Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Tuesday, 07 January 2014 07:28

Izložbeni pravilnik asocijacije TICA

  • Print
Asocijacija TICA Asocijacija TICA Asocijacija TICA

 

 

 

 

 

 

 

Prevod zvaničnog pravilnika.

IZLOZBENI PRAVILNIK

clan 1 - Nazivi
clan 2 - Izlozbe
clan 3 - Kvalifikacije za registraciju
clan 4 - Postupak za registraciju
clan 5 - Izlozbe sa nadzorom i bez nadzora veterinara
clan 6 - Postupak za ucesnike-takmicare
clan 7 - Uslovi za sticanje titula
clan 8 - Odstupanja od pravila
clan 9 - Obaveze clanova uprave izlozbe
clan 10 - Obaveze izlagaca
clan 11 - Katalog
clan 12 - Nagradne i pobednicke trake i rozete
clan 13 - Pozivi za sudije i njihovo prihvatanje poziva
clan 14 - Sudijski honorari i dnevnice
clan 15 - Kodeks ponasanja sudija
clan 16 - Postupak sudjenja
clan 17 - Zapisnik sudija
clan 18 - Sampionske rase / podela i boje
clan 19 - Amandmani

1. clan - DEFINICIJE NAZIVA

21.1 ASSOCIATION - ASOCIJACIJA - Medjunarodna felinoloska asocijacija The International Cat Association, Inc., "TICA".

21.2
EXECUTIVE OFFICE - IZVRSNI URED - ured u kojem se nalazi registar svih prijava, dozvola, itd, i koja sadrzi svu datoteku podataka vezano za TICA.

21.3
CAT - MACKA - pripadnik roda domaca macaka, starosti od najmanje 8 kalendarskih meseci.

21.4
KITTEN - MACE - pripadnik roda domaca macaka, starosti manje od 8 kalendarskih meseci.

21.5
ALTER - STERILISANA MACKA (muzjak ili zenka (potpuno ili delimicno sterilisana)).

21.6
RECOGNIZED BREED - PRIZNATA RASA - bilo koja od priznatih rasa macaka, koja se navodi u pravilniku.

21.7
BENCHED CAT - MACKA UCESNIK - macke, macici, alteri ili kucni ljubimci prisutni na izlozbi, sa kvalifikacijama za ucesce na izlozbi tokom celog njenog trajanja.

21.8
REGISTERED CAT - REGISTROVANA MACKA - pripadnik roda domacih macaka, ciji je rodovnik registrovan u registru Izvrsne kancelarije (Executive Office) i kojemu je dodenjen registracioni broj.

21.9
REGISTRATION PENDING - REGISTRACIJA U TOKU - kao uslov za prijavu na izlozbu. Registracija koja je poslata postom Izvrsnoj kancelariji (Executive Office), ali koja do momenta ucesca na izlozbi nije vlasniku vracena.

21.10
RING - KRUG - Jedna ili vise namenskih povrsina na kojima se odrzava izlozba, i na kojima se ocenjuju macke ucesnice. Svakom krugu je dodeljen po jedan sudija u svrhu sluzbenog ocenjivanja ucesnika.

21.11
SHOW - IZLOZBA - jedan ili vise krugova, propisno licenciranih u skladu sa propisima pravilnika TICA.

21.12
ONE DAY SHOW - JEDNODNEVNA IZLOZBA - jedan ili vise krugova, koji ocenjuje jedan ili vise sudija, na kojoj svaki sudija ocenjuje sve propisane klase i svako finale privodi do kraja.

21.13
TWO OR MORE DAY SHOW - DVODNEVNA ILI VISEDNEVNA IZLOZBA - jedan ili vise krugova, koji ocenjuje jedan ili vise sudija, koji ocenjuju sve propisane klase u skladu sa utvrdjenim redosledom, tokom dvodnevnog ili visednevnog perioda.

21.14
BACK TO BACK SHOW - PARALELNE IZLOZBE - dve ili vise odvojenih jednodnevnih izlozbi, koje sponzorise jedno ili vise drustava i koje ocenjuje jedan ili vise sudija, s tim da u svakoj od njih svaki sudija ocenjuje sve propisane klase i svako finale u toku odredjenog dana privodi do kraja.

21.15
SPLIT FORMAT SHOW - IZLOZBE RASPOREDJENE U DVA ILI VISE DANA - izlozba u kojoj deo sudija ocenjuje deo ucesnika u toku jednog dana, a deo ucesnika u toku sledeceg dana. Ove izlozbe se tretiraju kao dvodnevne ili visednevne izlozbe. Ucesnici mogu biti prijavljeni za jednodnevno ili visednevno ucesce.

21.16
ALTERNATIVE FORMAT - NAIZMENICNI FORMAT - izlozba tokom koje se odrzava vise od jedne izlozbe u toku istog kalendarskog dana, a u skladu sa pravilima i propisima determinisanim u Vazecim propisima (Standing Rules).

21.17
LESSOR - IZNAJMLJIVALAC - vlasnik macke koji je iznajmio macku nekoj drugoj osobi i koji je o tome potpisao pismeni ugovor.

21.18
LESSEE - IZNAJMLJIVAC / ZAKUPAC - osoba koja je iznajmila macku od njenog vlasnika i koja je podnela kopiju pismenog ugovora Izvrsnoj kancelariji TICA (TICA Executive Office) i koja se vodi kao zakupac u svim katalozima izlozbe, registracionim formularima, potvrdama, itd.

21.19
BREEDER - ODGAJIVAC - registrovani vlasnik ili zakupac macke u vreme uzgoja.

21.20
EXHIBITOR - IZLAGAC - vlasnik, zakupac ili zastupnik macke prijavljene da se takmici na izlozbi.

21.21
APPROVED ALLBREED JUDGE - ZVANICNI SUDIJA ZA SVE RASE - sudija koji ispunjava sve TICA uslove i ima licencu da ocenjuje sve rase koje ova Asocijacija priznaje. Ovo se odnosi na sudije sa licencom za ocenjivanje na izlozbama svih rasa, na specijalizovanim izlozbama, i/ili kongresima uzgajivaca.

21.22
PROVISIONAL ALLBREED JUDGE - SUDIJA PRIPRAVNIK ZA SVE RASE - sudija koji ima dozvolu da vrsi ocenjivanje svih rasa koje ova Asocijacija priznaje, a koji se jos uvek nalazi na obuci.

21.23
APPROVED SPECIALTY JUDGE - ZVANICNI SUDIJA ZA SPECIJALIZOVANE IZLOZBE - sudija koji ima dozvolu da vrsi ocenjivanje na specijalizovanim izlozbama dugodlakih i/ili kratkodlakih vrsta.

21.24
PROBATIONARY SPECIALTY JUDGE - SUDIJA PRIPRAVNIK ZA SPECIJALIZOVANE IZLOZBE - sudija koji ima dozvolu da vrsi ocenjivanje na specijalizovanim izlozbama dugodlakih i/ili kratkodlakih vrsta, a jos se nalazi na obuci.

21.25
HOUSEHOLD PET JUDGE - SUDIJA KUCNIH LJUBIMACA - sudija koji ima dozvolu da vrsi ocenjivanje iskljucivo kucnih ljubimaca.

21.26
INSTRUCTOR - UCITELJ - svaki sudija sa dozvolom da vrsi ocenjivanje svih rasa, koji ima licencu da obucava i trenira druge sudije i polaznike, i/ili da vodi skole za sudije i/ili seminare za uzgajivace.

21.27
GENETICS INSTRUCTOR - UCITELJ GENETIKE - zvanicni ili drugi profesionalac, koji ima ovlascenje da drzi seminare iz genetike.

21.28
TRAINEE - POLAZNIK NA OBUCI - clan ove Asocijacije koji se prijavio i dobio prohodnost za program sudijske obuke, koji je uspesno prosao sve preglede, ispunjava uslove i pravo da, uz ucitelje, vrsi ocenjivanje krugova.

21.29
JUDGES LIST - SPISAK SUDIJA - zvanicni spisak TICA sudija i njihov status, kako je navedeno u TICA TREND-u i u godisnjaku (Yearbook-u).

21.30
NON-CHAMPIONSHIP CLASS-KITTEN - MACE NESAMPIONSKOG RAZREDA - mace rase i boje koju ova Asocijacija priznaje za sampionsko takmicenje, a koje na dan otvaranja izlozbe nije mladje od 4 meseca, i nije starije od 8 kalendarskih meseci.

21.31
NON-CHAMPIONSHIP CLASS-ADVANCED NEW BREED - NESAMPIONSKI RAZRED - VISI NOVOUZGOJ - svaka macka, mace ili alter, koja je registrovana kod TICA i priznata od strane Odbora za takmicenje visih razreda novouzgoja (Board for Advanced New Breed Class competition).

21.32
NON-CHAMPIONSHIP CLASS - PRELIMINARY NEW BREED CLASS - NESAMPIONSKI RAZRED - PRELIMINARNI NOVOUZGOJ - svaka macka, mace ili ili alter, koja je registrovana kod TICA i priznata od strane Odbora za takmicenje razreda preliminarnih novouzgoja. (Board for Preliminary New Breed Class competition)

21.33
NON-CHAMPIONSHIP CLASS - NEW TRAITS CLASS - NESAMPIONSKI RAZRED - RAZRED NOVIH KARAKTERISTIKA - svaka macka, mace ili alter, koja je registrovana kod TICA kao uzgoj priznat za sampionsko takmicenje, i koja pokazuje nepriznatu karakteristiku ili karakteristike, kao sto su nova boja ili duzina krzna.

21.34
CHAMPIONSHIP CLASS - SAMPIONSKI RAZRED - muzjak, zenka, uskopljena ili sterilisana macka, 8 kalendarskih meseci ili vise stara na dan otvaranja izlozbe, koja je registrovana kod TICA kao rasa ili boja priznata od strane TICA.

21.35
NOVICE - POCETNIK - muzjak, zenka, uskopljena ili sterilisana macka, koja je registrovana ili se kvalifikuje za registraciju, kao rasa ili boja priznata od strane TICA, i koja jos nije osvojila 300 poena niti se takmicila barem u jednom finalu na TICA izlozbi.

21.36
CHAMPION - SAMPION - muzjak ili zenka macke registrovan kod TICA, koji ispunjava uslove navedene u ovom Pravilniku za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.37
GRAND CHAMPION - VRHUNSKI SAMPION - muzjak ili zenka macke registrovan kod TICA, koji ispunjava uslove navedene u ovom pravilniku za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.38
DOUBLE GRAND CHAMPION - DVOSTRUKI VRHUNSKI SAMPION - muzjak ili zenka macke registrovan kod TICE, koji ispunjava uslove navedene u ovom pravilniku za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.39
TRIPLE GRAND CHAMPION - TROSTRUKI VRHUNSKI SAMPION - muzjak ili zenka macke registrovan kod TICA, koji ispunjava uslove navedene u ovom pravilniku za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.40
QUADRUPLE GRAND CHAMPION - CETVOROSTRUKI VRHUNSKI SAMPION - muzjak ili zenka macke registrovan kod TICA, koji ispunjava uslove navedene u ovom pravilniku za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.41
SUPREME GRAND CHAMPION - VRHUNSKI SAMPION BEZ PREMCA - muzjak ili zenka macke registrovan kod TICA, koji ispunjava uslove navedene u ovom pravilniku za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.42
CHAMPION ALTER - SAMPION ALTER - muzjak ili zenka macke registrovan kod TICA, koji ispunjava uslove navedene u ovom pravilniku za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.43
GRAND CHAMPION ALTER - VRHUNSKI SAMPION ALTER - muzjak ili zenka macke registrovan kod TICA, koji ispunjava uslove navedene u ovom pravilniku za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.44
DOUBLE GRAND CHAMPION ALTER - DVOSTRUKI VRHUNSKI SAMPION ALTER - muzjak ili zenka macke registrovan kod TICA, koji ispunjava uslove navedene u ovom pravilniku za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.45
TRIPLE GRAND CHAMPION ALTER - TROSTRUKI VRHUNSKI SAMPION ALTER - muzjak ili zenka macke registrovan kod TICA, koji ispunjava uslove navedene u ovom pravilniku za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.46
QUADRUPLE GRAND CHAMPION ALTER - CETVOROSTRUKI VRHUNSKI SAMPION ALTER - muzjak ili zenka macke registrovan kod TICA, koji ispunjava uslove navedene u ovom pravilniku za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.47
SUPREME GRAND CHAMPION ALTER - ALTER SAMPION BEZ PREMCA - muzjak ili zenka macke registrovan kod TICA, koji ispunjava uslove navedene u ovom pravilniku za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.48
SENIOR - SENIOR - uskopljen ili sterilisan kucni ljubimac, registrovan ili se kvalifikuje za registrovanje kod TICA kao kucni ljubimac, a koji jos nije osvojio 300 poena niti ucestvovao barem u jednom finalu na TICA izlozbi.

21.49
MASTER - MASTER - kastriran kucni ljubimac koji je registroran kod TICA, koji ispunjava uslove za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.50
GRAND MASTER - GRAND MASTER - kastriran kucni ljubimac koji je registroran kod TICA, koji ispunjava uslove za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.51
DOUBLE GRAND MASTER - DVOSTRUKI GRAND MASTER - kastriran kucni ljubimac koji je registroran kod TICA, koji ispunjava uslove za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.52
TRIPLE GRAND MASTER - TROSTRUKI GRAND MASTER - kastriran kucni ljubimac koji je registroran kod TICE, koji ispunjava uslove za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule .

21.53
QUADRUPLE GRAND MASTER - CETVOROSTRUKI GRAND MASTER - kastriran kucni ljubimac koji je registroran kod TICA, koji ispunjava uslove za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.54
SUPREME GRAND MASTER - VRHUNSKI GRAND MASTER - kastriran kucni ljubimac koji je registroran kod TICA, koji ispunjava uslove za dobijanje ove titule, i za koga je podneta prijava za potvrdu ove titule.

21.55
COLOR CLASS - RAZRED BOJA - svaka od varijanti boja i sara, koju priznaje TICA pravilnik.

21.56
DIVISION - RED - sve boje i sare koje pripadaju odredjenom redu prizantih boja i sara TICA pravilnika.

21.57
CLASS CLOSED - ZATVOREN KRUG ZA ODREDJENI RAZRED - smatra se da je zatvoren krug za odredjeni razred (boju, red, rasu) od trenutka kada se dodele sve trofejne trake i proglase i/ili notiraju pobednici za taj razred. U Izlozbenom pravilniku (Show Rules) jasno su definisani uslovi pod kojima se krug za odredjeni razred nanovo moze otvoriti.

21.58
PENALTY - PENALI - delimicno ili potpuno oduzimanje bodova u skladu sa standardima propisanim za slucaj da ucesnik ne ispuni odredjene uslove predvidjene za taj standard. U odredjenom razredu boje predvidjeno je da se dodeli samo po jedna pobednicka traka u kategoriji 1, 2, 3, 4, i 5. Sudija, medjutim, nije u obavezi da dodeli svih 5 trofejnih traka.

21.59
WITHHOLD AWARDS - SLUCAJEVI NEDODELJIVANJA NAGRADA - kada se desi da nagrada ne bude dodeljena u regularnom toku takmicenja usled nedovoljnog broja osvojenih bodova ili nedovoljnog ispunjenja uslova i propisanih standarda.

21.60
DISQUALIFY - DISKVALIFIKACIJA - Povlacenje sa takmicenja iz razloga navedenih u Pravilniku. Diskvalifikaciju moze da proglasi izlozbeni komitet, veterinar, sluzbeni sudija ili Izvrsni ured (Executive Office).

21.61
BEST OF THE BEST AWARDS - NAGRADE ZA NAJBOLJE MEDJU NAJBOLJIMA - nagrade koje se daju macki, macetu, alteru i/ili kucnom ljubimcu sa najvecim brojem osvojenih bodova. Ove nagrade su diskrecione i sponzorisu ih drustva, i za ove pocasne nagrade ne dobija se nikakav dodatni broj bodova.
.........................................................................................................................................................................................
201.60 Drustvo moze da sracuna Nagradu za najbolje medju najboljima na osnovu osvojenog finala, ukupnog broja bodova osvojenih na izlozbi, ili na osnovu nekog drugog metoda, pod uslovom da se taj metod zasniva na uspesnom rezultatu te macke na izlozbi ili da je taj metod definisan u izlozbenom katalogu ..........................................................................................................................................................................................

