Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Friday, 08 August 2014 08:47

Mačke i ebola

  • Print

Ebola virus napada i ljude i životinje.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je danas, 8. avgusta 2014. međunarodnu vanrednu situaciju zbog širenja epidemije virusa ebole u zapadnom delu Afrike.

Sigurno ste čuli za epidemiju ebola virusa koja se trenutno događa u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji. Ove godine u Zapadnoj Africi od ovog virusa život je izgubilo više od 930 ljudi, dok je evidentirano preko 1700 zaraženih.

Saopštenje zdravstvene agencije Ujedinjenih Nacija između ostalog kaže: "Moguće posledice daljeg međunarodnog širenja su naročito ozbiljne imajući u vidu patogenost virusa, intenzivne šablone prenošenja u društvu i zdravstvenim ustanovama, kao i slabe sisteme zdravstvene zaštite u trenutno zahvaćenim i najugroženijim državama".

Virus ebole je otkriven u 1976. godine u Sudanu i DR Kongo. Ebola izaziva groznicu sa unutrašnjim i spoljašnjim krvarenjem. Period inkubacije je 8-21 dan, a prvi simptomi su glavobolja, slabost u mišićima, drhtavica, osip i "crveno grlo". Virus ebole dalje napada bubrege i jetru, izazivajući unutrašnja i spoljna krvarenja. Trenutno ne postoji lek za ovu bolest, a smrtnost varira od 50-90%.

Epidemija ebole u Africi

Naučnici su identifikovali slepe miševe kao najverovatnije prirodne nosioce ovog virusa. Ebola se dalje prenosi na primate (koji jedu sličnu hranu kao i slepi miševi), a zatim na lokalno stanovništvo (koje jede meso većine životinja, pa i majmuna).

Ebola se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Ebola se retko ili nikada ne prenosi putem vazduha.

U slučaju ebole, životinje su i prenosioci i žrtve pa je ovome posvećena posebna pažnja zdravstvenih radnika. Virus ebole je do sada pronađen kod majmuna, šimpanzi, glodara, svinja, slepih miševa, gorila i pasa.

Mačke se još uvek ne nalaze na ovom spisku, što ne znači i da neće. Ipak, radi se o umirujućem podatku za ljubitelje i vlasnike mačaka. :)

Za svaki slučaj, obratite posebnu pažnju ukoliko planirate putovanje u ovaj deo sveta, dobijate pošiljke iz Afrike ili vam dolaze prijatelji koji su putovali u Afriku.

Izvor:
Svetska zdravstvena organizacija (WHO)
BBC World Service

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121