Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Sunday, 19 July 2015 08:22

Australija planira da ubije 2 miliona mačaka!

  • Print

Australijska vlada objavila plan da ubije 2 miliona uličnih mačaka do 2020. godine - kako bi se sačuvale vrste koje suočavaju sa istrebljenjem zbog predatora tj. mačaka.

U obraćanju preko nacionalne radio stanice, Gregori Endrjuz (Andrews), predstavnik australijske Vlade zadužen za ugrožene životinjske vrste, izjavio je da australijski ministar za životnu sredinu Greg Hant (Hunt) objavljuje rat uličnim mačkama!

Petogodišnji plan je obelodanjen u Zoo vrtu u Melburnu 16. jula 2015. i, kako se navodi, za cilj ima zaštitu domaćih vrsta sisara i ptica Australije.

"Mi danas povlačimo liniju u pesku koja kaže - Dok se mi pitamo, neće biti više istrebljenih vrsta životinja!", rekao je tom prilikom ministar Hunt.

Mačji predatorski način života po svemu sudeći zaista ugrožava populacije ugroženih vrsta do granice istrebljenja. Sve države i teritorije u Australiji su se saglasile da ulične mačke budu označene kao "štetočine". Veliki deo državnih finansija za sprovođenje ovog plana će biti usmeren na ubijanje, koje će obuhvatati postavljanje zamki, upotrebu vatrenog oružja ili trovanje uličnih mačaka. Vlada Australije se trudi da ostavi utisak kako će ovi postupci biti izvršeni na "najhumaniji i najefikasniji" način - koliko je to moguće. (Humano i ubijanje u istoj rečenici? Gde smo ovo već čuli...prim. prev.)

"Do 2020. godine hoću da vidim uništena 2 miliona uličnih mačaka, pet novih ostrva i 10 kopnenih zona u kojima nema uličnih mačaka, kao i kontrolne mere primenjene na 10 miliona hektara.", dodao je ministar životne sredine Australije.

O čemu se zapravo radi ovde i zašto su mačke problem?

Mačke nisu starosedeoci na australijskom kontinentu. Evropljani su mačke doneli na suprotnu stranu sveta pre 200 godina, a one su se brzo razmnožavale i naselile praktično celu Australiju i Novi Zeland. Prema jednoj proceni, 20 miliona mačaka koje žive u Australiji ubije oko 75 miliona malih životinja "starosedelaca" za samo jedan dan!

Prema podacima dnevnika Guardian, Australija ima jedan od najlošijih rezultata na svetu kada je u pitanju zaštita ugroženih vrsta. Od kada su Evropljani osvojili ovaj kontinent, istrebljeno je čak 29 domaćih vrsta sisara! Danas spisak ugroženih sadrži čak 1800 vrsta  životinja! (Vredi napomenuti da je većina istrebljenih životinja rezultat ljudskog delovanja)

Neke od najugroženijih životinja Australije su:

Macrotis lagotis...

Ugrožene vrste Australije dugouhi macrotis lagotis

kratkonosi kengur Bettongia gaimardi...

Ugrožene vrste Australije kratkonosi kengur

crnorepi zapadnoaustralijski torbar Dasyurus geoffroii...

Ugrožena vrsta Australije crnorepi torbar

i Numbat, mravojed torbar, Myrmecobius fasciatus

Ugrožena vrsta Australije numbat mravojed torbar

Ovo nije prvi put da je opasnost od domaćih mačaka u prirodi dospela u žižu javnosti u ovom delu sveta. 2013. godine, jedan uspešni ekonomista koji je postao ekološki aktivista sa Novog Zelanda pozvao je na potpuno uništavanje populacije mačaka u ovoj zemlji, označavajući mačke kao "rođene ubice".

Njegov website sadrži zahtev da se "spasi prirodna fauna Novog Zelanda", koja se vekovima razvijala u izolaciji:

"Novi Zeland je poslednje sklonište velikog broda ptičjih vrsta, mi smo poznati da koristimo održive izvore energije, a neki od nas su shvatili i ogromne ekonomske, a naročito ekološke prednosti očuvanja Novog Zelanda kao teritorije bez predatorskih vrsta životinja. Ali ova vizija ima veliki problem. Skoro polovina domaćinstava Novog Zelanda ima jednu ili dve mačke što ih čini najvećim ljubiteljima mačaka na svetu! Mačke su neverovatno efikasni lovci i one istrebljuju naše domaće ptice."

Ostatak ovog sajta je manje ili više otvoren govor mržnje protiv mačaka sa naslovima "Zašto da nemate mačku?", "Vaša mačka nije nevina", "Prijavite mačku lutalicu", "Novi Zeland bez mačaka" itd.

Ipak, australijska država je krenula drugim putem. "Veoma je važno da naglasimo, takođe, da mi ne mrzimo mačke", istakao je Endrjuz, zvaničnik sa početka teksta, zadužen za očuvanje ugroženih vrsta. "Mi samo više ne možemo dozvoliti nanošenje štete koju mačke čine životinjama u prirodi."

"Zavaravamo se ako verujemo da možemo uništiti mačke", kaže Dr. Jim Radford, aktivista u organizaciji za zaštitu okoline Bush Heritage Australia. "Mačke je teško je namamiti i uhvatiti jer su veoma oprezne, a ubijanje iz vatrenog oružja je veoma komplikovano; jednostavno ne možete upucati toliko mačaka."

"Australija je jako ranjiva na nove vrste životinja, jer je bila ostrvo milionima godina," dodaje on. "Evolutivna istorija se odvijala u izolaciji, a ovdašnje vrste životinja nemaju načina da prežive ove invazivne predatore."

Mačka umiljati ljubimac i surovi predator istovremeno

Ovaj jezivi plan predstavlja prvi napor većih razmera da se smanji populacija mačaka na australijskom kopnu. Mačke su do sada proterane sa tri Australijska ostrva.

Na kopnenom delu kontinenta su godinama unazad postojali programi kontrole populacije mačaka, organizovani od strane manjih nevladninih organizacija, lokalnih zajednica i državnih agencija, ali su planirani rezultati izostali.

Po svemu sudeći, u Australiji se sprema zvanični pokolj mačaka, a društva za zaštitu životinja kao da se ne javljaju, niti nude alternative masovnom ubijanju.

Izvor vesti: The Washington Post & VICE News

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121