21.62
MONORCHID - MONORHID - muzjak macke sa samo jednim spustenim testisom.

21.63
POLYDACTYL - VISEPRSTOS - macak/macka sa vise od 5 prstiju na prednjoj sapi ili sapama, i vise od cetiri prsta na straznjoj sapi ili sapama.

21.64
CRYPTORCHID - KRIPTORHID - muzjak macke koji nema spustene testise.

21.65
SHOWS - IZLOZBE - pod licencom TICA a pod sponzorstvom jednog ili vise drustava, mogu da obuhvate jedan ili vise krugova sa takmicarima u svakoj kombinaciji allbreed (svih rasa) i/ili specijalizovanih krugova u Top 5 ili Top 10 formatu, ili bilo kojoj drugoj dozvoljenoj kombinaciji.

21.66
CHAMPIONSHIP SHOWS - IZLOZBE ZA TITULU SAMPIONA - izlozbe u kojima se takmicari takmice za sampionske nagrade radi sticanja statusa Sampion (Alter), Vrhunski sampion (Alter), itd. ili Vrhovni vrhunski sampion (Alter).

21.67
NON-CHAMPIONSHIP SHOWS - IZLOZBE KOJE NEMAJU FORMAT SAMPIONATA - izlozbe na kojiima se macici ili kucni ljubimci, ili bilo koje druge kategorije priznate od strane TICA asocijacije, takmice za nagrade radi sticanja Godisnjih regionalnih ili medjunarodnih priznanja, A KOJE NE SMEJU DA NOSE NAZIV NITI DA BUDU REKLAMIRANE POD NAZIVOM " IZLOZBE ZA TITULU SAMPIONA".

21.68
ALLBREED IZLOZBE - izlozbe na kojima sve vrste macaka imaju pravo ucesca.

21.69
LONGHAIR/SHORTHAIR SPECIALTY SHOWS - SPECIJALIZOVANE IZLOZBE DUGODLAKIH / KRATKODLAKIH RASA - izlozbe na kojima imaju pravo ucesca radi takmicenja sve vrste dugodlakih ili kratkodlakih vrsta macaka.

21.70
BREED CONGRESSES - KONGRESI ZA UZGAJIVACE - izlozbe na kojima ucestvuju macke iste rase u takmicenju za nagradu. Nijedan kongres za uzgajivace ne moze da se odrzi ako ne ispunjava uslov da na njemu ucestvuje ili se takmici najmanje 20 ili vise macaka. Top 10 format se primenjuje u slucaju kada ucestvuje ili se takmici 25 ili vise macaka. Top 9 format zahteva da je u igri minimum od 24 macke. Top 8 format zahteva da je u igri minimum od 23 macke. Top 7 format zahteva minimum od 22 takmicara. Top 6 format zahteva minimum od 21 takmicara. Top 5 format se primenjuje kada ucestvuje i takmici se 20 macaka.

21.71
HOUSEHOLD PET SHOWS - IZLOZBE KUCNIH LJUBIMACA - izlozbe na kojima imaju pravo ucesca radi sticanja nagrada iskljucivo odrasli kucni ljubimci ili macici (samostalne izlozbe).

21.72
MULTIPLE BREED KONGRESSES - KONGRESI ZA UZGAJIVACE RAZLICITIH RASA - vise rasa macaka se takmici radi sticanja nagrada, i to su uglavnom ali ne i nuzno rase usaglasene po rasi ili tipu. Nijedan kongres za vise rasa se ne moze odrzati ukoliko nije predvidjeno da na njemu ucestvuje i ne takmici se barem 20 ili vise macaka. Top 10 format se primenjuje u slucaju da ucestvuje i takmici se 25 ili vise macaka. Top 9 format zahteva ucesce od najmanje 24 macke. Top 8 format zahteva minimalno ucesce od 23 macke. Top 7 format zahteva minimalno ucesce od 22 macke. Top 6 format zahteva ucesce od najmanje 21 macke, a Top 5 format minimum od najmanje 20.

21.73
BREED/MULTI-BREEDCONGRESS FORMATS - FORMATI ZA JEDNORASNE/VISE-RASNE KONGRESE - Ukoliko na takmicenju ucestvuje 25 macaka, gde izuzimamo macke koje ucestvuju na breed ili multi-breed kongresima, drustvo moze da odluci da odabere drugog sudiju da ocenjuje na breed/multi-breed kongresu; ili da isti sudija odvojeno ocenjuje i na breed i multi-breed kongresu, a da onda ponovo ocenjuje macke koje ucestvuju na breed/multi-breed kongresu sa ostalim takmicarima; ili pak da isti sudija ocenjuje breed/multi-breed kongres a da onda ocenjuje ostatak macaka na zasebnom kongresu. Ukoliko nije prisutno 25 macaka, gde izuzimamo one koje ucestvuju na breed ili multi-breed kongresu, drustvo ima mogucnost da drugi sudija ocenjuje breed/multi-breed kongres; ili da isti sudija ponaosob ocenjuje breed i multibreed kongres, pa da onda dodatno ocenjuje one macke koje ucestvuju na breed/multibreed kongresu sa ostatkom prijavljenih takmicara.

21.73.1 Kongresi koji ukljucuju ucesce iskljucivo jedne rase macaka, sa jednom duzinom dlake (tj. dugodlakih ili kratkodlakih) ocenjuje sudija kao
SPECIJALIZOVANE krugove. Kongrese koji ukljucuju ucesce i dugodlakih i kratkodlakih rasa macaka (tj. dugodlakih i kratkodlakih) ocenjuju sudije za ALLBREED krugove.

21.74 Pod terminom "MACKA" podrazumevamo macku, mace, altera, kucnog ljubimca, mace kucnog ljubimca, Prelimiarnu novu rasu, Visu novu rasu, ili Razred sa novim karakteristikama, tamo gde je to primenjivo i u slucaju da nije drugacije determinisano ili definisano u ovom pravilniku

2. clan - IZLOZBE

22.1 Svako drustvo sa dobrom reputacijom i ovlasceno od strane TICE, moze da sponzorise izlozbu.

22.1.1 Izlozba mora da bude svedena na nivo izlozbe i/ili ocenjivanja macaka. Izlozba u organizaciji TICE moze se odrzati u saradnji sa drugom izlozbom, koju je odobrila i koju vodi neka druga renomirana organizacija za nacionalno priznate vrste ili rase (npr. Americko drustvo uzgajivaca, American Kennel Club). Organizacija koja je zvanicni organizator izlozbe mora, u tom slucaju, da vodi ceo dogadjaj uz stalnu saradnju i konsultacije sa TICOM, kako prilikom davanja sluzbene dozvole za planiranu izlozbu, tako i tokom davanja odobrenja za format date izlozbe, i obezbedjivanja zvanicnih sudija.
22.1.1.1 Bilo koje drustvo ovlasceno od strane TICE ima pravo da odrzi TICA izlozbu macaka u saradnji sa nekom drugom srodnom organizacijomn pod gore navedenim uslovima, s tim sto precizna informacija o dogadjaju mora da bude objavljena u svim najavama reklama i flajerima koji se odnose na tu izlozbu.

22.1.2
Datumi odrzavanja izlozbe. Kada neko drustvo zatrazi odobrenje od Regionalnog direktora za odrzavanje izlozbe, ima pravo da zatrazi da to odobrenje za taj i taj datum bude izdato u pismenoj formi. U slucaju da u roku od 30 dana od Regionalnog direktora ne stigne odgovor, drustvo moze da pokrene inicijativu za dobijanje odobrenja za zeljeni datum od Izvrsne kancelarije tako sto ce Izvrsnoj kancelariji proslediti kopiju podnetog pismenog zahteva.
22.1.2.1 Regionalni direktor nema pravo da ne da odobrenje nekom drustvu da odrzi izlozbu na zeljeni datum, sem u slucaju da na taj datum nije vec zakazana izlozba u organizaciji TICE u tom kraju, bas tog konkretnog vikenda. Ono drustvo koje je prvo podnelo zahtev za odrzavanje izlozbe, ima pravo prvenstva za dobijanje odobrenja.

22.2 Format. Drustvo koje finansira izlozbu ima pravo da odredi format iste. Izlozbe mogu biti u trajanju od jedan, dva ili vise dana, mogu imati i paralelni format, ali moraju biti najavljene upravo kao takve na celokupnom promotivnom materijalu za tu izlozbu.

22.2.1 Pod "paralelnom izlozbom" se podrazumeva svaka izlozba koja se sastoji od dve ili vise izlozbe, koje se odrzavaju dan za danom. Sistem bodovanja, medjutim, svaki dan posmatra kao zasebnu izlozbu. Osim u sledecim slucajevima:
22.2.1.1 Ako prvi maj pada u nedelju te i te godine, sve izlozbe koje budu odrzane na bilo koji dan tog istog vikenda ce uci u zbir za finalno bodovanje izlozbene godine koja se zavrsava na dan 30. aprila te godine.
22.2.1.2 Ako prvi maj pada u subotu te i te godine, sve izlozbe koje budu odrzane na bilo koji dan tog istog vikenda, ukljucivsi izlozbe koje se odrzavaju u petak, ce uci u zbir za finalno bodovanje izlozbene godine koja zapocinje sa prvim majem te godine.

22.2.2 "Izlozba alternativnog formata" je svaka izlozba u kojoj se dve odvojene izlozbe odrzavaju jedna za drugom, ali tokom istog kalendarskog dana. Svaka takva izlozba ce se bodovati kao zasebna izlozba.
22.2.2.1 Drustvo koje se nalazi u zabacenom delu grada/zemlje ima pravo da priredi izlozbu alternativnog formata kad god se za to ukaze potreba.
22.2.2.2 Drustvo koje se ne nalazi u zabacenom delu grada/zemlje ima pravo da priredi izlozbu alternativnog formata samo uz prethodno dobijenu dozvolu Regionalnog direktora.
........................................................................................................................................................................................
202.2 Maksimalan dozvoljen broj puta za ocenjivanje bilo koje jedinke macke tokom date vikend izlozbe je u skladu sa sledecim:
202.2.1 Jednodnevne izlozbe alternativnog formata mogu da obuhvate do pet krugova pre podne i pet posle podne, s tim sto je dozvoljeni maksimum po vikendu total od 10 riingova, sto se odnosi I na kongrese. Nije dozvoljeno kombinovati bilo koju jednodnevnu izlozbu alternativnog formata sa bilo kojim drugim formatom.
202.2.2 Dvodnevne izlozbe alternativnog formata mogu da obuhvate cetiri kruga pre podne I cetiri kruga posle podne, s tiim sto je dozvoljeni dnevni maksimum total od 8 krugova, a dozvoljeni maksimum po vikendu od 16 krugova, sto se odnosi I na kongrese. Nije dozvoljeno kombinovati dvodnevne izlozbe alternativnog formata sa bilo kojim drugim formatom.
202.2.2.1 U zabacenom podrucju jedan sudija ne sme da ocenjuje vise od dve izlozbe alternativnog formata tokom istog vikenda, sem u slucaju nuzde ako se dogodi da na zakazani dan zakazani sudija otkaze svoje usluge i kad ne postoji mogucnost da se obezbedi njegova zamena (tj. drugi) sudija.
202.2.3 Na paralelnim izlozbama ili izlozbama split formata (izlozba podeljena na dva dana) svaka jedinka macke moze se ocenjivati do dozvoljenog maksimuma od osam puta dnevno, sto se odnosi I na kongrese. Dozvoljeni maksimum za ocenjivanje jedne macke tokom jedne vikend izlozbe jeste dvadeset.
202.2.4
Evo primera dozvoljenih kombinacija po krugu:
202.2.4.1 Cetiri kruga u petak + osam krugova u subotu + osam krugova u nedelju - gde je dozvoljeni maksimum za ocenjivanje bilo koje jedinke macke 20 puta, ali ne vise od osam puta dnevno.
202.2.4.2 Sest krugova u petak + sedam u subotu + sedam u nedelju - gde je dozvoljeni maksimum za ocenjivanje bilo koje jedinke macke 20 puta, ali ne vise od osam puta dnevno.
202.2.4.3 Osam krugova u subotu + osam u nedelju - sto podrazumeva maksimum od osam puta po danu, te vikend total moze biti samo sesnaest.
202.2.4.4 Cetiri kruga u petak i sedam krugova u subotu + Kongres za seniore + Kongres za juniore, i sedam krugova u nedelju + kongres za muzjake i kongres za zenke. Kongresi ce se odrzati razlicitim danima, s tim sto svaka jedinka macke moze da ucestvuje na jednom kongresu u toku jednog dana, te je stoga dozvoljeni maksimum za ocenjivanje - osam puta po danu i dvadeset puta po jednom vikendu.
202.2.5 Izlozbe u krajevima koji nisu zabaceni mogu biti najavljivane samo kao paralelne izlozbe, dvodnevne izlozbe ili izlozbe split formata, i za njih nije dozvoljen prelaz na alternativni format.

.........................................................................................................................................................................................

22.3 Liste takmicara
.........................................................................................................................................................................................
202.3 Dozvoljeni maksimum za jednog sudiju da ocenjuje jednu macku na izlozbi koja se odrzava vikendom je:
202.3.1 Dva puta u toku jednog dana.
202.3.2 Tri puta u toku dva dana.
202.3.3 Cetiri puta u toku 3 dana.

........................................................................................................................................................................................

22.3.1 Maksimalan broj prijava po jednom drustvu za listu takmicara je limitiran po sledecoj skali:
22.3.1.1 Izlozba alternativnog formata - 125 prijava. (Vidi izlozbeni pravilnik, tacku 21.16.)
22.3.1.2 Izlozba paralelnog formata - 250 prijava (Svidi izlozbeni pravilnik, tacku 21.14.)
22.3.1.3 Izlozba split formata (dvodnevna izlozba) - 500 prijava. (vidi izlozbeni pravilnik, tacku 21.15 i izlozbeni pravilnik, tacku 216.4.)

22.4 Sluzbena odobrenja za odrzavanje izlozbe.

22.4.1 Izlozba se nece odrzati pod pokroviteljstvom ove asocijacije, niti ce mackama prijavljenim za tu izlozbu biti dodeljene regionalne ili medjunarodne nagrade, ni poeni za titulu, pod uslovom da ta izlozba ne dobije dozvolu za odrzavanje barem 30 dana pre pocetnog dana izlozbe.

22.4.2 Sluzbeno odobrenje za odrzavanje izlozbe izdaje se pod uslovom da se ispunjavaju sledeci uslovi:
22.4.2.1 da je podneta ispunjena prijava za odrzavanje izlozbe, sa detaljnom listom ukupnog broja krugova, i tipu krugova (AB allbreed, SR specijalizovane vrste, HHP - kucni ljubimac i/ili kongres);
22.4.2.2 Da je drustvo koje je podnelo prijavu za izlozbu sa dobrom reputacijom;
22.4.2.3 Da je prijava propracena potvrdom da je placeno osiguranje, ili da u tom I tom slucaju nema potrebe da se placa osiguranje.
.........................................................................................................................................................................................
202.4.2 Zvanicna odobrenja za izlozbe. Odobrenja se izdaju tek posto se plati ucesce za izdavanje istog, I tek po dobijanju odobrenja za ucesce Gostujucih sudija, potvrdi da su placeni troskovi za azurranje Povelje drustva, I da je Izvrsnoj kancelariji podnet vazeci spisak sa imenima I adresama clanova toga drustva. Kada se prijava jednom podnese, nisu dozvoljene nikakve promene u smislu broja i tipa krugova, bez 7 dana unapred podnete molbe Izvrsnoj kancelariji. Vremenski okvir u kome su novo otvorena drustva oslobodjena placanja taksi za dobijanje odobrenja za odrzavanje izlozbe jeste jedna godina..
202.4.2.1 Prateci materijal za izlozbu. Prateci materijal za izlozbu Izvrsnoj kancelariji treba poslati po dobijanju sluzbenog odobrenja za odrzavanje izlozbe, u skladu sa tackom 22.4.2. Prateci materijal za izlozbu sadrzi jedan primerak vazeceg Pravilnika za izlozbe kao I druge srodne zakone, sto ukljucuje dodatke i amandmane.

.........................................................................................................................................................................................

