Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Sunday, 12 October 2014 11:19

Brza hrana za leoparda (FOTO)

  • Print
Brza hrana za leoparda (FOTO) Copyright Matthew Prophet

Izuzetne fotografije leoparda u lovu na stepske kokoške ili sadže.

Putujući obalom reke Nossob u Bocvani, koja se nalazi u Nacionalnom parku Kalagadi (Kgalagadi Transfrontier Park), fotograf Metju Profit (Matthew Prophet) snimio je seriju fotografija mužjaka leoparda koji lovi ove ptice u niskom letu iznad guste stepske trave. Po njegovim rečima: "Bilo je to jedno od onih magičnih iskustava u fotografisanju životinja u prirodi".

Leopard je bio potpuno koncentrisan pokušavajući da proceni iz kog će pravca sledeće jato ptica sleteti da pije vodu u ranu zoru.  Tokom narednih sat vremena, mladi mužjak je napravio pet uzastopnih uspešnih skokova u mešovito jato Burchell's Pterocles burchelli and Namaqua sandgrouse Pterocles namaqua. U jednom pokušaju je uhvatio Namaqua dove Oena capensis koja je sletela na komad betona iza kog se krio. Akcija je bila munjevita i zadivljujuća.

Leopard vreba jato ptica

Leopard napada jato ptica

Leopard napada jato ptica

Leopard napada jato ptica

Leopard u lovu | Nacionalni park Kgalagadi | Reka Nossob | ©Matthew Prophet

Leopard je pokušavao da ulovi što više ptica kako bi obezbedio dostojan obrok. Neke od ptica koje uhvatio nisu momentalno bile ubijene, i u par navrata je morao da juri povređene prerijske kokoške koje su pokušavale da pobegnu.

Kako je jutro odmicalo, i senke se skraćivale, jata koja kruže su primetila leoparda i prestala da sleću, primoravajući ga da promeni strategiju. U zatišju sletanja jata ptica i njegovih napada, leopard se primirio i pokušao iznova. Tada je načinio nekoliko spektakularnih horizontalnih skokova i uspešno uhvatio par ptica koje su pile vodu na obali.

Leopard se šunja

Leopard se šunja

Leopard se šunja

"Uvek očekujte neočekivano, srž fotografisanje životinja u prirodi je upravo u spremnosti za akciju koja se dešava u deliću sekunde.".

Za one koje interesuju tehnički detalji, fotografije su napravljene fotoaparatom Canon EOS 7D i teleobjektivom Canon EF 100-400 IS, a fotograf je proveo nekoliko sati u skrovištu kako ga životinje ne bi videle.

Metju Profit se profesionalno bavi zaštitom prirode i životinja koji je uspešno vodio širok spektar projekata u okviru nacionalnih parkova, prirodnih rezervata i zaštićenih morskih oblasti širom sveta.  On je radio za nekoliko vodećih organizacija koje se bave zaštitom prirode, uključujući Cape Nature Conservation u njegovoj rodnoj JužnojAfrici, Peace Parks Foundation u južnom Mozambiku i skorije u The Department of Parks and Wildlife u zapadnom delu Australije.

Njegova posvećenost očuvanju prirode i životinja, kako kopnenih tako i morskih, odvela ga je na udaljene i netaknute lokacije u Africi, Zimbabveu, Angoli, Mozambiku, Namibiji, Sejšelima, Australiji i Novoj Gvineji. 

Metju kaže, “Fotografija je nastavak moje opčinjenosti prirodom. Ona mi je omogućila da zabeležim neverovatna iskustva, i da istaknem najsitnije detalje koji nas okružuju u netaknutoj prirodi. Digitalna fotografija je odličan način za proširenje sopstvenog znanja i razumevanje prirode. Ona usmerava čovekovu pažnju na okolna dešavanja i ljude čini svesnijima njihovog životnog okruženja. Uvek me impresioniraju fotografije koje toliki fotografi svakodnevno prave širom naše Planete. To je odličan pokazatelj koliko je zapravo čudesan ovaj naš svet.".

Izvor vesti: Dailymail.co.uk

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121