Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Saturday, 25 April 2015 11:57

Otvara se prvi bioskop sa mačkama - Cat Cinema!

  • Print

Nakon mačjih kafića i restorana koji niču od Japana preko Evrope do Sjedinjenih Država, u pripremi je otvaranje i jednog ovakvog bioskopa!

Ima li šta lepše za ljubitelja mačaka od džinovske čaše soka i kesetine kokica dok uživa u omiljenom filmu, a u krilu mu prede mačka? Prema mišljenju dvoje mladih ljudi iz Londona koji su došli na ideju o otvaranju prvog bioskopu sa mačkama na svetu - nema ništa lepše!

Po ugledu na prvi britanski mačji kafić Lady Dinah’s Cat Emporium, i crpeći inspiraciju iz sličnih restorana po svetu, Paula Siedlecka i William Piper pokrenuli su kampanju prikupljanje sredstava za ovaj pionirski projekat.

Film u bioskopu, kokice i mačka za poneti

Nazvan "Veliko mače" (the Great Kitten), projekat predviđa početni budžet od 55 hiljada funti, a za samo nekoliko dana je preko interneta prikupljeno oko dve hiljade. Idejni tvorci ove kampanje ističu da su pogodnosti mačjeg bioskopa smanjenje stresa, podizanje raspoloženja i borba protiv usamljenosti među stanovnicima Londona. Takođe, oni smatraju da većina ovakvih kafića nije dovoljno društveno angažovana i da žele da svojoj lokalnoj zajednici i životinjama uzvrate nečim dobrim. Tako npr. plan predviđa da se svake nedelje, u saradnji sa stručnjacima u ovoj oblasti, organizuju besplatne pet-terapije za odrasle i decu sa psihološkim poremećajima (depresija, anksioznost, stres) i razvojnim poremećajima (autizam, ADHD, Daunov sindrom) kao i obolele od neizlečivih bolesti.

Istraživanja za koja ste svakako već čuli potvrđuju da mačka kao kućni ljubimac, boravak u društvu i interakcija sa mačkama snižavaju krvni pritisak i stres kod ljudi. Osim toga, značajan broj zaposlenih stanovnika u modernom i užurbanom Londonu živi pod stalnim stresom i po tim negativnim psihološkim pokazateljima (nezadovoljstvo, anksioznost itd.) se nalaze iznad proseka Velike Britanije. Autori projekta se nadaju da će neki od sugrađana na ovaj način imati priliku da se uvek na istom mestu opuste u društvu poznatih mačaka iz komšiluka :)

Britanci su inače veliki ljubitelji mačaka (26% domaćinstava ima bar jednu mačku) ali ne mali broj njih nema uslove ili nema vremena da brine o sopstvenoj mački.

Ideja je da se za početak iz azila usvoji 10 napuštenih mačaka koje vole ljudsko društvo. One će imati potpunu slobodu kretanja po bioskopu, a postojaće i zona koja će biti namenjena isključivo mačkama i njihovom miru, u koju posetioci neće imati pristup. Logično, i mačkama je potrebno da se relaksiraju, ne samo ljudima! :) Takođe, postojaće striktna pravila sa kojima će posetioci biti upoznati na samom ulazu, kako ne bi uznemiravali mačke. Zabranjeno je dirati mačke koje spavaju, uzimanje mačaka u ruke ukoliko one to ne žele, grubo igranje i začikavanje, davanje bilo kakva donete hrane mačkama, kao i fotografisanje sa direktnim blicem.

Film u bioskopu, kokice i mačka za poneti
Želite li i jednu mačku za poneti na projekciju?

Osim otvaranja samog bioskopa, cilj kampanje "Great Kitten" je da podiže u javnosti svest o potrebi zaštite napuštenih mačaka. U toku su razgovori sa nekoliko najvećih dobrotvornih društava o budućoj saradnji i zajedničkim planovima.

Stranica na kojoj se prikupljaju sredstva ističe: "Mačji bioskop je mesto gde možete da se opustite i relaksirate uz šolju čaja, uz kolač i mačku u svom krilu, a sve to gledajući film. Udomićemo 10 mačaka koje su društvene, prijateljski nastrojene prema ljudima i drugim mačkama."

Film u bioskopu, kokice i mačka za poneti
“Veoma smo posvećeni zaštiti napuštenih životinja, i želimo da blisko sarađujemo sa azilima kako bi im pomagali u udomljavanju spasenih mačaka. Jedan veći zid u holu bioskopa biće rezervisan za oglašavanje napuštenih mačaka koje traže dom, a isto je predviđeno i preko internet sajta bioskopa i profila na društvenim mrežama.", dodaje Pola.

U Londonu se ove godine otvara nekoliko kafića sa lajt-motivom životinja: kafić sa sovama, kafić sa psima i piknik-park za minijaturne prasiće. Plan je da bioskop bude otvoren u severnom delu Londona, sa enterijerom u rustičnom stilu i prirodnim materijalima koji će praviti atmosferu klasične starinske kolibe. Kamin, pucketanje vatrice, drveni nameštaj, kamenom ukrašeni zidovi, čaj u porcelanskim šoljicama, naravno - mačke i mir.....svakako možete zamisliti tu milinu... :)

Izvor vesti:
Indiegogo stranica za pokretanje projekta i donacije

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121