22.4.3 Sva ucesca treba da budu uplacene na ime Izvrsne kancelarije minimum 30 dana pre dana otvaranja izlozbe, osim ako drugacije nije dogovoreno sa Izvrsnom kancelarijom i to u pisanoj formi.
.........................................................................................................................................................................................
202.4.3 Ucesca (takse)
202.4.3.1
..... $15 po Allbreed krugu
202.4.3.2
..... $15 po Krugu za specijalizovane vrste (LH dugodlake/SH kratkodlake)
202.4.3.3
..... $10 po krugu za specijalizovane vrste ili kucne ljubimce (gde mora da budu prijavljeno barem 20 ucesnika za takmicenje i da se takmice u skladu sa Izlozbenim previlnikom, tackama 21.69, 21.71 and 21.72)
202.4.3.4
..... $10 po Allbreed krugu za kucne ljubimce (pojedinacno takmicenje)
202.4.3.5
..... $5 po krugu za specijalizovane vrste kucnih ljubimaca (pojedinacno takmicenje)
202.4.3.6 Drustva su u obavezi da plate ova ucesca.
202.4.4
Zakasnele prijave za ucesce na izlozbi. Osoblje Izvrsne kancelarije svakom drustvu naplacuje $25 za zakasnele prijave za ucestvovanje na izlozbi ukoliko to drustvo ne poseduje ispravnu papirologiju 60 dana pre zakazane izlozbe.
.........................................................................................................................................................................................

22.4.4 Zvanicna odobrenja za izlozbe izdata drustvima, koja angazuju trece lice da bude producent izlozbe, moraju da se takodje izdaju i tom trecem licu koje je producent izlozbe.

22.5 TICA GODISNJE NAGRADE ustanovljava Upravni odbor TICE. Sva drustva koja sponzorisu izlozbe sa licencom TICE placaju ucesce za dodelu Godisnje nagrade.
.........................................................................................................................................................................................
202.5 Ucesca za godisnju nagradu.
202.5.1
Ucesca po krugu.
202.5.1.1
..... $20 po krugu Allbreed.
202.5.1.2
..... $20 krugu za specijalizovane vrste (LH dugodlake/SH kratkodlake).
202.5.1.3
..... $10 po krugu za specijalizovane vrste ili kucne ljubimce (gde mora da bude prijavljeno barem 20 ucesnika za takmicenje u skladu sa Izlozbenim pravilnikom, tacke 21.68 and 21.69).
202.5.1.4
.....$10 po Allbreed Krugu za kucne ljubimce (pojedinacno takmicenje )
202.5.1.5
..... $5 po krugu za specijalizovane vrste kucnih ljubimaca (pojedinacno takmicenje)
202.5.1.6 Drustva su u obavezi da plate ova ucesca

.........................................................................................................................................................................................

22.6 Osiguranje.

22.6.1 Osiguranje od odgovornosti mora da obezbediti Asocijacija. Svako drustvo koje podnese prijavu za dobijanje odobrenja za odrzavanje izlozbe je u obavezi da plati pro rata deo u korist osiguranja od odgovornosti.
22.6.1.1 Drustva koja odrzavaju izlozbe izvan domena osiguranja od odgovornosti TICA-e bice izuzeta od obaveze da placaju pro rata deo u korist osiguranja od odgovornosti, sto vazi i za slucaj da lokalni zakon propisuje obavezu druge vrste osiguranja. Svaka takva polisa osiguranja mora da navede TICA-u kao dodatnog osiguratelja, I da bude u skladu sa uzusima TICA-e koji se odnose na osiguranje od odgovornosti.
22.6.1.2 Sertifikat osiguranja mora se dostaviti TICA-i najkasnije 30 dana pre pocetka izlozbe.
.........................................................................................................................................................................................
202.6.1 Osiguranje. Individualni udeo drustva, koje ucestvuje na izlozbi, u korist osiguranja od odgovornost bice zasnovano na premiji, proporcionalno broju drustava koja su podnela prijave za dozvolu za ucesce I sa osiguranjem placenim za prethodnu kalendarsku godinu.Osiguranje koje pokriva Drustvo i asocijaciju ukljuceno je u iznos prijave za ucesce i predstavlja dodatni deo u odnosu na osiguranje koje placa trece lice (ukoliko takvo postoji ).
202.6.2 Osiguranje za sudije se obezbedjuje o trosku asocijacije.

.........................................................................................................................................................................................

3. clan - PRAVO NA TAKMICENJE

23.1 Svaka macka ili mace koje je dobrog zdravlja, staro 4 kalendarska meseca ili vise na dan otvaranja izlozbe, ima pravo da se takmici na dogadjakime koje sankcionise TICA, pod uslovom subject to any exceptions stated in these Rules.
..........................................................................................................................................................................................
203.1 Svaka promena u Vazecem zakoniku, mora da stupi na snagu 1. maja tekuce godine, kako bi se uzela u obzir u odnosu na nacin ucesca bilo koje macke.
..........................................................................................................................................................................................

23.1.1 Macke ili macici registrovani kod TICE, ili one koje su potencijalnim kandidati za registraciju i takmicenje, bice uneti na razvrstavajuci spisak za ucesce na izlozbi.
..........................................................................................................................................................................................
203.1.1 Da bi neka macka ucestvovala na izlozbi bez registracionog broja, ta macka mora da bude kandidat za registraciju I takmmicenje pod pokroviteljstvom TICE u odgovarajucem razredu predvidjenom za tu izlozbu.
203.1.1.1 SVE Preliminarne nove rase (Preliminary New Breeds (PNB), Visi razred novih rasa (advance New Breeds (ANB) i ucesnici sa Novim karakteristikama (New Traits, NT) moraju imati TICA registracioni broj pre prijave za ucesce na nekoj TICA izlozbi. Nijednoj jedinki razvrstanoj kao Preliminarne nove rase, Visi razred nove rase i Ucesnici sa novim karakteristikama, nije dozvoljeno da bude prijavljena za ucesce na izlozbi sa primedbom "u ocekivanju dobijanja registracionog broja".
..........................................................................................................................................................................................


23.1.2 Uskopljeno mace ima pravo ucesca na bilo kojoj od izlozbi TICE. Uskopljen kucni ljubimac moze da bude prijavljen u razredu kucnih ljubimaca.

23.1.3 Jedinka cryptorchid ima pravo da se takmici SAMO u razredu uskopljenih jedinki.

23.2 Kada je jedan od zvanicnih sudija uzgajivac neke macke ili maceta, ta macka ili mace nema pravo ucesca ni na jednom krugu te izlozbe. Takva priznanja bice uskracena zbog krsenja pravila.

23.2.1 Kada je jedan od zvanicnih sudija uzgajivac neke macke ili maceta, i koja je u vlasnistvu tog sudije tokom prethodnij 6 meseci, samo se moze "predstaviti" u tom krugu. Takva macka ili mace ne moze da se kvalifikuje za nagrade u tom krugu, u skladu sa Pravilnikom izlozbe, tackama 23.2, 215.2, and 215.4, ali ce uci u ukupni broj zvanicnog spiska tog oficijelnog kruga koji predstavlja broj prijava za ucesce i takmicenje.

23.3 Macke koje su greskom bile registrovane i/ili su zavedene u pogresnom razredu, mogu se prebaciti u odgovarajuci razred i preregistrovati ukoliko vlasnik tako zeli.

23.3.1 Boja razreda macke koja je na izlozbi odredjuje se fenotipom (fizickim izgledom) macke, a on moze i ne mora biti isti kao boja zasnovana na genotipu i registrovana na registracionom sertifikatu.
23.3.1.1 Macka se moze prebaciti iz jednog razreda boja u drugi u bilo kom momentu, gde nece izgubiti nijedan poen niti nagradu koja joj je prethodno dodelljena.
..........................................................................................................................................................................................
203.3.1 Imajuci u vidu sistem bodovanja, Izvrsnoj kancelariji se mora dostaviti u pismenoj formi dokaz kada je macka ucestvovala u drugom razredu boja od boje koja se odredjuje genotipom, registrovanim u registracionom sertifikatu (npr. Macka koja je registrovana kao jarno crvena, a na oko ima tigrasto krzno sa crvenim tackama, itd.).
..........................................................................................................................................................................................

23.4 Macke ili macici koji su primetno trudni nemaju pravo ucesca na izlozbi.

23.5 Macka koja ne poseduje sve fizicke karakteristike, kao sto su oci, usi, noge, rep (osim ako to nije specifikovano kao odlika za standard uzgajivanja za neku specificnu vrstu), nema pravo da bude prijavljena za izlozbu sem u razredu uskopljenih ili razredu kucnih ljubimaca.

23.6 Organizacioni komitet ima diskrecionon pravo da usvoji ili odbije prijavu za ucesce pod sledecim uslovima:


23.6.1 Da je vec dobijen maksimalno dovoljan broj prijava za ucesce.

23.6.2 Da datum izlozbe pada tokom perioda od 21 dana zabrane ucesca.
23.6.2.1 Svaka macka ili mace iz kuce ili uzgajivacnice gde se pojavio fungus ili kakva druga infekcija ili zarazna bolest tokom perioda od 21 dan pre pocetkaizlozbe, nema pravo da se takmici niti na neki drugi nacin ucestvuje na izlozbi.

23.6.3 Ukoliko se ime izlagaca nalazi na Privremenoj ili Stalnoj TICA listi Suspenzije.

23.6.4 Ukoliko je podnesen formalni protest koji ukazuje na krsenje Izlozbenog pravilnika i/ili Spornih vazecih zakona, I ukoliko taj protest dobije podrsku Upravnog odbora.

23.6.5 Ukoliko se smatra da prethodno ponasanje ucesnika i/ili izlagaca moze naneti trajne stete ili nije u najboljem interesu asocijacije ili za dobrobit macaka ili drustva i/ili izlozbe.

23.6.6 Ukoliko postoji zakonom propisana zabrana ucesca.

23.6.7 Ukoliko je istekao poslednji dan za prijavu za izlozbu. Pod poslednjim danom za prijavu smatra se poslednji dan definisan kao dan i vreme do koga se prihvataju prijave za izlozbu, ili pak datum koji je zvanicno proglasen kao "datum kada se zatvara krug". Organizacioni komitet usvojice sve prijave po redosledu kojim su pristizale, medjutim, njemu je dozvoljeno da da prednost prijavama koje su stigle sa uplatom ucesca.
23.6.7.1 Za slucaj da Organizacioni komitet odbije bilo koju prijavu, u skladu sa tackom 23.6.7, nijedna sledeca prijava se nece niposto vise prihvatati.

23.7 Kucni ljubimci moraju biti registrovati kod TICA-e i adekvatno ocenjivani od strane zvanicnih sudija da bi zaradili poene za sticanje TICA titula i stekli mogucnost takmicenja za Godisnje nagrade.

23.7.1 Kucni ljubimci moraju biti kastrirani da bi bili registrivani i/ili ucestvovali na izlozbama TICA.

23.7.2 Ukoliko na izlozbi ucestvuju u kategoriji Kucnih ljubimaca, svi sampionski razredi macaka, registrovane kod TICA, moraju se preregistrovati u razred Kucnih ljubimaca.

23.8 Komitet izlozbe ima mogucnost da usvoji prijavu za macke ili macice, starosti 3 meseca ili vise, da za ucesce na izlozbi.

23.8.1 Nijednom macetu manje od 3 meseca starosti niposto nije dozvoljen pristup izlozbenoj dvorani.

23.8.2 Organizacioni komitet ima diskreciono pravo da zatrazi registraciju okota kod TICE, kao dokaz o starosti macica koja su mladja od 4 meseca starosti, a uvrscena u listu ucesnika na izlozbi, ili su na prodaju.

23.8.3 Izlagaci koji zele da prodaju macke ili macice na izlozbi mogu na prijavi za prodaju da navedu cenu koju traze za svaku jedinku koja je na prodaju. Ova cena ce biti odstampana u katalogu i tokom same izlozbe nije dozvoljeno podizanje cena. Menadzment izlozbe ima pravo da naplati ucesce za macke ili macice koji su prijavljeni za prodaju na izlozbi.

23.9 HIBRIDI MACAKA KOJI NISU IZ KATEGORIJE DOMACIH ZIVOTINJA - macke koje poticu od predaka koji nisu domace zivotinje - roditelja, dede-babe, pradede ili prababe, nemaju pravo da se takmice na izlozbi u razredima za macice, sampione, altere, kucne ljubimce, razredima macica kucnih ljubimaca, ili razredima macaka sa novim karakteristikama; vrste koje ne spadaju u navedene kategorije mogu biti prikazane u razredu preliminarnih novih uzgoja ili visih novih uzgoja, samo pod uslovom da imaju odobrenje Upravnog odbora izlozbe.
..........................................................................................................................................................................................
203.9 Hibridi macaka koji nisu iz kategorije domacih zivotinja.
203.9.1 U slucaju da bilo koja jedinka macke, u bilo kojem razredu, sadrzi vise pd 25% Teoretski divljih gena ("Theoretical Wild Gene - TwiG"), duznost je izlagaca da prijavi TWiG te jedinke i da nabavi potvrdu sudije koji ce se baviti tom mackom da je o ovome obavesten. Mora se, u tom smislu, popuniti odredjeni formular, i uruciti svakom sudiji pre nego sto mu se macka preda na cuvanje tokom izlozbe. Sudija moze i ne mora da se slozi da mu se macka poveri tokom izlozbe, i da dopusti vlasniku ili posredniku da vodi racuna o macki tokom izlozbe.
203.9.1.1 Prijavivsi za ucesce na TICA izlozbi macku koja ima procenat TWiG veci od 25%, izlagac te jedinke macke potpisuje specificnu vrstu saglasnosti da ce TICU, drustvo koje je domacin izlozbe, kao i Organizacioni komitet, osloboditi obaveze obestecenja i bilo kakve nadoknade stete pretrpljene prilikom ucesca za tu macku ucesnicu na TICA izlozbi.
203.9.1.2 Obaveza je svakog pojedinacnog izlagaca macke sa visokim TWIG stepenom ili macke sa izvesnim procentom divljih gena da utvrdi koliki je tacno taj procenat TwiGa kod te pojedinacne maske. Bey obzira na procenat TWIG kod te macke, ukoliko se utvrdi da postoji bilo koji stepen TWIGa, i ukoliko izlagac ne ispuni obavezu odredjivanja TWIGa macke, ili ukoliko postojanje TWIGa ne prijavi kako pravilnik nalaze, izlagac ce TICU, drustvo koje je domacin izlozbe, kao i Organizacioni komitet, osloboditi obaveze obestecenja i bilo kakve nadoknade stete pretrpljene prilikom ucesca za tu macku ucesnicu na TICA izlozbi, i nece pokretati bilo kakav drugi postupak shodno ovom pravilniku.
203.9.1.3 TWiG macke se izracunava saboranjem TwiGa muskog I zenskog roditelja macke, domace macke sa nula procenata TwiGa I divlje macke sa 100 procenata TWiGa, I deljenjem ukupnog zbira sa dva..
203.9.1.4 Sledece rase koje imaju ne domaceg pretka koji im nije u rodu blizi od kolena pradede ili prababe-grandparent mogu da ucestvuju na TICA izlozbama u razredima Preliminarni novouzgoj ili Visi novouzgoj:
203.9.1.4.1 Chausie
203.9.1.4.2 Savannah
..........................................................................................................................................................................................

4. clan - POSTUPAK PRIJAVE ZA UCESCE

24.1 Svako ko prijavi macku ili mace za ucesce na izlozbi pod pokroviteljstvom TICA mora da bude saglasan da postuje i da se pridrzava Pravilnika ove Asocijacije.

24.2 Po prijavljivanju macke ili maceta za TICA izlozbu, registrovani vlasnik duzan je da dostavi ispravne informacije, sto ukljucuje (ali se ne ogranicava samo na to) registrovano ime, registracioni broj, datum rodjenja, starost na dan otvaranja izlozbe, kao i odgovarajucu razvrstanost za takmicenje.


24.2.1 Macke prijavljene za neku izlozbu ostaju u istom statusu kako je navedeno u prijavi za sve krugove, bez obzira na to sto ce se mozda desiti da se tokom takmicenja kvalifikuju za drugaciji status.

