Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Sunday, 05 July 2015 10:42

Dvodnevno spasavanje mačeta sa mosta u Tokiju! (+VIDEO)

  • Print

Građani Tokija su imali priliku da uživo vide značenje izreke "za odgajanje deteta je potrebno celo selo"*, kada su videli trobojno mače u opasnosti.

27. juna popodne stigla je prva prijava o maloj mački zarobljenoj na strukturi mosta. Trobojno (kaliko) mače je nekako uspelo da se zaglavi ispod 10m visokog nadvožnjaka na autoputu, što je zahtevalo pomoć ne jedne ili dve, nego čak 20 osoba (uključujući i vatrogasce i zvaničnike Ministarstva saobraćaja Japana) koji su dva dana uložili u akciju spasavanje mačeta.

Spasavanje mačeta sa mosta u Tokiju

Spasavanje mačeta sa mosta u Tokiju

Spasavanje mačeta sa mosta u Tokiju

Spasavanje mačeta sa mosta u Tokiju

28. juna, prvog dana akcije, vatrogasci su izveli prvi, neuspeli pokušaj spasavanja, ali je narednog dana nakon dva i po sata obećanje ispunjeno. Mesto na kome se događala ova mala drama je deo autoputa u Tokiju pod imenom Setagaya Ward.

Prvih sat i po vremena operacije spasioci su radili na tome da mače spuste na niži deo strukture mosta - a ova (ne)moguća misija je konačno okončana od strane dva uporna vatrogasca. Nakon obavljenog prvog zadatka usledilo je spuštane mačeta na tlo.Zahvaljujući predusretljivosti lokalne kompanije koja uređuje zelene površine, donirano je korišćenje hidrauličnog lifta za svrhu spasavanja. Pre nego što su podigli dvojicu radnika na nivo gde je mače stajalo, kako bi mogli da ga dohvate, dobrovoljni spasioci su iznad tla raširili sigurnosnu mrežu kao predostrožnost ukoliko radoznalo i uplašeno mače slučajno padne sa visine. Srećom, to se nije desilo! Mače je dospelo u ruke spasilaca i ubrzo nakon toga uživalo u ukusnom obroku i svežoj vodi.

Spekulacije o tome kako je mače uopšte dospelo na tako veliku visinu, uključuju razne verzije, od toga da ga je ptica ponela i ispustila, ili da su ga na to mesto namerno ostavili neki okrutni ljudi. Prava istina možda i nikada ne bude otkrivena ali jedno je sigurno - malo trobojno mače će brzo dobiti svoj novi dom. Zvaničnici Ministarstva saobraćaja Japana, koje trenutno brinu o njoj (99% kaliko maca su ženke), kažu da su mnogi ljudi izrazili spremnost da usvoje ovo srećno mače.

Mače spaseno sa mosta u Tokiju

Mače spaseno sa mosta u Tokiju

* "Za odgajanje deteta je potrebno celo selo" (It takes a village to raise a child) je izreka koja se odnosi na verovanje da je za pravilan odgoj dece potrebno učešće cele zajednice. Dete ima najbolje uslove da postane zdrava osoba ukoliko celo društvo igra aktivnu ulogu i doprinosi njegovom vaspitanju.

Izvor vesti: Asahi shinbun
Fotografije:
GAKUSHI FUJIWARA

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121