Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Friday, 15 May 2015 18:32

Mačak Lui optužen da napada pse!

  • Print

Tigrasti žuća iz jedne engleske katedrale se sumnjiči za agresivno ponašanje prema komšijskim psima :)))

Lui je sedamnaestogodišni tabby mačak koji živi u gradiću Velsu (Wells, regija Somerset) u Velikoj Britaniji. Samo po sebi to sigurno ne bi bilo vest da ga vlasnica dobroćudnog psa ne tereti za "divljački napad" na njenog ljubimca.

Ovaj lepi žuti mačak je desetak godina svojevrsna maskota katedrale, poznat je u celom Velsu, ali i šire. Brojni posetioci katedrale, i vernici i turisti, uživaju da ga gledaju kako ponosno šeta portom, odmara na radijatoru ili se igra u svojoj omiljenoj korpi u obližnjoj prodavnici suvenira.

Uprkos svom dobrom imidžu, događaj koji se nedavno odigrao bacio je senku na Luijev ugled, i podelio javnost oko navodne krivice koja mu je pripisana. Žuta tigrasta mačka koja savršeno odgovara njegovom opisu, po svemu sudeći je u nekoliko navrata napadala pse u ovom mirnom gradiću.

Vlasnica jednog od "napadnutih" pasa, Mendi Stoun-Auten (Stone-Outten) izjavila je za novine kako je njen pas, trinaestogodišnja Mili, napadnuta u neposrednoj blizini katedrale.


Mačka napala psa?

"Ova opasna, poludivlja mačka, kao divlja zver je skočila na glavu moje ljubimice Mili".

"Sve se dogodilo veoma brzo. Povukla sam povodac natrag potrčala sa trotoara u jarak pored supermarketa, i završila u blatu koje je napravila kiša.Ta mačka ima ozbiljne probleme!" Uzbuđena i uplašena vlasnica poručila je sugrađanima: "Pazite se, ova žuta maca nije tako umiljata i dobra kao što se čini. Ja sam završila sa ugruvanim laktom, razbijenim kolenom i otečenim zglobom na ruci! Sigurna sam da ovo nije bio prvi napad  - ta mačka je jednostavno previše spretna i dobro zna šta radi. Nekoliko ljudi mi je reklo da ta mačka živi u katedrali, da je poludivlja i da povremeno ume da poludi. Drugi kažu da ga nikad nisu videli da se tako ponaša, ali ja mislim da time samo hoće da ga zaštite." Mendi ističe da ju je objavljivanje priče u nacionalnim medijima prilično iznenadilo. Kaže da je njena keruša Mili prošla bez ikakvih povreda, i da je prilikom ponovne posete katedrali videla mačora Luija kako spokojno spava na prozoru. "Ne znam kako će Mili reagovati kada ga sledeći put sretne ali znam da ćemo ga obilaziti u širokom luku."

Iako je neplanirano postao selebriti, Lui se u katedrali iz 12. veka nastanio pre desetak godina kada su ga usvojili da bi se bavio prilično običnim poslom - lovio miševe. Vremenom je postao toliko omiljen i popularan da danas u lokalnoj radnjici sa suvenirima postoji i dečja slikovnica o njemu, kao i razne druge sitnice sa njegovim likom, poput satova, šolja, podmetača itd. Debi Šepard koja radi u ovoj prodavnici kaže da je videla završnicu pomenutog incidenta: Ona napominje da je Lui pre toga proveo ceo dan u njihovoj radnjici, nakon čega su ga pustili napolje da ne bi ostao zaključan preko noći. Minut nakon što je izašao, začulo se njegovo frktanje i šištanje posle čega je otišao niz ulicu prilično uznemiren.Debi naglašava da je Lui inače izuzetno mirna i nežna životinja. "On je uvek veoma dobar i sigurna sam da nije odjednom postao ćudljiv. Poslednji put kada sam ga videla, mazio se sa decom iz obližnje škole i svakako nije bio neprijatan prema njima."