24.2.2 U slucaju da bilo koja jedinka macke bude prebacena ili iznajmljena po prijavljivanju za takmicenje, organizacioni komitet izlozbe mora biti o tome obavesten, a prethodno se pismeno o tom transferu mora obavestiti Izvrsni ured TICAe, tj. Dokumenti o transferu joj moraju biti dostavljeni. Arhiva Izvrsne kancelarije TICAe je krajnja instanca.
24.2.2.1 Iznajmljene macke ili macici moraju biti prijavljene na taj nacin da se jasno vidi imevlasnika i ime zakupca.

24.3 Uz svaku prijavu mora se priloziti dokaz o placenom ucescu. Novac za ucesce i slicne troskove se ne vraca osim u slucaju da organizator nije bio u mogucnosti da odrzi izlozbu "pod nadzorom veterinara", kako je inace bilo navedeno u najavi, ili u slucaju da dodje do promena najavljenih sudija, premen datuma ili lokacije, i/ili formata izlozbe, kako stoji u Izlozbenom zakoniku, clan 24.3.1. U takvim slucajevima, na zahtev Izlagaca drustvo vraca celokupnu novcanu sumu ako to zatrazi novcaIn such cases.
.........................................................................................................................................................................................
204.3 Organizator ima pravo da trazi da uz svaku prijava bude ukljuceno nominalno ucesce, kako bi se na taj nacin pokrili troskovi Regionalnog direktora. To ucesce, ciju visinu odredjuje organizator, nesme da bude veca od $1 po prijavi.
204.3.1 Organizator odgovara za taj novac i mora da ga doznaci u regionalni fond.
.........................................................................................................................................................................................

24.3.1 Sponzor izlozbe (drustvo koje sponzorise izlozbu), mora najmanje 10 dana pre objavljenog datuma zatvaranja izlozbe da javno obelodani svakom izlagacu koji zatrazi takvu informaciju, imena sudija koji su uzeti pod ugovor i koji su potvrdili svoje ucesce. Svaki izlagac koji je prethodno prijavio ucesce na izlozbi bice bice pismeno obavesten o svakoj izmeni po pitanju sudija i pruza mu se mogucnost da povuce prijavu za ucesce i da mu se vrati novac za ucesce i slicne troskove, ukoliko on-ona to zatrazi pre objavljenog dana zatvaranja izlozbe.

24.3.2 Ukupna suma za ucesce vraca se svakom izlagacu za slucaj da se izlozba otkaze.

24.4 Ukoliko izlagac iz nekog razloga ne plati prijavu za ucesce ili ne izmiri dug za neki slican trosak vezano za izlozbu, i ukoliko se cek namenjen za ove troskove vrati (jer je bez pokrica), organizator ce o tome pismeno obavetiti izlagaca. Ukoliko uplata ne stigne u roku od sledecih 10 dana, uprava izlozbe ima pravo da o tome izvesti Izvrsnu kancelariju i Regionalnog direktora, te ce izostati svaka potvrrda o ucescu i registraciji svake macke ili maceta u vlasnistvu tog izlagaca, i bice izdata tek po izmirenju dugova.

24.4.1 Nikakvi uspesi niti poeni koje doticna macka ili mace - vlasnistvo tog izlagaca -dobiju, nece se uzimati u obzir niti smatrati vazecim u toku perioda zaduzenosti.

24.4.2 Ni jedna macka niti mace u vlasnistvu izlagaca koji ne izmiri dugovanja u roku od 30 dana po svrsetku izlozbene sezone, nece imati pravo prijave niti ucesca na regionalnom, nacionalnom niti internacionalnom nivou.

5. clan - IZLOZBE SA I BEZ NADZORA VETERINARA

25.1 Izlozbeni komitet ili drustvo imaju mogucnost da sponzorisu izlozbu "sa nadzorom veterinara" ili izlozbu "bez nadzora veterinara."

25.1.1 Reklamni materijal koji najavljuje izlozbu mora imati jasnu pismenu naznaku da li je u pitanju izlozba sa ili bez nadzora veterinara.

25.2 Izlozbe sa nadzorom veterinara. Veterinar sa licencom za praksu, koga angazuje drustvo, mora da pregleda svaku macku ili mace, ukljucujuci kucne ljubimce, za prijavu za prodaju ili ucesce radi takmicenja na izlozbi, pre nego sto im se dozvoli pristup u krugove, i ima pravo da diskvalifikuje svaku macku kod koje se pokaze da ima fungus, buve, usne parazite, ili bilo koju infektivnu ili zaraznu bolest.
.........................................................................................................................................................................................
205.2 Izlozbe sa nadzorom veterinara
205.2.1 Vlasniku ili predstavniku svake macke koja je uspesno prosla pregled za koju veterinar smatra da je dobrog zdravlja izdace se kartica ili neki drugi dokument kojim se to potvrdjuje i macka ce dobiti dozvolu da se unese u krug.
205.2.2 Veterinar izlozbe ima ovlascenje da naredi momentalno uklanjanje bilo koje bolesne macke iz kruga.
205.2.3 Za slucaj da veterinar nije u mogucnosti da obavi svoju duznost ili se ne pojavi u dogovoreno vreme da pregleda zivotinje za ucesce na krugu, a da mu se nije nasla zamena da izvrsi pregled za ucesce macaka na izlozbi, ta izlozba ce biti proglasena kao izlozba bez nadzora veterinara.
205.2.4 Uprava izlozbe ima diskreciono pravo da, pod uslovom da dobije dozvolu od relevantnog profesionalnog tela, dodeli duznost veterinara izlozbe kvalifikovanom i registrovanom Veterinarskom tehnicaru (ili ekvivalentnom strucnom licu) u skladu sa ovim zakonom, kao i zakonom 25 Izlozbenog zakonika.
.........................................................................................................................................................................................

25.3 Izlozbe bez nadzora veterinara. Svaki izlagac, sudija ili clan izlozbenog komiteta ima pravo da, ukoliko primeti da neka macka ima fungus, buve, usne parazite ili bilo koju infektivnu ili zaraznu bolest, to prijavi upravniku izlozbe.
.........................................................................................................................................................................................
205.3 Izlozbe bez nadzora veterinara. Ukoliko se za neku macku posumnja kao sto je navedeno u Izlozbenom pravilniku, clanu 25.3, duznost je upravnika izlozbe da tu macku momentalno ukloni iz izlozbenog paviljona, sve dok je veterinar ne pregleda i ne potvrdi i/ili da dijagnozu da macka boluje od bolesti na koju se sumnja, ili pak pismeno potvrdi da ta macka ne boluje od zarazne ili infektivne bolesti na koju se sumnja.
205.3.1 Duznost je vlasnika ili predstavnika macke, za koju se sumnja da boluje, da obezbedi usluge veterinara momentalno po njenom uklanjanju sa kruga; izlozbeni komitet ima pak pravo da odabere veterinara koji ce to uciniti ili da vlasniku ili predstavniku da spisak preporucenih veterinara.
205.3.2 Za slucaj da se potvrdi da postoji bolest na koju se sumnja, ta macka ce biti diskvalifikovana.
205.3.2.1 Ukoliko se za neku macku dijagnostifikuje da boluje od zarazne ili infektivne bolesti, sve usluge veterinara snosice vlasnik ili predstavnik macke prijavljene za tu izlozbu.
205.3.2.2 U slucaju diskvalifikacije od strane veterinara, sve druge macke prijavljene za tu izlozbu u vlasnistvu istog vlasnika ili odgajivacnice macaka, i sve macke koje predstavlja taj isti izlagac, bice automatski diskvalifikovane i uklonjene iz izlozbene dvorane; one, medjutim, imaju pravo da zadrze sve do tada zaradjene negrade.
205.3.2.3 Ukoliko dodje do diskvalifikacije macke koju taj agent predstavlja, i ostale macke u njegovom vlasnistvu ce biti diskvalifikovane.
205.3.3 Za slucaj da se utvrdi da ta macka ne boluje ni od koje od gore navedenijh bolesti, ona odmah biva vracena u dvoranu da nastavi takmicenje.
205.3.3.1 Za slucaj da se utvrdi da ta macka ne boluje ni od koje od gore navedenijh bolesti, sve usluge veterinara snosi ona strana koja je prijavila da ta macka boluje od zarazne ili infektivne bolesti.
205.3.4 Nagrade koje je macka zaradila pre nego sto je doneta bilo pozitivna bilo negativna odluka, vezano za bolest na koju se sumnja, ostaju da vaze.
205.3.4.1 Za slucaj da se diskvalifikovana macka naknadno pozove da ucestvuje u finalu, a ta odluka bude zasnovana na odluci sudije, upravnik izlozbe ima ovlascenje da zvanicno objavi da ta i ta macka, iz navedenih razloga, ne moze da se javno izlozi da bi joj se dodelila nagrada.
205.3.5 Ni drustvo ni izlozbeni komitet ni u jednom od navedenih slucajeva nije u obavezi da refundira novac za ucesce na izlozbi.

.........................................................................................................................................................................................

25.4 Izlozbe svih tipova. Ovaj Izlozbeni pravilnik mora se prezentovati svakom veterinaru pre nego sto on/ona zapocne sa pregledom zivotinja za ucesce na izlozbi.

25.4.1 Odluka veterinara, koji postupa u okviru jurisdikcije i u skladu sa ovim Pravilnikom, konacne su i neopozive.

25.4.2 Isti zdravstveni uslovi primenjuju se kako na sve macke unutar izlozbene dvorane, tako i one koje su vec otpocele sa takmicenjem na rignu.

6. clan - ODREDJIVANJE IZLOZBENOG MESTA

ZA UCESNIKE/TAKMICARE

26.1 Uprava izlozbe ima pravo da odredi kaveze za mesto za svakog ucesnika koji je prijavljen za izlozbu. Kada se ovo pravilo primenjuje, sve prijavljene zivotinje od jednog odredjenog izlagaca, stavice se skupa.

26.1.1 Nikakve promene mesta nisu dozvoljene bez prethodnog odobrenja uprave izlozbe.

26.1.2 U jednom jedinom kavezu ne smeju biti smestene vise od dva maceta ili jedne macke, bez obzira da li je jedinka prijavljena za takmicenje, izlaganje ili prodaju.

26.2 Svaki izlozbeni komitet ucinice napor da odredi mesto za hendikepirane izlagace na takav nacin da tim izlagacima obezbedi neometan pristup klupama, kao i krugovima. Uprava izlozbe nema prava da naplacuje dodatne troskova vezano za odredjivanje klupa za hendikepirane izlagace.

26.2.1 Hendikepirani izlagaci moraju da zatraze pismenim putem da im se obezbedi klupa za hendikepirane izlagace do datuma koji je objavljen kao krajnji rok od strane izlozbenog komiteta.

7. clan - USLOVI ZA STICANJE TITULA

27.1 SAMPION / SAMPION ALTER / MASTER: odgovarajuci muzjak ili zenka registerovan kod TICE ima pravo na sticanje titule sa prefiksom "SAMPION", odgovarajuca kastrirana ili sterilisanana macka registrovana kod TICE ima pravo da nosi prefiks "SAMPION ALTER", i odgovarajuci kucni ljubimac macke, registrovan kod TICE kao kucni ljubimac, ima pravo da nosi titulu sa prefiksom "MASTER", po osvajanju minimuma od 300 poena, pod uslovom da te poene dodeli ne manje nego 4 razlicite sudije, kao i prethodne pobede na minimalno jednom finalu. Medjutim, u zabacenim podrucjima, kao sto je opisano u Vazecim propisima, pod 1012.3, macke ce moci da steknu status titula Sampion, Sampion alter ili Master, ukoliko su prethodno vec stekle ne manje od 150 poena, pod uslovom da te poene dodeli ne manje nego 2 razzlicitih sudija, kao i ukoliko su odnele pobedu na minimumu od 1 finala.

27.2
VRHUNSKI SAMPION / VRHUNSKI SAMPION ALTER / VRHUNSKI SAMPION BEZ PREMCA: odgovarajuci muzjak ili zenka macke registrovan kod TICE ima pravo na sticanje titule sa prefiksom "VRHUNSKI SAMPION", odgovarajuca kastrirana ili sterilisanana macka registrovana kod TICE ima pravo da nosi titulusa prefiksom "VRHUNSKI SAMPION ALTER", i odgovarajuci kucni ljubimac macke, registrovan kod TICE kao kucni cljubimac ima pravo da nosi titulu sa prefiksom "VRHUNSKI SAMPION BEZ PREMCA", po osvajanju minimuma od 1,000 poena, i pobede na minimumu od 6 finala, od kojih su tri finala bila u kategoriji Prvih 5 macaka u specijalizovanom krugu, ili Prvih 10 macaka u krugu allbreed. Medjutim, u zabacenim podrucjima, kao sto je opisano u Vazecim propisima, pod 1012.3, macke ce moci da steknu status titula Vrhunski sampion, Vrhunski sampion alter ili Vrhunski sampion bez premca, po osvajanju ne manje od 500 poena, i osvajanu minimalno 3 finala, od kojih je jedno u specijalizovanom krugu u kategoriji Prvih 5 ili Prvih 10 macaka u krugu allbreed.

27.3
DVOSTRUKI VRHUNSKI SAMPION, TROSTRUKI ili CETVOROSTRUKI VRHUNSKI SAMPIONI / ALTERI / MASTERI: odgovarajuci muzjak ili zenka registerovan kod TICE moze da se kvalifikuje za Vrhunskog sampiona, odgovarajuca kastrirana ili sterilisanana macka registrovana kod TICE moze da nosi titulu sa prefiksom Vrhunski sampion alter, i odgovarajuci kucni ljubimac macke, registrovan kod TICE kao kucni ljubimac, moze da se kvalifikuje za gore navedene kategorije Vrhunskih Mastera, osvojivsi ukupno i ne manje od 1,000 poena za svaku dodatnu titulu, sa barem jos jednom dodatnom nagradom osvojenom u specijalizovanom krugu za Prvih 5 macaka ili Prvih 10 macaka u allbreed krugu. Medjutim, u zabacenim podrucjima, kao sto je opisano u Vazecim propisima, pod 1012.3, macke imaju pravo na sticanje svake dodatne titule po osvajanju 500 poena, od kojih je barem jedna dodatna titula stecena u specijalizovanom krugu u kategoriji Prvih 5 ili Prvih 10 macaka u krugu allbreed.

27.4
VRHUNSKI SAMPION BEZ PREMCA / VRHUNSKI SAMPION BEZ PREMCA ALTER / VRHUNSKI GRAND MASTER: odgovarajuci muzjak ili zenka registerovan kod TICE, odgovarajuca kastrirana ili sterilisanana macka registrovana kod TICE, ili odgovarajuci kucni ljubimac macke, registrovan kod TICE kao kucni ljubimac, ima pravo da nosi titulu sa prefiksom " VRHUNSKI SAMPION BEZ PREMCA", "VRHUNSKI SAMPION BEZ PREMCA ALTER", ili " VRHUNSKI GRAND MASTER", po sticanju jedne od ovih titula: Cetvorostruku vrhumski sampion, Cetvorostruki vrhunski sampion Alter ili Cetvorostruki grand master, osvojivsi dodatnih 2,000 poena, i barem jednom dodatnom titulom Prva macka, u bilo kom od navedenih formata. Medjutim, u zabacenim podrucjima, kao sto je opisano u Vazecim propisima, pod 1012.3, macke imaju pravo na sticanje titule "Vrhunski sampion bez premca", "Vrhunski sampion bez premca Alter",ili "Vrhunski grand master", po osvajanju 1,000 poena, sa barem jednom dodatnom nagradom u kategoriji Prva macka, u bilo kom od navedenih formata.

27.5 Kad macka sakupi potrebne poene i nagrade za svaku od navedenih kategorija ponaosob, na vlasniku je da preda aplikaciju kod TICA radi potvrdjivanja te titule.

