Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Wednesday, 08 April 2015 09:10

Zašto mačke obožavaju kutije? Misterija je, izgleda, rešena!

  • Print

Ako imate mačku ili ste gledali kako se mačke ponašaju, velike su šanse da ste primetili da ih kutije jako privlače.

Veličina kutije nije presudna, a u mnogim slučajevima mačke biraju baš tesne kutije i, što im inače nije baš svojstveno, umeju i da se uguraju i da ih "razgaze" svojom veličinom i težinom. Uopšteno gledano, mačke vole sve kutije, od onih za cipele, preko srednjih za pakovanje voća i namirnica do ogromnih kutija u kojima se transportuje bela tehnika. One prosto obožavaju reciklirani, višeslojni lepljeni karton i kada imaju priliku prisvajaju takve kutije bez oklevanja, veselo ga kidajući kandžama u komadiće. Mnogi od nas su se pitali zbog čega je to tako, vezujući to ponašanje mačaka sa potrebom da se ima ili napravi "jazbina", da se sakriju ili možda da se samo igraju.

Verovatno možemo otpisati da to rade jer znaju koliko se nama sve to čini simpatično. Garantovano nije ni to što vole da nas gledaju kako skupljano otpatke iscepkanog kartona sa poda. Osim zabavnog aspekta koji nesumnjivo postoji, naučnici su otkrili još jedan uzrok uzrok mačje fascinacije kartonskim kutijama.

Prema rezultatima novog istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu u Utrehtu u Holandiji, mačke koriste kutije za oslobađanje stresa.

Naučnici su nasumično izabrali 19 mačaka, podelili ih u dve grupe (10 i 9), i prvoj grupi dali 10 kartonskih kutija dok druga grupa nije dobila nijednu kutiju. Tokom dve nedelje, mačke koje su imale kutije su ispoljavale manji nivo stresa na CSS skali mačjeg stresa, utvrđenoj od strane Keskera i Tarnera 1997. godine (Kessker and Turner Cat-Stress-Score). Takođe,  mačke iz grupe sa kutijama su se daleko bolje prilagođavale okruženju u azilu od onih koje nisu imale kutije.

Mačke i kutije - misterija rešena

Nedvosmisleno je utvrđeno da, makar kratkoročno, obezbeđivanje kutija (jedna za svaku) smanjuje stres kod mačaka u azilima, odnosno u grupama koje žive u zatvorenom prostoru.

Mačke su inače prilično loše u rešavanju konflikta. Ako imate više od jedne mačke, obratite pažnju na to gde one idu nakon razmirica, ili gde se sklanjaju kako bi izbegle sukob. To je najčešće neki zabačen, zatvoren i tesan prostor, upravo poput kutije. Skrivanje u kutijama im očigledno daje mogućnost da ignorišu sve ono što ih uznemiruje. Naravno, pod uslovom da druga mačka ne pokuša da uđe baš u istu kutiju. :)))

Osim smanjenja stresa, kutije mačkama pružaju i nešto što sve one mnogo vole - toplotu. Mačke najviše vole temperaturu od 30 do 36 stepeni Celziusa, što je oko 6-10 stepeni iznad prosečne temperature u našim domovima. Kako je kartonska kutija odličan izolator, mačka koja se sklupča u kutiji ubrzo sebi obezbeđuje idealnu temperaturu okoline. Slično važi i za druga mesta u koja mačke vole da se zavlače. Naravno, slučaj je obrnut kada im je pretoplo, i kada se obično sklanjaju u hladnije, provetrene delove kuće i, obrnuto od sklupčanog položaja koji čuva toplotu, tada se rašire na sve strane koliko god mogu. Čista fizika i prenošenje temperature!

Mačke i kutije - misterija rešena

Najveća praktična korist od ovog istraživanja je, prema rečima naučnika, to što je otkriven prilično jednostavan način da se umanji akutni stres u azilima (pri donošenju novih mačaka) i u domaćinstvima sa većim brojem mačaka.

Domaće mačke često doživljavaju povišen stres u azilima. Takva traumatična iskustva mogu imati trajne posledice na njihovo zdravlje i povećati učestalost infektivnih bolesti, usled povećanog nivoa kortizola koji izaziva opadanje imuniteta.

Rezultati studije takođe pokazuju sledeće:
- primećena je značajna razlika u prosečnoj vrednosti stresa (CSS) između grupa 3. i 4. dana, gde je grupa sa kutijama imala manji prosečan CSS.
- prosečna CSS vrednost grupe sa kutijama je pokazivala minimalne varijacije, što znači da su kutije za skrivanje imale uticaja na većinu mačaka iz te grupe, dok su velike varijacije primećene u grupi bez kutija
- srednja vrednost CSS je u obe grupe bila jednaka 14. dana, ali je ta vrednost (nizak nivo stresa, smirivanje) u grupi sa kutijama dostignuta već 3. dana!

U zaključku naučnog rada navodi se da su dodatna istraživanja potrebna kako bi se ocenio uticaj kutija ili drugih skloništa na grupe mačaka u domaćinstvima, njihovi dugoročni efekti i korelacija sa učestalošću pojave infektivnih oboljenja / epidemija.

Ovo su svakako lepe vesti za napuštene mace u azilima. Što se tiče mačaka koje imaju sreće da spokojno žive u bezbednosti naših domova, i kojima se ugađa na svakom koraku, biće da većina njih kutije koristi instinktivno, radi grejanja ili za igru i oštrenje kandži :)

Mačke i kutije - misterija rešena

Izvor vesti:
Applied animal behaviour science
Stress and Adaptation of Cats (Kessler, M R; Turner, D C)

Naravno, Sajmonov mačak isto obožava kartonske kutije :)

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121