Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Sunday, 21 December 2014 09:41

Nebelung mačka - "biće izmaglice"

  • Print
Nebelung mačka - "biće izmaglice" Krisztina Tošić

Predstavljamo vam prelepu a kod nas jako retku rasu mačaka - Nebelung.

Sredinom 80-tih godina prošlog veka rodila su se dva mačeta lepršave plave poluduge dlake, zelenih očiju i graciozne građe. Njihova vlasnica Cora Cobb iz Sjedinjenih Američkih Država je toliko bila očarana njihovom pojavom da je odluka o stvaranju nove rase bila neminovna.

Ime Nebelung su dobili od nemačke reči “nebel” , koja znači “magla, izmaglica”, kao i po uzoru na nemačku epsku Sagu o Nibelunzima iz 13.veka. Zahvaljujući tome što svojim izgledom podsećaju na Rusku plavu rasu, kao i činjenici da su se u leglima ogajivačnica ove rase (doduše retko) dešavala rođenja mačića sa dugom dlakom, standardi Nebelung rase mačaka su bazirani na standardima za Rusku plavu sa izuzetkom na dužinu dlake.  Iz istih razloga, s` ciljem proširenja linija i kvaliteta jedino dozvoljeno ukrštanje Nebelung mačke je sa Ruskom plavom mačkom.

Nebelung mačke - Nebelung rasa mačaka

Izgled
Kada prvi put ugledate Nebelung mačku postaje vam jasno zašto je zovu “Creature of Mist” ili “Biće izmaglice”. Retko koga ne zadivi ova elegantna mačka sa vazdušastim plavim oreolom, zelenim očima, gracioznih nežnih pokreta i bogatog repa kao u veverice. Ne možete ostati ravnodušni naročito kada zaronite prste u njihovo svileno, mekano krzno. Dlaka Nebelung mačke je plava (što je felinološki termin za sivu boju dlake), poluduga, dvoslojna i sa srebrnkastim vrhovima. Kod mužjaka je moguća pojava “grive” naročito zimi kad je dlaka gušća i duža. Nezaobilazne su "pantalonice" - šarmantan efekat bogatog krzna oko zadnjih nogu koji izgleda kao da nose široke pantalone. Dugo visoko telo i dug vrat obezbeđuje eleganciju bez obzira na bogatstvo krzna. Hodanje Nebelung mačke sa uzdignutim bogatim repom je kao balet - poezija u pokretu. Oči su zelene. Potrebno je do dve godine da se njihova boja u potpunosti razvije.

Nebelung mačke - Nebelung rasa mačaka

Karakter
Nebelung mačke - Nebelung rasa mačakaNebelung mačke su nežnog temperamenta, velike maze, privržene vlasniku. U stanju su da vas u stopu prate iz prostorije u prostoriju, ili pogledom prate svaki vaš pokret dok kuvate, spremate ili se dopisujete na fejsbuku. Posle dugosatnog čekanja na prozoru, tačno će prepoznati vaš korak na stepenicama ili ispred stana i spremno vas dočekati na samim vratima burno vam pričajući šta ste propustili dok ste bili odsutni! Naravno, očekuje se od vas da ih za takvu dobrodošlicu nagradite bar jednom sesijom maženja.

Nebelung mačke su vrlo aktivne čak i kada zađu u starije doba. Plišani miš ili perje na štapu su beskrajni izvor igre i uzbuđenja. Mnoge od njih nauče da vam donose nazad "plen" koji ste im bacili. Kako sa ljudskim prijateljima tako i sa mačjim obožavaju da se igraju "šuge". Prema strancima mogu biti uzdržani, ali uglavnom preovlada njihova radoznalost pa će ubrzo prići gostu u kući da ga omirišu, pregledaju njegovu torbu i još bolje (ako je na raspolaganju) jakna od gosta da se udubno smeste u nju, naročito ako gost ima neki privlačan parfem. Nebelung mace znaju da dobiju iznenadan napad potrebe za maženjem. To može da se desi u tri sata ujutro, kad počnu uporno da guraju njihovo njuškicu na vaš obraz sve vreme predući ili isto tako dok jedete između zalogaja ili sedite za kompjuterom kada jednostavno morate prekinuti što god radili da bi pomazili svog kućnog ljubimca.

Nebelung mačka je pogodna za život u stanu u kome ima dovoljno prostora za igru, ali i neki svoj kutak gde se može povući kada želi da se malo osami. Najviše joj pogoduje mirno okruženje. Ukoliko je vlasnik tokom dana dugo odsutan poželjno je nabaviti još jednu mačku da ne bude usamljena.

Nebelung je još uvek relativno nova i retka rasa. Iako je nastala u Americi, 99% uzgajivača se danas nalazi u Evropi - najviše u Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj.

Na prostorima Balkana prvi Nebelung mačak Maroon 5 Frotka je došao u Srbijiu 2010 godine iz Poljske. Ove godine imali smo čast da dovedemo i malu Nebelung  francuskinju Jauriel du Fort de la Bosse Marnière s kojom se nadamo će početi uzgajivanje ove posebne rase i na našim prostorima.

Tekst i fotografije: Krisztina Tošić
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
facebook: marunce.nebelung

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121