27.6 Alteri pocinju kompeticiju za Alter razred u statusu u kome su u vreme kad postaju alteri (uskopljeni), dok titule koje su stekli kao neuskopljene macke zadrcavaju. Po izvrsenoj kastraciji tj sterilizaciji, prijavljuju se za alter titule, I na vlasniku macke je da odluci za koju narednu titulu prijavljuje macku, jer alter macka ima pravo da zadrzi sve do tada osvojene titule i sertifikate, I moze da bude prijavljena za sledecu narednu titulu kao alter ili da pocne nanovo kao CHA (sampsion alter), tj, ukoliko je ta macka TGC (trostruki vrhunski sampion), vlasnik je moze prijaviti za titulu CHA (sampiona) ili za titulu QGCA (cetvorostrukog vrhunskog sampiona).
..........................................................................................................................................................................................
207.1
TICA Titule
Kategorija sampiona

Sampion (CH)
..................................... Sampion alter (CHA)
Grand Champion (GRC)
........................Vrhunski sampion alter (GCA)
Dvostruki vrhunski sampion (DGC)
.........DGC Alter (DGCA)
Trostruki vrhunski sampion (TGC)
...........GC Alter (TGCA)
Cetvorostruki vrhunski sampion (QGC)
....QGC Alter (QGCA)
Vrhunski sampion bez premcan (SGC)
...SGC Alter (SGCA)
207.1
TICA Titule
Kategorija kucnih ljubimaca

Master (MS)
Grand Master (GRM)
Dvostruki Grand Master (DGM)
Trostruki Grand Master (TGM)
Cetvorostruki Grand Master (QGM)
Grand Master bez premca (SGM)
207.1.1 Kvalifikacije za titule. Svi osvojeni poeni su kumulativni. Po osvajanju poena potrebnih za dobijanje odredjene titule, svi preostali poeni vaze za svaku sledecu titulu.
207.1.1.1
Champion ..............HHP ..............Kvalifikacije za titule
CH / CHA
...............MS ................300 poena, koje su dodelile 4 razlicititih sudija, plus jedno osvojeno finale
GRC / GCA
............GRM ..............1000 poena sa 6 finala, 3 u kat. Prvih 5 SP ili Prvih 10 AB
DGC / DGCA
..........DGM ..............2000 poena plus 1 finale u kat. Prvih 5 SP ili Prvih 10 AB
TGC / TGCA
...........TGM ..............3000 poena plus 1 finale u kat. Prvih 5 SP ili Prvih 10 AB
QGC / QGCA
.........QGM ..............4000 poena plus 1 finale u kat. Prvih 5 SP ili Prvih 10 AB
SGC / SGCA
..........SGM ..............6000 poena plus 1 Najbolja macka kao QGC/QGCA/QGM
207.1.1.2
Zabacena podrucja:
Champion..............HHP ...............Kvalifikacije za titule
CH / CHA
...............MS ................150 poena, koje su dodelile 2 razlicititih sudija, plus jedno osvojeno finale
GRC / GCA
............GRM ..............500 poena sa 3 finala, 1u kat. Prvih 5 SP ili Prvih 10 AB
DGC / DGCA
..........DGM ..............1000 poena plus 1 finale u Prvih 5 SP ili Prvih 10 AB
TGC / TGCA
...........TGM ...............1500 poena plus 1 finale u Prvih 5 SP ili Prvih 10 AB
QGC / QGCA
.........QGM ...............2000 poena plus 1 finale u Prvih 5 SP ili Prvih 10 AB
SGC / SGCA
..........SGM ...............3000 poena plus 1 Najbolja macka kao QGC/QGCA/QGM
207.1.1.3 Vise od jedne titule moze se osvojiti i na jednojm jedinoj izlozbi (pod uslovom da ih naknadno potvrdi Izvrsni ured), sto jedino ne vazi za titulu Najbolje macke/Alter/HHP u finalu za kat. SGC/SGA/SGM - OVA TITULA SE MORA zaraditi na nekoj kasnijoj izlozbi posle izlozbe na kojoj je osvojena titula u kat. QGC/QGA/QGM.
..........................................................................................................................................................................................

27.8 Kongresi koji ukljucuju rase macaka samo jedne odredjena duzine krzna (tj. dugodlake ili kratkodlake) moraju se odrzati samo u SPECIJALIZOVANIM krugovima. Kongresi koji ukljucuju rase macaka i jedne i druge duzine krzna (tj. dugodlake i kratkodlake) moraju se odrzati u ALLBREED krugovima.

8. clan - ODSTUPANJA OD PRAVILA

28.1 Zalbe se na izlozbama ulazu u skladu sa statutima klubova, CLAN DVADESET DVA, 122.1 and 122.2.

9. clan - OBAVEZE ZA CLANOVE UPRAVE IZLOZBE

29.1 Izlozbeni komitet.

29.1.1 Izlozbeni komitet mora se naimenovati tako da se sastoji od barem 5 clanova, koji su podrobno upoznati sa izlozbenim pravilnikom i kako se upravlja izlozbom.
29.1.1.1 Menadzer izlozbe i svi drugi zvanicnici osim sudija, podlezu jurisdikciji izlozbenog komiteta, preuzimaju dodeljene im obaveze, i u skladu sa tim izvrsavaju obaveze.
29.1.1.2 Uprava izlozbe vodi punu brigu, u granicama normale, o svim mackama, transporterima i svakoj drugoj privatnoj imovini izlagaca, ali je jasno naznaceno da se ni uprava izlozbe niti bilo koji clan kluba niti kluba sponzora izlozbe ne moze novcano goniti za slucaj da dodje do nezgode vezano za macke, transportere ili drugu licnu imovinu bilo kog izlagaca.
29.1.1.3 Uprava izlozbe u obavezi je da obezbedi Komplet za prvu pomoc odobren od strane Crvenog krsta, sto ukljucuje niz kompleta hirurskih rukavica, kao i dezurni spasilac postavljen na standu voditelja ili na ulaznoj kapiji.
29.1.1.4 Izlozbeni komitet prosledice sve markirane kataloge kao sto je navedeno u Vazecem pravilniku.
..........................................................................................................................................................................................
209.1.1.4
Markirani katalozi. Izlozbeni komitet u obavezi je da prosledi (brzom preporucenom postom ili nekom boljom isporukom) jedan potpun markiran catalog Izvrsnoj kancelariji TICA, regionalnim reporterima i relevantnom regionalnom direktoru u roku od 48 sati po svrsetku izlozbe. Klubovima se preporucuje kao alternativni nacin isporuke kataloga, da predaju jednu kopiju markiranog kataloga putem emaila u elektronskom format koji Izvrsni ured odredi,u roku od 72 sata po svrsetku izlozbe. Izlozbeni komitet mora da prosledi po jedan kompletno markiran catalog administrator izlozbe koji nadgleda rad sudija, svakom sudiji, glavnom knjigovodji I svakoj drugoj osobi koja je narucila da dobije markirani katalog U ROKU OD NAJKASNIJE 7 DANA POSLE IZLOZBE. Izlozbeni komitet takodje mora poslati katalog sa stranicama zapisnika ocena sa finala kao i odgovarajucim nagradama rasa svakom sluzbeniku zvanicno ovlascenom za svaki krug u roku od 7 dana posle izlozbe.
209.1.1.4.1 Lista izlagaca. Kompletna lista izlgaca, sa njihovim adresama, mora se dostaviti zajedno sa Markiranim katalogom Regionalnom direktoru, ili Administratoru izlozbe koji nadgleda rad sudija, sudijama i Izvrsnoj kancelariji.
209.1.1.4.2 Uniformne liste za finale, koje obezbedjuje Izvrsni ured kao obavezan deo potrosnog materijala za izlozbe, MORAJU se koristitiu u markiranim katalozima koji se dostavljaju Izvrsnoj kancelariji. Ne dostavljanje uniformnih lista za finale zajedno sa Markiranim katalozima kaznice se kaznom od $25, kako nalaze Upravni odbor.
209.1.1.4.2.1
Uniformne liste za finale. Uniformne liste za finale mogu se dobiti od Izvrsne kancelarije.
..........................................................................................................................................................................................

29.1.1.5 Uprava izlozbe nece dozvoliti da se razmontiraju kavezi za vreme objavljenog trajanja izlozbe.
29.1.1.6 Izlozbeni komitet mora da objavi flajer kojim najavljuje izlozbu, u skladu sa smernicama koje odredjuje Upravni odbor.
..........................................................................................................................................................................................
209.1.1.6 Letci kojima se najavljuje izlozba. Flajeri se
MORAJU poslati lokalnom regionalnom direktoru, Izvrsnoj kancelariji, i sudijama angazovanim za izlozbu, u istom trenutku kada se podnosi molba za dobijanje licence za izlozbu. Ne dostavljanje flajera zajedno sa aplikacijom kaznice se kaznom od $25.
209.1.1.6.1 Izlozbeni flajeri
MORAJU da sadrze informacije o sledecem:

TICA logo
Ime kluba domacina izlozbe
Datum(e) izlozbe
Imena sudija i njihove rasporede (AB/SP)
POdatke o Izlozbenoj dvorani (adresu, telefon za hitan slucaj, ukoliko takav postoji)
Izlozbeni hotel (sa adresom i telefonom)
Ime (na) Menadzera izlozbe
Sluzbenika koji prima prijave za izlozbu
Kontakt podatke prodavca
Iznosu uplate za prijavu/ucesce
Iznos drugih dazbina
Datume zatvaranja (early bird, tardy turtle, itd.)
Ogranicenja za prijavu/ucesce
Vreme za cek in
Odrednice o online flajeru
Mogucnost za placanje (cekom, PayPal, kreditnim karticama,itd.)
Placanje cekom - kome ide placanje, od koga ide placanje
Krajnji rok za online placanje
Vraceni cekovi
ZVANICAN TICA formular za prijavu
Izlozba pod nadzorom ili bez nadzora veterinara
Kavezima na proddaju
Propozicijama za kaveze macaka/macica na prodaju
Potrebi da se ima poklopac za kaveze
Dimenzijama prostora za pripremu kandidata
Specijalna mesta za takmicare (tj Evropska, po rasama, itd.)
Uslovi vezani za zdravstveno stanje
Specijani uslovi doticne drzave po kojima su potrbna razna zdravstvena uverenja, sertifikati ili vaccine protiv besnila
Saveti o potrebnim vakcinama za macke/macice pre podnosenja prijave za ucesce
Specificni klimatski uslovi (grejanje/rashladni uredjaji, ventilator, itd.)
Prilazi kao i limitiranost za hendikepirane
Aerodromi
Transport
Od aerodroma do hotela
Od hotela do izlozbene dvorane
Limitiranost unosenja hrane u izlozbenu dvoranu
Materijalu koji je na raspolaganju (posip, hrana za macke,itd.)
Izjava oslobadjanja od odgovornosti
Obavestenje o Izlozbenom pravilniku
Gde se moze nabaviti Izlozbeni pravilnik
Zahtevi za mesto za kandidata
Zahtevi za zapisnicara
SVE kandze svih prijavljenih kandidata moraju biti podkresane

209.1.1.6.2
Preporucuje se da letci kojima se najavljuje izlozba ukljuce sledece informacije gde god je to moguce: smernice kojim putem se stize do izlozbene dvorane/izlozbenog hotele; obavestenje o avio kompanijama koje lete do tog podrucja; donacijama odnosno obavestenja o Klubu, Regionu, TIFF, i drugo; seminarima ili skolama, ukoliko takve postoje; specijalnim vecerama, ukoliko su predvidjene.
..........................................................................................................................................................................................

29.1.1.6.1 Sav reklamni, promotivni ili informativni material, koji se dostavi javnosti vezano za TICA izlozbu mora da ukljuci ime kluba koji postavlja izlozbu I ime TICA i/ili logo. Ni pod kojim uslovima ne sme da bude ispisano ili objavljeno ime bilo koje PR agencije, kompanije, produkcijeske kuce, kompanije koja organizuje izlozbu, ime profesionalnog menadzera izlozbe ili bilo kog drugog tela vecim slovima niti na vidnijem mestu od imena kluba koji postavlja izlozbu I imena i/ili logoa TICA.
29.1.1.7 Izlozbeni komitet obezbedjuje Glavnog knjigovodju i Knjigovodje po krugovima za potrebe te izlozbe.
29.1.1.7.1 Knjigovodje se kompenzuju kao sto je opisano u Vazecem pravilniku pod 501.
..........................................................................................................................................................................................
501.6 Sve glavne knjigovodje u krugovima (
Head Ring Clerks) i Glave knjigovodje izlozbe (Master Clerks), koji poseduju vazece licence za obavljanje knjigovodstvenih duznosti, kompenzuju se u skladu sa odredbama Upravnog odbora ove Asocijacije.
501.6.1 Glavni knjigovodja (
Master Clerk) - dobija dnevnicu od najmanje $15 ili jedan besplatan ulaz po danu, rucak, I potpuno markiran catalog.
501.6.2 Glavni knjigovodja u krugu (
Head Ring Clerk) - dnevnicu od najmanje $10 ili jedan besplatan ulaz po danu, rucak, I markiran catalog sa finalimai obelezenim rasama za koje je zaduzen.
501.7 Gde god je to moguce, preference treba dati knjigovodjama kojima je TICA izdala dozvole.
..........................................................................................................................................................................................

29.2 Prijave za ucesce.
..........................................................................................................................................................................................
209.2 Sve prijave za ucesce moraju biti predate na zvanicnom formularu TICA za ucesce.
..........................................................................................................................................................................................

29.2.1 Prijave za ucesce, bez obzira na razred, prihvataju se u onom obliku u kome su primljene od strane knjigovodje koji je zaduzen da prima prijave, i nijedan razred ne sme biti negativno diskriminisan limitiranjem broja prijava za ucesce u tom konkretnom razredu za bilo koju izlozbu.

29.2.2 Knjigovodje zauzene da primaju prijave moraju, u roku od 10 dana od prijema, poslati potvrde das u primili prijave za usesce.

29.2.3 Uprava izlozbe ni pod kojim okolnostima nece prihvatiti prijave za ucesce, koje nisu navedene u stampanom katalogu. Ovo se ne odnosi na prijave za ucesce koje se private pre stampanja kataloga, a koje je nenamerno Uprava izlozbe izostavila iz kataloga.
29.2.3.1 Nikakve zamene za macke ili macice se nece prihvatiti umesto originalnih ucesnika prijavljenih na prijavi odstampanoj u katalogu.

29.3 Sudije.
..........................................................................................................................................................................................
209.3 Svakom sudiji se dodeljuje knjigovodja za krug.
..........................................................................................................................................................................................

29.3.1 Od sudije se nece traziti da ocenjuje veci broj macaka od broja spesifikovanog u CLANU SESNAEST Izlozbenog pravilnika (216.3) na bilo koji pojedinacni dan u kalendarskoj godini, cak iako ocenjuje vise od jedne izlozbe alternativnog formata.

29.3.2 Ni jedan klub ne moze da ugovori sa sudijom da ocenjuje bilo koju macku ili macke vise od dva puta u jednom danu, tri puta u dva dana ili cetiri puta u tri dana, sto ukljucuje kongrese, sem u slucaju nuzde kada npr. dogovoren sudija otkaze ucesce, i kada je nemoguce da se ugovori sa novim (tj. drugim) sudijom. (Vidi Izlozbeni pravilnik clan 29.3.1.)

29.3.3 Isti sudija moze da ocenjuje svaku izlozbu alternativnog formata, iako ta izlozba pada na isti kalendarski dan kao izlozba na kojoj taj sudija vec ocenjuje.

29.3.4 U nezabacenim podrucjima sudija ne sme da ocenjuje vise od dve izlozbe alternativnog formata u jednom istom vikendu, sem u slucaju nuzde kada npr. dogovoren sudija otkaze ucesce, i kada je nemoguce da se ugovori sa novim (tj. drugim) sudijom.(Vidi 22.3.)

29.3.5 U odsustvu ugovorenog sudije, Izlozbeni komitet moze da odredi zamenu. U takvim slucajevima, izlagac ima mogucnost da povuce svoje takmicare sa izlozbe, ali ih ne moze povuci iz istog razloga iz izlozbene dvorane. Takmicar se moze "povuci" samo sa tog konkretnog krugs, I to se mora zabelieziti u sudijinoj knjizi; taj takmicar, medjutim, zadrzava pravo da se takmici na svim ostalim krugovima.
29.3.5.1 Kada najavljeni sudija nije u mogucnosti da vrsi svoju sluzbenu duznost, nagrade zabelezene od strane sudije zamene smatrace se da kao nagrade dobijene na sudjeju "drugog sudije", po prebrojavanju nagrada u finalu za Vrhunske sampionate.

29.4 Krugovi za ocenjivanje.

29.4.1 Ocenjivanje se vrsi u specijalno namenjenim i prilagodjenim prostorima ili "krugovima", koji su fizicki odvojeni i omedjeni od mesta I kaveza sa ucesnicima.
29.4.1.1 Uprava izlozbe mora da obezbedi odvojene "krugove" za svakog sudiju. Ovo ukljucuje I krugove I kongrese za kucne ljubimce.

