Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Friday, 14 November 2014 19:46

Mačke i mleko

  • Print

Vaša mačka verovatno vrlo rado pije mleko. Ipak, da li je mleko dobro za nju?

Mačka i mleko. Nekako prirodno zvuči, zar ne?

Iako u javnosti preovlađuje mišljenje da su ova dva pojma prirodno povezana, nepobitno je utvrđeno da većina mačaka nije u stanju da pravilno vari šećere kojih ima u kravljem mleku.  Pojavljivanje mačaka koje piju mleko u reklamama i filmovima samo govori o inerciji po kojoj (neobavešteni) ljudi postupaju.

Osim toga, samo mleko ima izuzetno malu hranljivu vrednost za organizam mačke. Kao što je to slučaj i sa ljudima, mnoge stvari koje su nam ukusne nisu ni izdaleka zdrave, lake za varenje ili korisne za naš organizam. Uprkos svemu, mačke i dalje vole ukus mleka i ne obaziru se na naučna istraživanja...

Intolerancija na laktozu je relativno česta među mačkama a ova poslastica koju ste mački dali iz najbolje namere može imati neželjene posledice poput dijareje (i dehidracije koju izaziva dijareja). Iako kratkotrajna dijareja nije pogubna po zdravlje mačke, više od jednog dana proliva će mačku dovesti u stanje dehidracije koje je opasno. Mačka će u takvoj situaciji piti tečnost koja joj se ponudi, ali je potrebno da obratite posebnu pažnju na njeno zdravstveno stanje ukoliko ima upornu dijareju.

Jednostavan test koji će vam u prvom trenutku dati početnu informaciju o stepenu hidracije tela mačke je sledeći, uhvatite sa dva prsta kožu mačke iznad njenih ramena i povucite je nagore nekoliko cm, a zatim naglo pustite. Koža zdrave mačke treba da se momentalno vrati uz telo. Ukoliko se sporo vraća ili ostane u izdignutom obliku - u pitanju je nedvosmislen simptom dehidracije i potrebno je da hitno posetite veterinara.  

Mačka jede travu

Želite da utvrdite da li je vaša mačka među onima koje mogu da vare mleko?
Dajte joj minimalne količine mleka a zatim pratite njeno ponašanje i stolicu nekoliko narednih dana. Ono što obično sledi je da mačka posle mleka ima mekšu stolicu (od uobičajene) ili dijareju. Takođe može upadljivo jesti travu što sugeriše znači da možda ima probleme sa varenjem.

Za većinu mačaka je lakše da vare jogurt pa na taj način oni koji su svoje ljubicime navikli na mleko mogu zameniti jednu problematičnu poslasticu drugom koja je takođe mlečnog porekla, bela i tečna ali neškodljiva. Sem toga, mački možete davati vodu u koju ste sipali minimalnu količinu mleka tek toliko da je zamuti, pobeli i zamiriše na mleko...

Danas u prodaji lako možete pronaći zamenu za mleko koja je specijalno pripremljena za mačke. Jedno od takvih mačjih mleka je i Gimpet mleko za mačke sa sniženim sadržajem laktoze.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121