Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Friday, 31 October 2014 20:17

Gde mačka najviše voli da se mazi?

  • Print

Vaša mačka obožava da se mazi? I nije neka vest, zar ne?.

Bez obzira na sve, iako svakodnevno gnjavite i mazite svoje ljubimice, da li zaista znate šta mačke najviše vole kada je u pitanju maženje?

Susan Soennichsen i Arnold S. Chamove sa Odeljenja za psihologiju na Univerzitetu Massey (Novi Zeland) odlučili su da naučnim putem utvrde gde mačke najviše vole da se češkaju i maze. Detaljno ispitivanje i beleženje reakcija mačaka na maženje su obavljeni, a rezultati su objavljeni u akademskom biltenu Anthrozoos.

Dvoje naučnika su ispitivali ponašanje i reakcije ukupno 9 mačaka. Prilikom testiranja svaka mačka je mažena i češkana u trajanju od 60 minuta na 4 dela tela:

1. Između ušiju i očiju (temporalna žlezda koja se nalazi u predelu iznad obraza).

2. Brada i predeo oko usana (perioralna žlezda).

3. Donji deo leđa oko korena repa (kaudalna žlezda).

4. Na oblastima tela gde nema žlezda: na glavi, leđima ili grudima.

Gde mačke najviše vole da se maze i češkaju

Dobijeni podaci pokazuju da mačke najviše vole da budu mažene između ušiju i očiju u predelu iznad obraza (temporalna regija), a da najmanje vole maženje u kaudalnoj oblasti na donjem delu leđa u neposrednoj blizini repa.

Oblast perioralne žlezde na bradi i ustima, kao i delovi glave gde nema žlezda su mačkama druge najpoželjnije oblasti za maženje i češkanje.

Gde mačke najviše vole da se maze i češkaju

Gde mačke najviše vole da se maze i češkaju

Zašto mačke na tim delovima tela obožavaju maženje, a na drugima ne?

Naučnici pretpostavljaju da mačke najviše vole da se češkaju po gornjem delu obraza i lobanje jer su na taj način u prilici da nas markiraju svojim mirisnim žlezdama koje se nalaze na tim delovima tela. Ovakav način obeležavanja (čiji miris mi ne osećamo) je mačji način da se društveno povezuju sa drugim bliskim bićima u svojoj okolini. Mačke trljaju svoje obraze sa drugim poznatim mačkama, ljudima, drugim ljubimcima i predmetima iz istog razloga.

Ukoliko želite da maksimalno ugodite svojoj mački, češkajte je i mazite po gornjim delovima obraza i po glavi između ušiju i očiju (kao na prvoj fotografiji). Vaša mačka će na taj način osetiti da "govorite" njihovim jezikom!

Da li se vaša iskustva poklapaju sa zaključkom ovo dvoje naučnika? Napišite nam u komentarima!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121