29.4.2 Ni jedan kavez koji se ocenjuje ne sme biti postavljen tako da macka iz jednog kaveza u jednom krugu moze sa zadnje strane svog kaveza da gleda na drugi kavez u krugu koji se nalazi neposredno iza njega.

29.4.3 Stolovi za kojima se vrsi ocenjivanje moraju biti cvrsto pricvrsceni za pod i, ako je potrebno, mora se obezbediti postolje koje ce se staviti preko tog stola.
..........................................................................................................................................................................................
209.4.3
Kavezi. Kavezi u krugovima u kojima se vrsi ocenjivanje moraju biti postavljeni na stolove ili na neku drugu vrstu cvrstog oslonca. Stolovi na rasklapanje nisu dozvoljeni.
209.4.3.1 Kad god je to moguce, stolovi na kojima su postavljeni kavezi za ocenjivanje imace mogucnost da im se nogari nastave, kako bi se podesila visina stolova na propisanih 34 do 38 inca (89 do 97 centimetara) visine od poda.
..........................................................................................................................................................................................

29.4.4 Adekvatno osvetljenje je neophodan deo programa. Tako da ce se izlozbe odrzavati tokom dnevnih casova kad god to okolnosti dozvoljavaju. Za svaki slucaj potrebno je da na raspolaganju budu i reflektori na podesavanje u delu dvorane u kome se vrsi ocenjivanje.

29.4.5 Odrasli muzjaci ili uskopljene macke ne smeju biti postavljeni na mestima u kavezima koji se nalaze jedan do drugog u krugu gde se vrsi ocenjivanje.

29.4.6 Kada se izlozba odigrava na dva ili vise krugova u isto vreme, na isti dan i na istoj lokaciji, Uprava izlozbe u obavezi je da upapred obezbedi stampan program. Ocenjivanje mora da otpocne u svim krugovima u manje-vise isto vreme. Program mora da bude tako koncipiran da dozvoli da se razlicitie rase i/ili razredi boja ocenjuju tako da se izbegne da dodje do konflikta u redosledu ocenjivanja u svakom krugu ponaosob.
29.4.6.1 Uprava izlozbe ima diskreciono pravo da odredi i/ili izmeni redosled ocenjivanja rasa ili boja rasa da bi na taj nacin omogucila nesmetano odvijanje ozlozbe.

29.4.7 Finalni brojevi objavljuju se preko sistema razglasa.
..........................................................................................................................................................................................
209.4.7.1
Ocenjivanje i ucesce u finalu. Ukoliko je u toku ocenjivanje macke u krugu, ona se ne sme seliti iz tog kruga da bi se pripremila za ucesce u krugu u kome se odrzava finale. Ukoliko je u toku ocenjivanje grupe macaka desi se da jedna macka iz te grupe bude pozvana u drugi krug da se takmici u finalu, ta macka mora da bude odnesena u krug u kome se vrsi ocenjivanje, osim u slucaju da se vec otpocelo sa finalom.
..........................................................................................................................................................................................

29.5 Distribucija stampanog materijala.

29.5.1 Izlozbeni komitet nema pravo da odbije da distribuira sledeci stampani materijal na izlozbama koje vodi TICA:
29.5.1.1 Letke za ucesce na izlozbama koje vodi TICA.
29.5.1.2 Kvalifikacije, platforme i sl. od kandidata za obavljanje duznosti u okviru TICE, pod uslovom da su ti kandidati najavili svoje namere da se kandiduju za te funkcije u skladu sa uslovima koji su citirani u statutu kluba.
29.5.1.3 Upitnike, izvestaje, biltene ili informacije pod okriljem organizacije Regionalnog direktora za region u kome ce se izlozba odrzati.

29.5.2 Izlozbeni komitet ima diskreciono pravo da odbije da pusti da se distribuira sledeci stampani materijal za izlozbe koje vodi TICA:
29.5.2.1 Svaki stampani materijal koji sadrzi pogrdne izjave o nekom drugom izlagacu ili o nekom od TICA clanova TICA, o Asocijaciji ili nekom od postavljenih ili izabranih funkcionera Asocijacije.
29.5.2.2 Bilo kakvu izjavu kojom se neko javno izjasnjava po pitanju TICA ili sa sadrzajem ili predlogom sadrzaja za Statut ili Izlozbeni pravilnik TICA ili bilo kakvu peticiju za sakupljanje potpisa od strane clanova TICA, osim ako nisu zadovoljeni sledeci uslovi:
29.5.2.2.1 Da je osoba koja treba da distribuira taj materijal sam clan TICA sa dobrom reputacijom;
29.5.2.2.2 Da se jedan primerak materijala koji treba da se distribuira poslat postom ili predat na ruke Menadzeru izlozbe (kako je navedeno u flajeru za ucesce) najkasnije 14 kalendarskih dana pre prvog dana odrzavanja izlozbe;
29.5.2.2.3 Da se u "bold"-u odstampa sledeca izjava na vrhu svake stranice ovog materijala: "OVAJ MATERIJAL SE DISTRIBUIRA U SKLADU SA IZLOZBENIM PRAVILNIKOM TICA 29.5 I NEMA ZVANICNO ODOBRENJE OF STRANE IZLOZBENOG KOMITETA VEZANO ZA MISLJENJA / IZJAVE KOJE SE OVDE IZNOSE."
29.5.2.2.4 Naznaka kojom se jasno citira ime osobe ili izvora informacija materijala koji se distribuira mora jasno da bude vidljiva na svakoj stranici tog materijala; i
29.5.2.2.5 Pod uslovom da Menadzer izlozbe nije prethodno pismeno obavestio osobu koja zeli da se podeli taj materijal pre nego sto se zapocne sa podelom materijala, da se po misljenju Menadzera izlozbe taj materijal lose izrazava o izlagacu, nekom od clanova TICA, Asocijaciji I posavljenom ili novoizabranom funkcioneru Asocijacije.

29.5.3 Sem ako to nije predvidjeno clanom 29.5.2.2.1 i 29.5.2.2.2 kao sto je gore navedeno, Komitet izlozbe ima diskreciono pravo da odbije da dozvoli da se distribuira stampani materijal od strane prodavaca, gledalaca, izlagaca ili bilo koje druge osobekoja prisustvuje izlozbi koju vodi TICA.

10. clan - OBAVEZE IZLAGACA

210.1 Od izlagaca se ocekuje da bude upoznat sa Izlozbenim pravilnikom TICA i da ga se pridrzava, kao i sa Pravilnikom o prijavi za ucesce i pratecim zakonima.

210.1.1 Ukoliko se izlagac oglusi o Izlozbeni pravilnik bice podvrgnut disciplinskoj komisiji u skladu sa pratecim zakonima, CLAN DVADESET-DVA.

210.2 Izlagac ni na koji nacin ne sme zvanicnom sudiji da ukaze koje od prijavljenih zivotinja njemu pripadaju.

210.2.1 Nije dozvoljeno ocenjivanje macaka, macica, altera i kucnih ljubimaca sve dok na sebi nose zakacene prepoznatljive oznake, tipa ogrlice, trake, itd. Nosenje trajnih identifikacionih oznaka kao sto su tetovaze ili implanti (koje se mogu videti ili opipati) je dozvoljeno.

210.3 Izlagac ni na koji nacin ne sme da ukaze zvanicnom sudiji gde njegove prijavljene zivotinje sede, niti u kom krugu.

210.3.1 Nijedan izlagac ne sme da isprska sprej, da sipa niti na neki drugi nacin ubaci tecnost ili aerosolnu substancu u kavez u kome se vrsi ocenjivanje. Dozvoljena je samo upotreba zvanicne tecnosti za ciscenje kaveza, koja se regularno koristi u tom krugu, ili pak iskljucivo po uputstvu sudije.

210.4 Izlagacima nije dozvoljeno da sede u krugu i drze macke pre ili za vreme ocenjivanja, sem ako to izricito ne dozvoli sudija.

210.5 Izlagacu nije dozvoljeno da preduzima nikakve radnje koje bi mogle fizicki da ugroze bilo koju macku ili osobu, tokom trajanja izlozbe.

210.6 Nijednom izlagacu nije dozvoljeno da unese u izlozbenu dvoranu bilo koju macku, bilo za potrebe takmicenja, izlaganja, prodaju, i drugo, koja je zarazena bilo kojim parazitom, sto ukljucuje ali se ne ogranicava samo na buve, usne parazite, vasi ili krpelje.

210.7 Izlagac nema pravo da trazi da se za njegove prijavljene zivotinje zasebno odrzi ocenjivanje, mimo drugih regularnih razreda, u bilo kom krugu takmicenja.

210.8 Izlagac nema pravo da cetka bilo koju prijavljenu zivotinju dok se ona nalazi u krugu za ocenjivanje.

210.9 Prilikom prenosenja macke kroz izlozbenu dvoranu, izlagac mora da je nosi jednom ili sa obe ruke ili u transporteru.

210.10 Ukoliko je kojoj macki potrebno da ima specijalan kavez u krugu za ocenjivanje, izlagac mora ovu informaciju da dostavi knjigovodji u krugu, pre neko sto se macki dodeli i postavi broj. Ovo mora da se uradi na vreme kako bi se nesmetano obezbedili specijalni uslovi, bez uznemiravanja drugih macaka i/ili izlagaca.

210.11 Sve kandze svih ucesnika moraju biti podkresane pre postavljanja na klupu za takmicare. Ukoliko se to ne uradi, to moze biti razlog za diskvalifikaciju macke.

210.12 Parenje macaka u izlozbenoj dvorani je zabranjeno.

11. clan - KATALOG

211.1 Klub koji sponzorise TICA izlozbu mora da izda stampani katalog. O velicini kataloga odlucuje klub, ali ne sme da bude manja od 8,5 x 11 inci. (21,6 x 28 cm)

211.2 Uvodna strana se MORA ukljuciti uz svaki primerak kataloga, sto se takodje odnosi na Glavni katalog, i mora sadrzati sledece informacije:


211.2.1 Pun naziv kluba(ova) koji sponzorise izlozbu.

211.2.2 Imena svih zvanicnih sudija.

211.2.3 Imena komiteta izlozbe, sa navedenim sluzbenim funkcijama.

211.2.4 Datum(e) izlozbe(i).

211.2.5 Ime glavnog knjigovodje.

211.3 Prijave svih ucesnika moraju biti u numerickom nizu u stampanom katalogu. Redosled prijavljenih ucesnika i serijski broj za potrebe kataloga nalaze se u vazecim propisima.
.........................................................................................................................................................................................
2011.3
Kataloski brojevi ucesnika. Sve prijave u katalogu moraju biti izlistane po sledecem numerickom redu:

BROJ
.....GRUPA ............... ............... ........RAZVRSTANOST
001-050
..Dugodlaki macici ............... ..........razred nesampiona
051-100
..Kratkodlaki macici ........................razred nesampiona
101-200
..Odrasle ciste dugodlake rase .........razred sampiona
201-300
..Odrasle ciste kratkodlake rase ........razred sampiona
301-350
..uskopljene dugodlake ....................razred sampiona
351-400
..uskopljene kratkodlake ..................razred sampiona
401-450
..Dugodlaki kucni ljubimci ................razred nesampiona
451-500
..Kratkodlaki kucni ljubimci ..............razred nesampiona
501-550
..Preliminarni novouzgoj ...................razred nesampiona
551-600
..Visi novouzgoj ............... ..............razred nesampiona
601-650
..Razred novih karakteristika ..............razred nesampiona
651-700
..Ucesce SAMO radi izlaganja .........razred nesampiona
701-dalje
.Macke i macici na prodaju .............razred nesampiona
.........................................................................................................................................................................................


211.4 Katalog mora za svakog ucesnika da sadrzi sledece: broj prijave, ime, registracioni broj (ukoliko postoji), datum rodjenja, uzrast, ime muskog roditelja, ime zenskog roditelja, ime uzgajivaca, vlasnika, izlagaca (ukoliko postoji) i podrucje stanovanja vlasnika/izlagaca.

211.4.1 Prijave ucesnika kucnih ljubimaca ne treba da sadrze podatke o muskom i zenskom roditelju, kao ni uzgajivacu.

211.5 Na izlozbama koje se sastoje od niza krugova, katalog mora da se stampa sa sledecim sadrzajem:

211.5.1 Jedan stubac za svaki krug;

211.5.2 Redni broj ucesnika, ime, slobodno mesto za nagrade stampane u istom redu;

211.5.3 Samo zvanicno priznate prijave koje ispunjavaju "TICA Standard" imaju odobrenje da se stampaju u katalogu.

211.6 Zvanicni katalog izlozbe mora se staviti na raspolaganje u vreme cek-ina na dan otvaranja izlozbe.

211.7 Markirani katalog mora da ukljuci sva priznanja tokom celog toka trajanja izlozbe.

211.8 Dozvoljeno je koristiti jedan katalog za paralelne izlozbe.

211.9 Katalozi moraju da sadrze sve prijave ucesnika u sledecim kategorijama: dugodlaki macici, kratkodlaki macici, dugodlake odrasle macke, kratkodlake odrasle macke, dugodlaki alteri, kratkodlaki alteri, dugodlaki macici kucni ljubimci, kratkodlaki macici kucni ljubimci, dugodlaki kucni ljubimci, kratkodlaki kucni ljubimci, preliminarni novouzgoj, visi novouzgoj, i razredi sa novim karakteristikama, kao i spisak svih prijava ucesnika koji su tu samo radi izlaganja, sto ukljucuje i macke i macice na prodaju.

12. clan - NAGRADNE I TROFEJNE TRAKE I ROZETE

212.1 Boje (iskljucivo sledece) koje se koriste za trake:

212.1.1
..Prvo mesto . .. .. . ...tamno plava
212.1.2
..Drugo mesto . .. .. . .crvena
212.1.3
..Trece mesto . .. .. . ..zuta
212.1.4
..Cetvrto mesto . .. .. . zelena
212.1.5
..Peto mesto . .. .. . ...bela
212.1.6
..Najbolji u "grupi" . .. .crna
212.1.7
..2. najbolji u "grupi" . .ljubicasta
212.1.8
..3. najbolji u "grupi" . .narandzasta

212.1.9 U kategoriji Breed ne dodeljuju se nagrade: sudija njih samo oglasava. Sve trofejne trake stampaju se iskljucivo u formi papira, kartica, stikera i sl. materijala. U tu svrhu se moze koristiti i skracena verzija nagrade.

212.2 Finalne nagrade se dodeljuju u obliku rozeti sa adekvatnim tekstom-slikom odstampanim na jednoj od traka. Dozvoljene su i ostale nagrade, kao sto su pehari, trofeji, medalje, sertifikati, knjige, pretplate za casopise, gotovina, obveznice, i sertifikati kojima se stice pravo na deo dobiti od specificnih projekata pod pokroviteljstvom TICA. Trake i rozete se mogu dodeliti iskljucivo u ime klubova i asocijacija.
.........................................................................................................................................................................................
2012.2
Rozete. Klubovi ne mogu traziti od sudije da dodeli rozete koje se ne priznaju.
.........................................................................................................................................................................................

212.3 Ukoliko se takmici MANJE OD 10 macaka. Macica, altera ili kucnih ljubimaca, u allbreed ili specijalizovanim krugovima, sudije ce dodeliti top 5 nagrada. Ako, medjutim, ima manje od 5 prijavljenih u bilo kojem razredu, od kluba se zahteva da obezbedi broj rozeta za ukupan broj takmicara.

212.4 Broj rozeta koje se mogu dodeliti:


212.4.1 Macicima kucnim ljubimcima - broj rozeti koji se moze dodeliti u razredu macica kucnih ljubimaca mora biti jednak broju macica koji se takmice, s tim sto je maksimum 10.

212.4.2 Format
top 5 - 20 ili manje macaka u igri: kada je prisutno 20 ili manje macaka, macica, altera ili kucnih ljubimaca, sudija ce dodeliti Nagrade za najbolje, sistemom Pet najboljih finalnih nagrada.