Lui mačak u prodavnici suveniraLui, mačak iz katedrale

Lui, mačak iz katedrale

Iako je osim ovog prijavljen još jedan sličan incident koji pominje žutu tabby mačku u blizini katedrale, teško je reći da li je u pitanju možda slučaj zamenjenog identiteta. Prodavačica suvenira dodaje kako je čula da u kraju postoji bar još jedna riđa mačka i da je možda ona ta koja napada nedužne i plašljive vlasnike malih bespomoćnih pasa. :)))

Da je slučaj zaista dobio ogroman publicitet u inače učmalom gradiću, svedoči i to da su predstavnici katedrale izdali zvanično saopštenje o ovome. U njemu se navodi da Lui ume ponekad da bude nedruželjubiv, ali da nije poznato da je ikada bio agresivan. "Teško je reći da li je u ovom slučaju napadač bio naš Lui. Iako on ume da bude povučen i hladan prema posetiocima, postoje najmanje dve mačke u kraju koje odgovaraju tom opisu i ponekada svraćaju u blizinu katedrale. Na kraju, najvažnije je da su vlasnica i napadnuti pas dobro i da se oporavljaju od ovog neprijatnog iskustva."

Video-obilazak katedrale u društvu Luija:

Smehotresni epilog
Krajem marta ove godine, nakon objavljivanja priče u medijima, Luijevi obožavaoci na društvenim mrežama organizovali su šaljivu kontraofanzivu. I čini se da dobijaju ovaj mali medijski rat. Lokalni informativni portal, Wells Journal, otvorio je čak i poseban odeljak sajta posvećen tekstovima o omiljenom žutom mačoru. Njihova online anketa dala je rezultate koji nedvosmisleno pružaju podršku Luiju.

37 posetilaca ovog mačora smatra institucijom koja se mora zaštititi, 5 njih misli da je preterao, dok 33 traži da Lui zameni otpuštenog Džeremija Klarksona u automobilskoj emisiji Top Gear, gde će sedeti u krilu test-vozača Stiga dok juri pistom!

Takođe, u cilju otkrivanja mračne istine, angažovan je i "policijski" ilustrator koji je napravio fotorobota osumnjičene žute divlje i krvoločne mačke koja napada sve živo:

Đavo ili mačka?

Objavljeno je nekoliko dugačkih pisama podrške Luiju koja su slali posetioci katedrale. Svi se slažu da je mačak svojeglav i uzdržan, ali da nikada nije bio agresivan prema bilo kome. U jednom piše sledeće:

"Znam Luija već 5 godina i koliko znam, uvek je bio svojeglava mačka. U katedrali koja je otvorena za ljude svih vera i nevera, Lui je sve posetioce uvek tretirao sa podjednakim prezirom, perući svoje brkove ispred olatara i tokom najsvečanijih ceremonija; šetajući nonšalantno između redova za vreme izvođenja simfonija i oratorijuma. Lično sam ga posmatrao kako ignoriše i budiste u meditaciji u jednoj kapeli, i new-age vernike u drugoj. Za jednog starog gospodina koji većinu vremena provodi spavajući u korpi u prodavnici suvenira, sigurno da ga je nešto jako isprovociralo da tako odreaguje. Budite počastvovani, možda nećemo imati prilike da opet prisustvujemo takvog događaju za svog života!"

Na kraju, naravno da agresija i povrede nisu za igru, ali vlasnici moraju biti odgovorni i čuvati svoje pse i mačke kako ne bi dolazilo do konflikata.

Istina je da svaka životinja ukoliko je nešto iznenadi, i ukoliko se oseti ugrožena, može reagovati preteće, ali nije logično da mačka bez ikakvog razloga napadne psa više puta većeg od sebe. Pa šta da radi sa njim, da ga pojede? :)))

Izvor vesti:
Wells Journal

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121