Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Thursday, 24 April 2014 09:34

Mačke pomažu bolesnoj deci

  • Print
Ruby Reese, šestogodišnja devojčica kaže da kod kuće ima dve mace. Presrećna što joj je mačak Haklberi Fin došao u posetu. Ruby Reese, šestogodišnja devojčica kaže da kod kuće ima dve mace. Presrećna što joj je mačak Haklberi Fin došao u posetu. Cathy Cheney

Terapija kućnim ljubimcima.

 

Svi mi, vlasnici mačaka, pasa, ali i drugih kućnih ljubimaca osećamo iz prve ruke blagotvorno dejstvo koje ove životinje imaju na nas.

Lekari i drugi medicinski radnici koji se bave brigom o pacijentima takođe to znaju već duže vreme, pa se tako terapija uz pomoć kućnih ljubimaca (i životinja uopšte) polako uvodi u zdravstvene ustanove širom sveta. Jedan od zanimljivih primera su bolnice u američkom gradu Portlandu gde se pet terapija prepisuje kako bi se pacijentima pružili preko potrebni trenuci spokoja i nežnosti.

Mačka terapeut u Portlandu
Landon Ames, trogodišnji dečak se mazi sa Haklberi Finom, velikim tigrastim mačkom teškim više od 7 kilograma.
Foto: Cathy Cheney | Portland Business Journal

Mačak Dr. Dakota daje terapiju na dečjem odeljenjuDečja bolnica Rendal (Randall Children’s Hospital) ne samo da primenjuje terapiju kućnim ljubimcima, već aktivno učestvuje u nacionalnom istraživanju koje se upravo sprovodi na nivou Sjedinjenih Američkih Država a koje ima za cilj da obezbedi naučne dokaze o pozitivnim efektima terapije kućnim ljubimcima. Psi terapeuti su u ovoj ustanovi dobrodošli već čitavu deceniju dok u drugoj portlandskoj bolnici "Legacy Good Samaritan" ovakva praksa postoji čak 20 godina. Markantni mačak po imenu Haklberi Fin, težak preko 7 kilograma omiljen je među decom u portlandskim bolnicama.  Njegova vlasnica Kerol Markt kaže da Haklberi obožava da ga deca maze i gnjave i da ga je tada jako teško pomeriti sa mesta.

Novinarka tamošnjeg Poslovnog žurnala (Portland Business Journal) Elizabet Hejz je posetila dve navedene, ali i još nekoliko zdravstvenih ustanova u Oregonu i Providensu u kojima se primenjuje terapija kućnim ljubimcima.

Procedura izgleda otprilike ovako: kućni ljubimci moraju da prođu test i dobiju odgovarajući sertifikat u organizaciji kao što je Pet Partners. Psi moraju biti vakcinisani i obraćati pažnju na svog vlasnika, čak i kada ih šetaju pored bolničkih stolova sa hranom za pacijente kada ne smeju pokazivati znake moljenja. Mačke takođe moraju proći odgovarajuće testove naravi i karaktera koje ih kvalifikuju za ovakav vid terapije.

Higijena ovih životinja se drži na najvišem nivou, a u bolnicu ih dovode volonteri - najčešće sami vlasnici - u određeno doba tokom nedelje.

Elizabet i njena kolefinica, fotografkinja Keti Čejni (Cathy Cheney) su prisustvovale brojnim situacijama u kojima bi se lica malih pacijenata ozarila i na sam pomen dolaska njihovih krznenih terapeuta. Prema njenim rečima, ono što najviše fascinira je da svaki od ovih kućnih ljubimaca kao da odlično razume svoju plemenitu ulogu, donoseći osećanje smirenosti i naravno - bezuslovne ljubavi.

Iako je u pitanju koncidencija, Dakota, drugi mačak, po izgledu sličan Haklberi Finu iz Portlanda, takođe redovno posećuje pacijente Univerzitetskog bolničkog centra u Luboku u Teksasu. Dakota (slika desno) je desetogodišnji tabby mačak koji se sa svojom braćom i sestrama rodio u jednoj štali. Majka mu je bila ulična maca bez vlasnika. Kada su ga sadašnji vlasnici Luisa i Filip Viškemp usvojili, odmah su primetili da je poseban. Iako nije odrastao uz decu, uvek bi se u njihovom društvu ponašao tako da ih oraspoloži i umiri. Prilikom posete svojim malim pacijentima, on sam skoči na bolnički krevet i uz glasno predenje legne pored deteta. Ovaj mačak je tokom svog osmogodišnjeg "rada" u ovoj teksaškoj bolnici stekao nepodeljenu naklonost kako brojnih pacijenata tako i svih zaposlenih, pa ga oni tako i oslovljavaju - Dr. Dakota!

Naravno, moramo pomenuti da ovo nisu jedine mačke u Sjedinjenim Državama ili u svetu koje učestvuju u ovom vidu terapije, već da su samo među prvima privukle pažnju javnosti. Terapija uz pomoć životinja, terapija uz pomoć kućnih ljubimaca, mačaka, pasa, i blagotvorno dejstvo između čoveka i životinja funkcionišu u oba smera i sasvim je prirodno da su ih prepoznali upravo oni koji se bave zdravljem. Da se vratimo na početak teksta, vlasnici kućnih ljubimaca sigurno znaju zašto... :)

Za sam kraj, evo galerije u kojoj možete pogledati kako terapija kućnim ljubimcima izgleda u američkim bolnicama...

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121