212.4.3 Format
top 6 do 9 - prisutno 21 do 24 macke: kada je prisutno izmedju 21 i 24 macaka, macica, altera ili kucnih ljubimaca, ili macica kucnih ljubimaca, sudija ce dodeliti finalne nagrade u skladu sa sledecim propozicijama:
Kada je prisutna 21 macka, nagrade za najbolje, sistemom 6 najboljih, osim za macice kucne ljubimce, vidi odeljak 212.4.1.
Kada je prisutno 22 macke, nagrade za najbolje, sistemom 7 najboljih, osim za macice kucne ljubimce, vidi odeljak 212.4.1.
Kada je prisutno 23 macke, nagrade za najbolje, sistemom 8 najboljih, osim za macice kucne ljubimce, vidi odeljak 212.4.1.
Kada je prisutno 24 macke, nagrade za najbolje, sistemom 9 najboljih, osim za macice kucne ljubimce, vidi odeljak 212.4.1.

212.4.4 Format
top 10 - prisutno 25 ili vise macaka: kada je prisutno 25 ili vise macaka, macica, altera ili kucnih ljubimaca, ili macica kucnih ljubimaca, sudija ce dodeliti nagrade za najbolje, sistemom 10 najboljih finalnih nagrada.

212.5 Prijavljeni ucesnici bez prava da se takmice na nagrade, u skladu sa Izlozbenim pravilnikom, tacka 23.2.1 i/ili 216.4.1, mogu biti "predstavljeni" u krugu na mestu odredjenim za one takmicare koji nemaju pravo takmicenja, koji ce medjutim biti ukljuceni u ukupan broj prisutnih i onih koji se takmice. Takodje se broje i prijavljeni ucesnici diskvalifikovani od strane sudija u skladu sa uzusima Izlozbenog pravilnika 216.

212.6 Razred unapredjenih sampiona i zavrsne nagrade


212.6.1 Rozete za razred unapredjenih sampiona moraju da daju indikaciju vezano za:
212.6.1.1 Zasluga za preliminarni novouzgoj.
212.6.1.2 Zasluga za unapredjeni novouzgoj.
212.6.1.3 Zasluga na osnovu novih karakteristika.

212.7 Prilikom urucenja finalnih nagrada sve macke se moraju pojaviti u toku objavljene satnice trajanja izlozbe, osim u slucaju da Menadzer izlozbe ne izda posebnu dozvolu za neko drugo vreme.

212.7.1 Samo one macke kojima se dodeljuju finalne nagrade mogu se pojaviti u krugu za ocenjivanje tokom urucivanja finalnih nagrada.

212.8 Samo ovlasceni klubovi, asocijacije, ili organizacije koje imaju ovlascenje za odrzavanje izlozbi u skladu sa pravilnikom TICA, moraju da imaju izlozene trake i rozete prilikom otvaranja izlozbe, kao i celim tokom trajanja izlozbe, sve dok se iste sve ne podele.

212.9 Samo uz dozvolu Menadzera izlozbe, Sudija moze, da bi ubrzao i obezbedio nesmetan tok izlozbe, i da bi se drzao satnice koju ima na raspolaganju, da odrzi finale sa ili u prisutvu svih macaka koje su bile prisutne na klupama kruga, iskljucivo se pridrzavajuci sledeceg:


212.9.1 Macke koje su u finalu prisutne u izlozbenoj dvorani, ali se trenutno nalaze negde drugde na ocenjivanju; ili je izlagac unapred pribavio saglasnost Menadzera izlozbe da sme da se udalji iz Izlozbene dvorane ranije, da ne bi zakasnio na let, zbog bolesti, i slicno;

212.9.2 Sudijin Zapisnicar naknadno dodeljuje ili se pobrine da rozeta bude dodeljena izlagacu macke koja nije prisutna na dodeli finalnih nagrada. U slucaju odsustva izlagaca, Izlozbeni komitet ima obavezu da mu rozetu isporuci.

13. clan - POZIVI SUDIJAMA I NJIHOVO ODAZIVANJE

213.1 Klubovi koji odrzavaju izlozbe u skladu sa pravilnikom TICA, moraju u tu svrhu da angazuju sudije priznate od strane asocijacije, s tim sto se moze angazovati bilo koji sudija koji poseduje vazecu licencu TICA.

2013.1 Dozvola za sudiju. TICA sudija moze da ocenjuje na bilo kojoj TICA izlozbi, bilo kad i bilo gde. Samo sudije ovlascene za ocenjivanje Allbreed mogu da ocenjuju na izlozbama koje nisu pod pokroviteljstvom TICA, koje se odrzavaju van teritorija Sjedinjenih drzava i Kanade.
2013.1.1 TICA Allbreed sudije, koji dobiju poziv da ocenjuju, kao gostujuce sudije na izlozbama koje nisu pod pokroviteljstvom TICA, o tome moraju da obaveste Administratora zaduzenog za sudije i tok ocenjivanja.

213.2 Kako bi angazovali ove sudije za svoje izlozbe, pridruzeni klubovi u tu svrhu koriste kompletnu pismenu "Saglasnost da moze da ocenjuje na TICA izlozbi macaka" (tj., zvanicni ugovor za TICA sudije) u dva primerka.

213.2.1 Klub je u obavezi da popuni "Listu o bitnim informacijama za Sudiju" i da ga uruci sudiji najmanje 4 sedmice pre planirane izlozbe.

213.3 Sudije ne smeju da koriste usluge ocenjivanja, ni na koji nacin, da se dodatno okoriste, trazeci da im se pokriju dodatni troskovi putovanja, niti im je dozvoljeno da doniraju svoje honorare. Sudije se ne smeju okoristiti prilikom postupka primanja prijava za bilo koju izlozbu na kojoj oni vrse ocenjivanje. Okoriscavanje od prijava za izlozbe ne podrazumeva situacije u kojima oni zvanicno najavljuju izlozbe, ili licno ili putem stampe i elektronskih medija, niti situacije distribuiranja zvanicnih flajera i najava za izlozbu.

213.4 Sudija pod ugovorom mora klubu da najavi, barem 14 dana pre objavljenog datuma zatvaranja izlozbe, da on/ona, iz bilo kog razloga, nije u mogucnosti da ispuni uslove potpisanog ugovora.

213.4.1 Izuzeci od ovog pravila su kada on/ona licno oboli ili kada mu se razboli clan porodice, ili za slucaj nuzde, losih vremenskih uslova koji ga/nju sprecavaju da stigne do odredista za odrzavanje izlozbe, strajk avio kompanija, problemi na poslu i slicno.

213.4.2 Konfliktni datumi. Bilo koji sudija koji je vec potpisao ugovor da ce ocenjivati na toj i toj izlozbi, ne sme da prihvati obavezu da ocenjuje na drugoj izlozbi koja se odrzava u isti dan, osim ako se desi da prvobitna izlozba bude otkazana. Za slucaj da pojedinac potpise vise od jednog ugovora, raniji datum potpisivanja imace preimucstvo prilikom odredjivanja vaznosti ugovora.

213.5 Od sudija se ocekuje da budu prisutni sve vreme objavljenje satnice, tj trajanja izlozbe, ili u skladu sa obavezama u skladu sa sklopljenim ugovorom. Za slucaj nuzde, ovo pravilo se moze zanemariti, shodno zajednickom dogovoru izmedju menadzmenta izlozbe i samog sudije.

14. clan - SUDIJSKI HONORARI I DNEVNICE

214.1 Sudije dobijaju honorare za pruzanje usluga ocenjivanja u valuti SADa, ili ekvivalentnom iznosu u nekoj drugoj valuti, u skladu sa odrednicama Upravnog odbora TICA. Sudije moraju da podnesu na placanje celokupan racun za transportne troskove, parking, ekstra troskove, i sudijski honorar. Donacije koje on/ona zele da daju Klubu zavise iskljucivo od samog sudije/nice.

214.1.1 Sudijski honorari vaze za sve stalne i gostujuce sudije, bez obzira na tip, lokaciju ili trajanje izlozbe, i odredjuju se u skladu sa zvanicnim statusom u vreme sklapanja ugovora.
.........................................................................................................................................................................................
2014.1.1
Sudijski honorari. Zavise od broja njihove citiranosti u katalogu; statusa sudije, a ne od tipa izlozbe na kojoj treba da vrsi ocenjivanje.
2014.1.1.1
. .. .Zvanicni Allbreed sudija - $1 po prijavi.
2014.1.1.2
. .. .Privremeni Allbreed sudija - $.75 po prijavi.
2014.1.1.3
. .. .Zvanicni sudija za specijalizovane izlozbe - $.60 po prijavi.
2014.1.1.4
. .. .Privremeni sudija za specijalizovane izlozbe - $.50 po prijavi.
2014.1.1.5
. .. .Allbreed kucni ljubimci - $.75
2014.1.1.6
. .. .Specijalizovane vrste - kucni ljubimci - $.50
2014.1.2
Preporuke za ostala placanja za sudije.
2014.1.2.1
. .. .Seminar - $50.
2014.1.2.2
. .. .Skola obuke za sudije - $50.
2014.1.2.3
. .. .Konferencija za sudije - $50.
.........................................................................................................................................................................................

214.2 Klub je u obavezi da izmiri sve razumne troskove koje je pojedinac podneo/la, sto ukljucuje transportne troskove, nocenja i obroke u skladu sa dokumentom "Saglasnost da moze da ocenjuje na TICA izlozbi macaka" (tj., zvanicnim ugovorom za TICA sudije).

214.3 Sudijama koje su se odselile ili promenile mesto boravka, ili koji putuju iz odredista koje nije mesto njihovog stalnog boravka navedenom u ugovoru, bice isplacen samo iznos putovanja od njihovog mesta stalnog boravka, u vreme potpisivanja ugovora, osim ako drugacije nije naznaceno u ugovoru.

214.4 Za slucaj raskidanja ugovora, ona strana na ciju inicijativu se raskida ugovor, podnece troskove penala i izgubice popust na avionske karte.

214.5 Klubovi nisu u obavezi da izmiruju troskove alkoholnih pica koja ce sudije konzumirati.

15. clan - KODEKS PONASANJA ZA SUDIJE

215.1 Ni sudije niti clanovi njihovih domacinstava nemaju pravo da prijave bilo koju macku ili mace za takmicenje u bilo kom delu izlozbe koju licencira TICA, i na kojoj oni pruzaju usluge ocenjivanja, osim u sledecem slucaju:

215.1.1 Za slucaj kada se desi da se mora uzeti pod ugovor zamena za sudiju 72 sata pre otvaranja izlozbe. Macke koje su u vlasnistvu tog sudije na zameni, ili vlasnistvu nekog od clanova njegovog domacinstva, mogu da budu izlozene samo kao primerci za gledanje u krugu tog sudije, ali im je dozvoljeno da se takmice u svim ostalim krugovima te izlozbe; ili

215.1.2 Kada je sudija nadlezan da ocenjuje samo kucne ljubimce. Macke koje pripadaju sudiji koji ima dozvolu da ocenjuje samo kucne ljubimce mogu da budu izlozene u delu izlozbe koji ukljucuje izlaganje cistokrvnih sorti macica, ili u delu izlozbe za sampione, u kojima taj sudija ocenjuje u svojstvu sudije za ocenjivanje kucnih ljubimaca, pod uslovom da se izlaganje vrsi posredstvom agenta, i pod uslovom da ne bude nikakve komunikacije izmedju agenta i sudije za ocenjivanje kucnih ljubimaca sve dok sudija za ocenjivanje kucnih ljubimaca ne zavrsi ocenjivanje u krugu za izlozbe kucnih ljubimaca.

215.2 Sudije nemaju pravo da ocenjuju prijavljene macke koje su prethodno bile ili jesu u njihovom vlasnistvu u periodu od 6 meseci pre odrzavanja izlozbe.

215.3 Sudije nemaju pravo da transportuju, da nadgledaju transport, ili da na bilo koji nacin budu licno upoznati sa ucesnicima prijavljenim od strane nekog izlagaca na krugu na kome oni vrse sluzbenu duznost ocenjivanja.

215.4 Penali za krsenje bilo kojeg od ovih pravila mogu biti u vidu suspenzije ili oduzimanja sudijske dozvole.

215.5 Nijedan sudija na duznosti ne sme da konzumira alkoholna pica tokom objavljene satnice trajanja izlozbe, niti pre pocetka odrzavanja poslednjeg finala.

215.6 Sudije nemaju pravo da ulaze u prostor izlozbene dvorane pre vremena najavljenog za izlozbu, tj datuma kada je predvidjeno da oni vrse usluge ocenjivanja.

215.7 Ni sudije niti sluzbenici nemaju pravo da puse u krugu kada se u njemu nalaze macke.

16. clan - POSTUPAK SUDJENJA

Opste informacije:
216.1 Samo sudije koje poseduju licencu i/ili sudije na obuci mogu da rukuju sa mackama koje se nalaze na stolu za ocenjivanje ili da ih prezentuju u finalu, osim u slucaju nepredvidjenih okolnosti.

.........................................................................................................................................................................................
2016.1 Pod nepredvidjenim okolnostima se podrazumevaju nepredvidjene, nuzne (hitne) okolnosti.
.........................................................................................................................................................................................

216.1.1 Ukoliko sudija smatra za potrebno, on moze pozvati vlasnike/agente da prezentuju svoje macke u finalu.

216.2 Sudija ocenjuje sve macke i daje svoje ocene u skladu sa pravilima TICA standarda, a ne prema svom licnom nahodjenju.

216.3 Sudija ne sme da sudi niti da rukuje sa vise od 250 macaka na dan, bez obzira na format izlozbe, i ne sa vise od 500 macaka kada je u pitanju dvodnevna izlozba.

216.4 Sudije moraju da rukuju i da fizicki pregledaju sve macke koje se prezentuju u krugu, sem u slucaju kako je navedeno u CLANU 3 Pravila za registraciju. Nikakve nagrade ne smeju se dodeljivati ako sudija nije sa mackama fizicki rukovao ili ih fizicki pregledao.

.........................................................................................................................................................................................
2016.4
Minimum zahteva koji se mora ispostovati za rukovanje mackama
2016.4.1 Sudija mora biti sposoban da skloni tj. vrati u kavez za ocenjivanje svaku macku prijavljenu na izlozbu, osim onih macaka koje nisu pogodne za rukovanje. Za slucaj da je sudija misljenja da neka macka nije pogodna za rukovanje, taj sudija moze da zatrazi da vlasnik ili agent sam skloni macku i/ili da je vrati u kavez za ocenjivanje.
2016.4.1.1 Sudija je u obavezi da klubu prijavi nemogucnost da ispuni minimum uslova za rukovanje, u trenutku kada mu klub ponudi angazman za ocenjivanje ili, od onog trenutka kada sudija shvati da nije u mogucnosti da taj minimum ispuni.
2016.4.1.2 U slucaju da sudija postane svestan cinjenice da nije u mogucnosti da ispuni minimum uslova za rukovanje tek po potpisivanju sudijskog ugovora, taj sudija mora pismeno da obavesti klub o izmenjenim okolnostima cim prije. Tada i klub i sudija imaju pravo da raskinu sudijski ugovor.
2016.4.2 Za slucaj da sudija nije u mogucnosti da ispuni minimum uslova za rukovanje, Klub je u obavezi da:
2016.4.2.1 Unajmi osobu za rukovanje u vreme potpisivanja ugovora sa sudijom, ili cim se sazna za nemogucnost sudije da ispuni minimum uslova za rukovanje. Osoba za rukovanje zivotinjom mora da bude ovlasceni sudija ili sudija na obuci. (Izlozbeni pravilnik br. 216.1)
2016.4.2.2 Navede na flajeru ime osobe za rukovanje zivotinjom zajedno sa imenom sudije, ili da, ukoliko se u momentu kada je isao u stampu flajer sa podelom duznosti nije znalo za nemogucnost sudije da rukuje zivotinjom, navede ime osobe za rukovanje zivotinjom na svakoj narednoj verziji flajera za izlozbu, kao i na svim drugim najavama za izlozbu, sto ukljucuje i raspored izlozbe.
2016.4.2.3 Finansijski kompenzuje osobu za rukovanje zivotinjom, po istom honoraru za svaku macku, kako placa Sudiju za ocenjivanje specijalizovanih vrsta koji se nalazi na probnom radu, da mu plati rucak na dan obavljanja duznosti dukovanja zivotinjom, kao i da mu isporuci kompletno markiran katalog.
.........................................................................................................................................................................................

216.4.1. Svaku macku koja nije pogodna za rukovanje na stolu za ocenjivanje treba kazniti oduzimanjem bodova za temperament, i istoj se nagrade mogu uskratiti sa ocenjivanja na tom krugu, ali se za tu macku smatra da je bila prisutna i da se takmicila na tom krugu. Za slucaj da se nagrade uskrate, sudija mora da unese u sudijski zapisnik napomenu "nepogodna za rukovanje".

