragocenu energiju, i doveo ih u nepotreban rizik i životnu opasnost. Brutalne zimske temperature na dalekom severu pogubne su za sve sem najzdravijih i najizdržljivijih jedinki. I mala povreda lako može dovesti do otežanog kretanja, onemogućiti predatora da lovi i za rekordno vreme dovesti do tragičnog kraja.

Mačka i lisica

Orao i lisica

Mačke Gizmo, Džordž i Koferče (Suitcase) tako povremeno puštaju lisicu Toda (tj. Todolinu jer je u međuvremenu donela mladunce na svet) da gricnu njihovu hranu. Sa orlovima su već prešle na "Ti" pa zajedno sede na ogradi, razmenjuju radoznale poglede, a mačke pomno vrebaju lovinu orlova kada ovi jedu. Uopšte se ne stide, pa tu i tamo pokušaju da se "ogrebu" za parče miša...

Jednom rečju - Aljaska! Uživajte u ovim snimcima.


Mačak Gizmo i orao "razgovaraju"
Letnji dan, na okupu mačke, mladunci lisice i orlovi!Lisac Tod mačkama krade doručakMačak Gizmo brani svoj deo ograde i tera orlove na drugu stranuMačke i radoznali mladi oraoMačka dobija krilo po glavi kada pokuša da orlu uzme hranu

 

Izvor: Pam Aus YouTube kanal

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121