Transferi:
216.6 Na zahtev vlasnika, sudija moze da napravi transfer svakog maceta ili macke za koje nisu uneti tacni podaci vezano za pol, boju ili rasu, pod uslovom da taj transfer nije nacinjen od strane uprave izlozbe pre pocetka ocenjivanja. Ukoliko je pak vec izvrseno ocenjivanje macke u datom razredu, sudija mora u sudijskom zapisniku da zabelezi napomenu "pogresan razred - nije obavljeno ocenjivanje".

Uskracivanje nagrada:
216.7 Kada inace ispravna prijava za izlozbu dobije zamerke takve vrste da ne moze da ispuni standarde svoje rase, i stoga, nema valjane osnove za ucesce, ili kada se pak nalazi u tako losem stanju da se ne moze izloziti, sudija ima pravo da:


216.7.1 Uskrati sve nagrade, te ce u tom slucaju zabeleziti napomenu "WW" u prostoru koji je za to predvidjen u sudijskom zapisniku. Nikakve druge napomene u tom slucaju nisu potrebne.

216.7.2 Dodeli nagradu koja je niza po rangu od nagrade Najbolji u odredjenoj boji, u kom se slucaju ne sme dodeljivati visa nagrada od one dodeljene u razredu boja. Sudija mora da notira u sudijskom zapisniku mesto na koje se odnosi osvojena nagrada (tj. Prvo, drugo, trece, cetvrto, peto). Nikakve druge napomene nisu potrebne.

Diskvalifikacije:
216.8 Termin diskvalifikacija (DQ) koristi se i odnosi na sve prijavljene koji budu udaljeni sa takmicenja iz razloga navedenih u Izlozbenom pravilniku ili u skladu sa standardima za individualni uzgoj.

216.8.1 Kada se prijavljeni diskvalifikuje, sudija mora u prostor za to namenjen u sudijskom zapisniku da napravi zabelesku "DQ" . Sudija mora da nevede razlog diskvalifikacije "DQ" na primerku koji se dostavlja Izvrsnoj kancelariji.

216.9 Sudija ce diskvalifikovati i ukloniti iz kruga svaku macku koja grize.

216.9.1 Izvrsna kancelariji ce notirati svaki slucaj diskvalifikacije macke iz razloga sto grize. Ukoliko se dogodi da ista macka bude tri puta diskvalifikovana zato sto grize, dotadasnji rezultati koje je zabelezila ta macka vise nece vaziti, niti ce ona moci da nosi dotadasnje titule koje je stekla, i o tome ce Izvrsni ured obavestiti njenog vlasnika.

216.10 Sudija ce diskvalifikovati svaku macku kod koje se dokaze da je postojala namera da se vestackim sredstvima sudija prevari. Ukoliko se desi da sudija naknadno posumnja da postoji prevara u bilo kojem razredui koju je on prethodno ocenjivao, on/ona ima pravo da zakaze naknadno ocenjivanje i ponovi postupak ocenjivanja.

216.10.1 Hirurske intervencije na macki iz kozmetickih razloga se smatraju namerom prevare, i takva macka ce biti diskvalifikovana. Ovde se ukljucuju, ali se ne ogranicavaju samo na to, primeri iz prakse kao sto su podkresivanje repa, prostata testisi i podkresivanje usiju.

216.11 Muzjaci koje se takmice u razredu odraslih sampiona koji nemaju dva spustena testisa bice diskvalifikovani.

216.12. Mnoge abnormalnosti koje se primete tokom ocenjivanja nisu specificnost uzgoja, vec se ustvari javljaju kod svih vrsta macaka. Odgovorno uzgajanje podrazumeva ocuvanje nasih vrsta i istovremeno odrzavanje njihovog dobrog zdravlja, sto drugim recima znaci da se ono fokusira na redukciju ako ne i eliminaciju svih abnormalnosti. Iz ovog pravila se izuzimaju kucni ljubimci.


Sem ako drugacije nije navedeno u ovom delu pravilnika, sudije ce kazniti kaznenim penalima ili diskvalifikovati, zavisno od ozbiljnosti prekrsaja, sampionske macke, nesampionske macice, Preliminarni novouzgoj (PNB), i Visi novouzgoj (ANB), [vidi TICA Pratece propise 701.4.3], i kaznice kaznenim penalima sampionske altere ukoliko:

216.12.1 Fali ceo ili deo repa, osim u slucaju da za tu vrstu to nalazu opsteutvrdjeni standardi da ceo ili deo repa treba da fali.

216.12.2 Zivotinja ima vise ili manje od 5 prstiju na svakoj prednjoj sapi i vise ili manje od cetiri na svakoj straznjoj sapi, osim ako se utvrdi da je to rezultat povrede ili je pak u skladu sa opsteutvrdjenim standardima.

216.12.3 Ima upale ili istaknute donje ili gornje vilice, ili ima bilo kakvu malokluziju vilica.

216.12.4 Vidljive ili okom nevidljive falinke u vezi sa repom su slucaj za diskvalifikaciju, gde sudija ima diskreciono pravo da odluci, ili da postupi onako kako nalazu opsteutvrdjeni standardi.

216.12.5 Zrikavost se diskvalifikuje, gde sudija ima diskreciono pravo da donese odluku, ili da postupi onako kako nalazu opsteutvrdjeni standardi.

216.12.6 Potpuno slepilo se diskvalifikuje.

216.12.7 Kao i nemogucnost pravilnog drzanja ili nosenja tezine ili normalnog kretanja.

216.12.8 Abnormalna pozicija nogu i stopala u stajacem polozaju. Ovde se u praksi ukljucuju sledeci primeri (ali se nikako ne svode samo na to) - krive noge ili anomalija skocnog zgloba, ukosena stopala, ili vidljivo urastanje ili izrastanje noznih prstiju u stopala.

216.12.9 Manja velicina nego sto je za tu vrstu propisano smatra se nedostatkom.

216.12.9.1 Znatno manja velicina od propisane se diskvalifikuje.

216.12.10 Kao i nemogucnost normalnog disanja kad su zatvorena usta.

216.12.11 Abnormalnosti grudne kosti.
216.12.11.1 Depresija grudne kosti ili neobicno mali precnik samog rebarnog dela se diskvalifikuje.
216.12.11.2 Istaknut grudni kos, koji se ponekad naziva i istaknut hrbat ili pticije grudi.
216.12.11.3 Neobicno istaknut, ispupcen, ili upao donji deo rebara (xiphoid).

Kazneni penali:
216.13 Sudije ce kazniti, ali ne i diskvalifikovati ucesnike u slucaju da pate od:


216.13.1 Pupcane hernije koja se ne moze operisati.

216.13.2 Ostecenja usiju ili ociju sto je rezultat povrede.

216.13.3 Kada imaju tacke, fleke ili su im veci delovi krzna pokriveni nepropisnom bojom (tj. poseduju nedostatke po pitanju boje), sto ne ukljucuje pramenove i fleke na stomaku.

Izuzeci:
216.14 Macke kojima su izvadjene kandze nece se kaznjavati.

17. clan - SUDIJSKI ZAPISNIK

217.1 Sudijski zapisnik mora da bude potpisan (a ukoliko se stavlja pecat, on mora da se nalazi na svakom primerku zapisnika) a sve zabeleske moraju da budu upisane hemijskom olovkom ili penkalom, i mora se poslati postom po zavrsetku svake etape razrednog takmicenja za boju ili rasu. Po jedan primerak svakog sudijskog zapisnika koji se salje postom mora da bude na raspolaganju i u izlozbenoj dvorani. Dodeljene nagrade smatraju se finalnim i ne mogu pretrpeti izmene osim u slucaju da dodje do ispravki, ili ako se otkrije da je u pitanju prevara.

2017.1
Sudijski zapisnik. Sudije su u obavezi da proslede KOVERAT i ORIGINAL (beli primerak) svih stranica sudijskog zapisnika Izvrsnoj kancelariji TICA u roku od 48 sati po zavrsetku izlozbe. Sudije takodje imaju mogucnost da proslede Izvrsnoj kancelariji TICA skenirane dokumente koji sadrze skenove koverte i svih belih stranica u roku od 48 sati po zavrsetku izlozbe. Skenirani zapisnik mora da bude citljiv i mora sadrzati sve stranice, inace ce se smatrati da je sudijski zapisnik nekompletan i da nije predat u roku, i u tom slucaju odredice se kazneni penali. Ukoliko bude u upotrebi skenirani zapisnik umesto originala, sudija mora da cuva original sudijskog zapisnika godinu dana po zavrsetku izlozbene sezone na koju se zapisnik odnosi, i mora, ukoliko se to od njega zatrazi, da u roku od 48 sati dostavi original primerak sudijskog zapisnika Izvrsnoj kancelariji TICA. Zuti primerak svih stranica sudijskog zapisnika mora se predati glavnom knjigovodji u odgovarajuce vreme tokom trajanja izlozbe. Sudija zadrzava ruzicasti primerak svih stranica sudijske knjige kao deo svoje licne arhive. Po svrsetku izlozbe, Glavni knjigovodja predaje markirani katalog i zute stranice sudijkog zapisnika Izlozbenom komitetu ili Klubu.

217.2 Inicijali sudije moraju da stoje pored svake izmene ili ispravke u sudijskom zapisniku.

217.3 Sudije moraju da zabeleze u sudijskom zapisniku sve odsutne ili transfere.

217.4 Sudije moraju da ispune sve formulare o finalnim nagradama.

217.4.1 Na finalnim listicima svaki sudija mora da zabelezi koliko je macaka prisutno i koliko se takmici u svakm razredu.

217.5 Razredi sampiona i razredi macica.
217.5.1 Svaki sudija ce dodeliti i uruciti po jednu prvu, drugu, trecu, cetvrtu i petu nagradu za svaki razred boje, osim u slucaju koji se navodi pod 216.7.

217.5.2 Kada ocenjena macka uspe da osvoji tek mesto manje od 5. najboljeg u toj i toj boji, sudija mora jasno to da zabelezi povlakom (-) u prostoru sudijskog zapisnika gde bi se inace zabelezilo osvojeno mesto, te da time jasno stavi na znanje da je ta macka na takmicenju prosla postupak ocenjivana.

217.5.3 Svaki sudija ce dodeliti i uruciti sledece nagrade: najbolji, drugi i treci najbolji u grupi, osim u slucaju koji se navodi pod 216.7. Ovaj izbor svodi se na odabir od onih macaka koje su vec proglasene za najboljeg, drugog i treceg najboljeg u razredu.

217.5.4 Svaki sudija ce dodeliti i uruciti: najbolji, drugi i treci najbolji u razredu rase, osim u slucaju navedenom pod 216.7. Ovaj izbor svodi se na odabir od onih macaka koje su vec proglasene za najboljeg, drugog i treceg najbolji u grupi.
217.5.5 Nagrade po grupama i u okviru rase upisuju se u sudijski zapisnik ponaosob za svaku grupu, odnosno rasu. Ukoliko za upisivanje ovih nagrada nije odredjeno mesto u sudijskom zapisniku, sudija ga mora uneti svojerucno.

217.6 Kucni ljubimci.
.........................................................................................................................................................................................
2017.6
Razvrstavanje kucnih ljubimaca po bojama. Svakog kucnog ljubimca treba predstaviti sudiji za ocenjivanje svih rasa ("Allbreed") da bi se utvrdila prava boja za ucesce svakog prijavljenog kandidata, pre pocetka ocenjivanja, i ovakvo razvrstavanje bice vazeca tokom celog trajanja izlozbe.
.........................................................................................................................................................................................

217.6.1 Svi kucni ljubimci, kako odrasle macke tako i macici, dobijaju nagradu za prvo mesto i nagradu za odlike, osim u slucaju kako je navedeno u odeljku "Uzdrzati se od dodeljivanja nagrada u standardu kucnih ljubimaca"

217.6.2 Na kraju svakog dela takmicenja u grupi kucnih ljubimaca, sudija ce dodeliti i uruciti nagrade za najboljeg, drugog i treceg najboljeg, u grupi za svaku grupu kucnih ljubimaca ponaosob. Imena nagradjenih bice zapisana u sudijski zapisnik.

217.6.3 Kucnim ljubimcima - macicima ne dodeljuju se nagrade po grupama.

217.7 Razred unapredjenih sampiona.
.........................................................................................................................................................................................
2017.7
Rozete za zasluge. Prilikom ocenjivanja kriterijum za podelu macaka u razredima Preliminarni novouzgoj, Unapredjeni novouzgoj i razred novih rasa nije po kriterijum dugodlaki i kratkodlaki. Ovi razredi sluze iskljucivo u svrhe obrazovanja i ne spadaju u takmicarske razrede. Iskljucivo po jedna rozeta za zasluge se dodeljuje po razredu gde se ne uzima u obzir duzina dlake.
.........................................................................................................................................................................................

217.7.1 Preliminarni novouzgoj
217.7.1.1 Sudija dodeljuje i urucuje po jednu prvu, drugu, trecu, cetvrtu i petu nagradu u svakom razredu boja.
217.7.1.2 Sudija dodeljuje i urucuje nagrade: najbolji, drugi najbolji i treci najbolji u rasi.
217.7.1.3 Sudija dodeljuje po jednu rozetu za zasluge najboljem od svih primerku izlozenom u razredu Preliminarni novouzgoj.

217.7.2 Unapredjeni novouzgoj.
217.7.2.1 Sudija dodeljuje i urucuje po jednu prvu, drugu, trecu, cetvrtu i petu nagradu u svakom razredu boja.
217.7.2.2 Sudija dodeljuje i urucuje nagrade: najbolji, drugi najbolji i treci najbolji u rasi.
217.7.2.3 Sudija dodeljuje po jednu rozetu za zasluge najboljem od svih primerku izlozenom u razredu Unapredjeni novouzgoj.

217.7.3 Razred macaka sa novim karakteristikama.

2017.7.3 Po nahodjenju sudije, bilo koja macka ili macke razreda sa novim karakteristikama moze biti pozvana da se pojavi u krugu sa mackama roditeljskog izgoja.

217.7.3.1 Sudija dodeljuje i urucuje po jednu prvu, drugu, trecu, cetvrtu i petu nagradu u svakom razredu boja. 217.7.3.2 Sudija dodeljuje i urucuje nagrade: najbolji, drugi najbolji i treci najbolji u rasi.
217.7.3.3 Sudija dodeljuje po jednu rozetu za zasluge najboljem od svih primerku izlozenom u razredu Unapredjeni novouzgoj.

217.8 Ukoliko se desi da dodje do ocigledne greske pri dodeljivanju nagrada, i da ta greska bude otkrivena tek posto se obavestenja o nagradama objave ili po zavrsetku same izlozbe, i ukoliko se iz sudijskog zapisnika moze utvrditi ime pravog dobitnika nagrade, nagrada se urucuje pravom dobitniku. Ukoliko pak nije moguce iz sudijskog zapisnika doci do imena pravog dobitnika, ta konkretna nagrada nece biti dodeljena. Zvanicni sudija je odgovoran da se greske isprave i da se o tome obavesti uprava izlozbe, Izvrsnai ured TICA, kao i vlasnik (ci) macke (macaka) koje su u pitanju, u roku od 10 dana po otkrivanju greske.

18. clan - SAMPIONSKE RASE / PODELA I BOJE

218.1 Rase koje se mogu kvalifikovati za sampionat i koje imaju pravo da se takmice na izlozbama pod pokroviteljstvom TICA, i koje imaju pravo na sticanje adekvatnih titula i/ili se uzimaju u obzir za dodelu Godisnjih nagrada, kao sto stoji u Izlozbenom pravilniku, pod 701.2.

19. clan - AMANDMANI

219.1 TICA Izlozbeni pravilnik moze pretrpeti izmene i dopune u skladu sa pratecim propisima TICA.

219.2 Svaki clan ima pravo da podnese zahtev za izmenu Izlozbenog pravilnika. Taj zahtev mora se podneti u skladu sa Postojecim pravilnikom (1017.1).


Preuzeto sa Felisserbica.rs
FS se zahvaljuje Sladjani Pavlovic na prevodu ovog pravilnika sa engleskog jezika.

 

 

 

 

 

 

 

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121